Delnice, 14.kolovoz 2013.

MRVICE ZA ELEMENTARNU NEPOGODU HOĆE LI GORANI ODBITI POMOĆ ŽUPANIJE ZA ŠTETE OD ZIME

Gorani tražili 1,2 milijuna kuna, a nude im 81 tisuću

S tim svotama nitko si ne može bitnije pomoći, a istodobno nama iz već srezanog proračuna ne bi bilo lako pronaći 81.000 kuna koje smo mi dužni osigurati. Zato je najlogičnije rješenje vratiti taj novac, jer ionako ne može bitnije pomoći u saniranju nastalih šteta, kaže gradonačelnik Knežević


DELNICE » Grad Delnice, bez ikakve namjere da bilo koga povrijedi, najvjerojatnije će Primorsko-goranskoj županiji vratiti 81.000 kuna koliko bi, na temelju prijavljenih šteta ostvarenih ove zime koja je proglašena elementarnom nepogodom, trebao dobiti iz županijskog proračuna, i to isključivo u svrhu pomoći fizičkim osobama koje su prijavile štetu. Problem je u tome, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević, što je ta svota toliko mala u odnosu na potrebe, da na trenutke sve skupa djeluje čak i pomalo uvredljivo:
    »Zaista ne bismo željeli da nas Županija krivo shvati. Jasno nam je da ni oni nemaju novaca na bacanje i da su odlukom o dodjeli 300.000 kuna svim goranskim lokalnim samoupravama željeli pokazati i pokazali dobru volju. No, čini mi se da je naša zahvala na tim sredstvima trenutačno najbolje rješenje. Naime, ukoliko uzmemo tu 81.000 kuna, dužni smo i sami osigurati istu količinu novca, što znači da bismo za podmirenje prijavljenih šteta imali 162.000 kuna. S druge strane 409 fizičkih osoba prijavilo je štete u iznosu od milijun i 254.779 kuna pa ispada da bismo ljudima koji su štetu prijavili, mogli isplatiti samo 65,20 kuna za prijavljene štete do 500 kuna, odnosno 260,80 kuna za prijavljene štete do 2.000 kuna!
   

Najlogičniji potez

Naravno, s tim svotama novca nitko od onih koji su štetu prijavili ne može si bitnije pomoći, a istodobno nama iz već srezanog gradskog proračuna ne bi bilo nimalo lako pronaći tih 81.000 kuna jer smo već i kod prvog rebalansa rezali gdje god se moglo. Zato smatram da je najlogičnije rješenje vratiti taj novac, jer ionako ne može bitnije pomoći u saniranju nastalih šteta«, zaključio je Knežević, najavivši kako Grad Delnice najvjerojatnije neće potpisati ugovorno primitku tog novca iz županijskog proračuna.
    Kako će reagirati ostali tek će se vidjeti, ali se treba prisjetiti da je pomalo ironičnu zahvalu na ovakvoj pomoći Županiji na sastanku goranskih čelnika s županom Zlatkom Komadinom uputio i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, a pitanje o tome kako će Ravna Gora podijeliti oko zaista malih 20.000 kuna dobivenih za pomoć fizičkim osobama, zabilježili smo i na sjednici Općinskog vijeća Ravne Gore.
   
Krediti za krovove

Ipak, ne treba biti preoštar prema Županiji jer je ipak pokazala želju pomoći i osigurala 300.000 kuna za nadoknadu šteta fizičkim osobama te još toliko za troškove pojačanog zimskog čišćenja svih devet goranskih općina i gradova. Drugi je problem to što je tih 600.000 kuna daleko premalo u odnosu na ono što su goranske lokalne samouprave, kao i pojedinci, pretrpjeli ove godine u razdoblju od sredine siječnja pa do kraja ožujka.
    Na koncu je glavni uzrok svih problema zaista velika nepogoda koja je prošle zime udarila na Gorski kotar, još jednom pokazavši kako prema ovom kraju zaista moraju važiti posebna zakonska poravila i odredbe jer je život u Gorskom kotaru nemjerljivo skuplji i teži od ostalih dijelova Primorsko-goranske županije, pa i najvećeg dijela ostatka Hrvatske. Zbog neizostavnih popravaka krovova, prozora i pročelja, mnogi će morati dizati kredite ili trošiti za neku drugu svrhu čuvane novce, a istodobno će sva davanja, obveze i porezi biti isti kao i kod ljudi koji žive uz more, u Istri, Slavoniji... i koji, kad jednom sagrade kuću, najčešće u njoj mogu mirno provesti cijeli život. U Gorskom kotaru taj mir traje do prve sljedeće zime..

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice