Delnice, 25. srpanj 2013.

IZVIĐAČKI LOGOR ČLANOVI ODREDA »KANTRIDA« I »3. MAJ« UŽIVAJU U PLANINI

Primorci se utaborili u šator-gradu uz Kupu

Svake godine tražimo nešto novo, ove godine smo željeli biti uz Kupu. Nikad nismo bili tako blizu izvoru, kaže Milan Macut, dodajući da je još nekoliko odreda smješteno uz Kupu

HRVATSKO » Dok se Primorci i otočani ovih dana prže na pravim ljetnim temperaturama, pedesetak Riječana i Kastavaca, članova izviđačkih odreda »Kantrida« i »3. Maj«, guštaju u pravoj planinskoj klimi pa su neko jutro, kažu nam, rano ujutro izmjerili svega 13 stupnjeva Celzijevih! No, nikome nije zima i nikome nije dosadno, a boravak u šatorima i brojne izviđačke dužnosti u srcu šume – neposredno uz rijeku Kupu, svega pet kilometara od izvora te rijeke – nezaboravno je iskustvo u svakom pogledu i u velikoj mjeri pruža mogućnost upoznavanja s iskonskim načinom života u prirodi.
   

Primjena teorije u šumi


Milan Macut, načelnik za informiranje Saveza izviđača Hrvatske kaže nam kako su taborište uz Kupu izabrali nakon pomnog pregleda terena tijekom proljeća: »Svake godine tražimo nešto novo, a ove godine smo željeli biti uz Kupu. Nikad nismo bili tako blizu izvoru, a zanimljivo je reći da je ove godine nekoliko izviđačkih odreda iz raznih dijelova Hrvatske smješteno uz Kupu, a najbliži izvoru smo baš mi. Nalazimo se na području NP Risnjak pa im zahvaljujemo na razumijevanju i dozvoli boravka, a odlično surađujemo i s Mjesnim odborom Hrvatsko, Planinarskim društvom »Tuhobić« od koga posuđujemo vodu, Šumarijom Delnice koja nam je pomogla u građi potrebnoj za uređenje logora te Pograničnom policijom RH«, govori Macut, a Kristijan Seifert, starješina izviđača odreda »Kantrida« naglašava kako su prvi dani logorovanja realizirani vrlo kvalitetno pa stoga vjeruje kako će i ovo logorovanje biti vrunac godišnjeg rada izviđača.
    »Sve ono što se teoretski uči tijekom godine, sada se tijekom dvotjednog boravka u prirodi primjenjuje u šumi – od izgradnje bivaka, postavljanja zamki za životinje, paljenja vatre bez šibice, snalaženja u šumi, izrade čvorova, izgradnje logora... Sve to ovih ćemo dana primjeniti u praksi, a uz to naučit ćemo još i puno toga u direktnom kontaktu s prirodom, rijekom i šumom. Također, posebne radionice održat će nam djelatnici Nacionalnog parka Risnjak, Civiline zaštite i GSS-a, pa ćemo i od njih naučiti nešto novo o životu i ponašanju u prirodi, a imamo isplanirane i izlete do izvora Kupe, obližnje slovenske Osilnice te zavičajne zbirke u Plešcima«, govori Seifert, dodajući kako je od pedesetak izviđača njih desetak »brđana«, a to znači starijih i iskusnijih, a ostali su mlađi.
    Upravo ovi stariji postavili su i prije dolaska svih ostalih temelje za logor, a među iskusnijima pažnju svakako zaslužuje Branko Škrobonja, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije, koji ove godine obilježava punih 50 godina rada u izviđačima što ga čini jednim od najiskusnijih u cijeloj izviđačkoj organizaciji Hrvatske! Pri tom valja reći kako Škrobonja nije izviđač samo na papiru o čemu dovoljno svjedoči podatak da je iza njega itekako impresivnih 40 logorovanja! I to ne onih po dan-dva, već praviih višednevnih boravaka u prirodi.

Svatko ima svoj zadatak
   
    Riječke izviđače posjetili smo već drugog dana logorovanja pa je možda i zbog toga sve bilo puno zaposlenih mladih ljudi – dio je gradio ogradu, dio uklanjao grane, nekolicina uređivala prostor oko jarbola, cure brinule o dovodu vode iz Kupe i opskrbi kuhinje, kuharska ekipa spremala obrok...Dobro, bilo je i onih koji su se kartali, ali – Bože moj! Jednom riječju, pravi mali šator-grad u goranskoj divljini uz ljepoticu Kupu.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice