Delnice, 04.kolovoz 2013.

KONAČNO ZAVRŠENI RADOVI NA DODATNIM PROSTORIMA DJEČJEG VRTIĆA »HLOJKICA«

Dovoljno prostora za najmlađe Delničane

Ukupna vrijednost investicije je milijun i 134 tisuća kuna, a već je pronađeno i nekoliko sponzora koji će pomoći pri nabavi opreme za unutarnje uređenje

Krajem prošlog mjeseca radnici poduzeća »Građevinarstvo« iz Svetog Ivana Zeline napokon su kraju priveli sve građevinske radove vezane uz izgradnju dodatnih prostora Dječjeg vrtića »Hlojkica«. Riječ je o objektu koji se službeno zove dječja igraonica, ali svojim kapacitetima omogućava boravak dvije vrtićke i jedne skupine jasličke djece čime su u potpunosti za određeno vrijeme riješeni svi problemi nedostatnih vrtićkih kapaciteta koji su mlade delničke roditelje mučili proteklih petnaestak godina. U novom će objektu od sljedećeg mjeseca vrtićki smještaj naći 18 mališana, a proradit će i jaslice s dvanaestero djece do tri godine. Time će biti realizirano obećanje novog delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića dano u razgovoru za prošli broj »Goranskog Novog lista« kada je rekao da će novi objekt proradirti početkom rujna te da će sva delnička djeca koja su to htjela, moći boraviti u vrtiću:
   

Prvi put

»Činjenica je da je ovaj objekt trebao biti gotov još u prosincu 2012. godine, ali su što vremenski uvjeti, što slab ritam rada izvođača doveli do kašnjenja pa ćemo stoga, sukladno ugovoru, izvođaču zbog neopravdanog kašnjenja naplatiti maksimalnih 5 posto od ugovorenih radova. Hoćemo li tražiti i određenu naknadu štete još ćemo vidjeti, ali mi se čini da je najbitnije da svi delnički roditelji koji su željeli da njihova djeca koriste vrtić mogu od početka nove pedagoške godine, dakle od 2. rujna, koristiti tu mogućnost. Ukupno će u »Hlojkici« u odnosu na prošlogodišnjih 69 korisnika sada biti njih 99, a krajem listopada ili početkom studenog počet će i predškola koju će, bar za sada, pohađati devetero polaznika. Svakako, zadovoljni smo što će prvi put u povijesti Delnica s radom počinje i skupina djece jasličkog uzrasta. To je novost i za odgajateljice, ali sam uvjeren da će sve biti u redu i da će se znati nositi i s tim odgovornim zadatkom. Naravno, dodatne savjete i pomoć tražit ćemo i kod za to nadležnih institucija u Županiji, pa i državi ako bude trebalo, govori Knežević dodajući kako je novouređeni prostor veličine 230 kvadratnih metara i sastoji se od dvije velike prostorije za dnevni boravak, tri WC-a za djecu, kupaonice, tuševa, terase te hodnika koji veže taj objekt s vrtićem.
    Ukupna vrijednost investicije je milijun i 134.822 kune, a već je pronađeno i nekoliko sponzora koji će pomoći pri nabavi opreme za unutarnje uređenje, govori Knežević dodajući kako će uskoro biti određen i datum svečanog otvaranja novouređenog objekta, a o izgradnji novog vrtića, što je ideja koja postoji u dugoročnim planovima, treba dobro razmisliti: »Vjerujem da smo uređenjem ovog objekta za određen broj godina osigurali mogućnost korištenja usluga vrtića za svu delničku djecu koja to budu željela. Izgradnja novog vrtića u ovom trenutku nije realna i možda bi, ako novi prostor zaista bude bio potreban, bilo bolje iskoristiti neke postojeće prostore i adaptirati ih.«, smatra gradonačelnik Knežević. Vrlo zadovojna činjenicom da su građevinski radovi napokon privedeni kraju je i direktorica Dječjeg vrtića »Hlojkica« Zvezdana Jerković koja, kao i gradonačelnik Knežević, posebno ističe činjenicu da će nakon dugo vremena upravo ove godine u vrtić biti primljeni svi koji su to i željeli: »Zahvaljujući novom prostoru mi u sljedeću pedagošku godinu krećemo sa pet skupina – četiri vrtićke i jednom skupinom djece u jaslicama. Od onih »starih« ostaju nam skupine »Pahuljice« i »Maze« sa po 22 djeteta u svakoj skupini te »Bubamarci« kojih je 25. Nova vrtićka skupina imat će osamnaestero djece, a u jaslicama će boraviti, s obzirom na veličinu prostora, maksimalno dozvoljenih dvanaestero djece. Nazive tih novih skupina još ne znamo i odredit ćemo ih kad se počne s radom.
   
Radna mjesta


Naravno, rast broja djece za čak 30, odnosno dvije nove skupine, znače i porast broja uposlenika. Nakon preraspodjela posla i zamjena onih koji odlaze u mirovinu trebat će nam jedan odgajatelj za novu vrtićku skupinu te dva za jaslice, a javlja se i potreba za ostalim osobljem (spremačica, pomoćna kuharica) kao i pedagogom te medicinskoim sestrom na pola radnog vremena. Svakako će nam u budućnosti trebati i domar jer je to sada vrlo veliki prostor u održavanju kojeg nam pomaže domar osnovne škole, ali to treba riješiti na drugačiji način. Naravno, sva ova nova radna mjesta vezana su uz zakonske odredbe pa vjerujemo da će se za njih naći sredstava u gradskom proračunu. Kad je riječ o opremi unutrašnjeg prostora potrebnim namještajem i didaktičkim pomagalima i materijalom već smo dio nabavili, a do početka rada vjerujem da ćemo nabaviti sve potrebno i da će 2. rujna zaista sve biti spremo za početak rada proširenog vrtića.«, rekla je direktorica Jerković.

POSAO DADILJE
   
    Uz daljnji razvoj vrtića koji je omogućen izgradnjom ovog novog prostora, svakako smo spremni pomoći ženama i djevojkama koji žele u vlastitim domovima obavljati posao dadilje. Dora Andlar nam se obratila s pitanjem bi li Grad Delnice roditeljima sufinancirao dio troškova za djecu koja borave kod njih na što smo, naravno, potvrdno odgovorili i jedino što tražimo je da se sve radi po zakonskim odredbama i standardima«, rekao je Knežević. 
   
SKUPLJI VRTIĆ
   
    Nažalost, od 1. rujna cijena korištenja vrtića porast će za 60 kuna i sada će po djetetu iznositi 720 kuna. To ne možemo mijenjati jer je ta svota uključena u ovogodišnji program rada koji je donijet još početkom 2013. godine, ali ćemo zato već od 1. siječnja 2014. godine vratiti cijenu korištenja vrtića na 660 kuna, obećaje Knežević ističući kako je briga za najmlađe jedan od prioriteta Grada Delnica.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice