Delnice, 03. srpanj 2013.

KAPITALNI OBJEKTI ANEKS DELNIČKOG VRTIĆA I DOM ZA PSIHIČKI BOLESNE ODRASLE OSOBE RASTU SPORIJE OD PLANA

GRAĐEVINSKI ZASTOJ
Vrtić zakočio izvođač, a dom za bolesne birokracija

Novi delnički gradonačelnik Ivica Knežević, nezadovoljan sporošću građevinara, najavio je hitne razgovore s vlasnikom, a bude li trebalo i promjenu izvođača i zahtjev za nadoknadu štete

DELNICE » Dok su prošle godine Delnice tijekom cijelog ljeta – pa i znatan dio jeseni – bile pravi mali građevinski poligon, početak ovogodišnje građevinske sezone protiče bez gotovo ikakvih aktivnosti što, s jedne strane izaziva zadovoljstvo jer je prošlog ljeta svima bilo preko glave prekopavanja i kopanja, ali s druge strane i zabrinutost, jer i mala djeca u Gorskom kotaru znaju da se u ovom planinskom dijelu Hrvatske graditi može samo od svibnja do listopada, neki put čak i kraće. Uz to neki od prošle godine započetih poslova – ponajprije dodatak vrtiću »Hlojkica« i Dom za psihički bolesne odrasle osobe – trebali su upravo ove sezone biti privedeni kraju što je pomalo i upitno ima li se u vidu činjenica da je gradilište budućeg Doma zatvoreno, a na zgradi koja će predstavljati dodatak delničkom vrtiću i u kojoj bi smještaj trebale naći dvije vrtićke grupe i jaslice, radi se puževim korakom. Što se, u stvari, zbiva?
   

Vremena ima

– Dodatni prostori vrtića zahvaljujući kojima će biti omogućen boravak za sve delničke predškolce s radom će početi 1. rujna, obećava novi delnički gradonačelnik Ivica Knežević ne skrivajući istodobno nezadovoljstvo i ogorčenost sporošću kojom, nakon što je objekt stavljen pod krov, radnici poduzeća »Građevinarstvo« iz Svetog Ivana Zeline obavljaju daljnje radove na vanjskom i unutarnjem uređenju. Upravo stoga gradonačelnik Knežević najavio je hitne razgovore s vlasnikom poduzeća Stipom Mijićem, a bude li potrebno i promjenu izvođača radova i zahtjev za nadoknadom štete budući da je sve očitije kako izvođač ne poštuje dogovorene rokove. Hoće li se taj najgori scenarij za obje strane moći izbjeći pokazat će već sljedeći dani. Realno gledajući vremena za potpuno – i to vrlo kvalitetno – uređenje objekta tzv. »dječje igraonice«, ima sasvim dovoljno, samo je pitanje ima li volje i mogućnosti kod izvođača koji, očigledno, postupa poput većine ostalih hrvatskih građevinara, a to znači da prihvati broj poslova koji nadilazi njihov kapacitet pa onda sa realizacijom većine ili svih – kasne.
    S Domom za psihički bolesne osobe stanje je bitno drugačije. Naime, radnici uglednog križevačkog poduzeća »Radnik« na izgradnji tog novog objekta počeli su, zbog tipične birokratske sporosti za koju »Radnik« nije bio kriv, nekoliko mjeseci kasnije od plana, točnije umjesto u travnju prošle godine, krenulo se tek u srpnju. No, zahvaljujući kvalitetnom radu taj je zaostatak nadoknađen i već krajem prošle godine ovaj je impozanatan objekt bio pod krovom, a počeli su i neki radovi u unutrašnjosti pa je izgledalo da će najavljeni rok predaje objekta – a to je 1. listopada ove godine – biti ispoštovan. No, onda je početkom ove godine uslijedio novi šok, a o čemu je riječ govori nam član Uprave »Radnik« Križevci d.o.o. Ivan Knok.
   
Ipak na vrijeme


– Zbog novih zakonskih odredbi vezanih uz gradnju objekata ovakve vrste naloženo nam je da izvršimo promjene u projektnim rješenjima vezanim uz protupožarne uvjete, termičku iziolaciju, štednju energije i niz ostalih pojedinosti vezan uz te nove odredbe. Budući da promjene projektnih rješenja nužno traže određeno vrijeme mi nismo mogli u proljeće, kako smo planirali, nastaviti s radom. Pred dva tjedna ta su nova projektna rješenja predana nadležnim institucijama i sada čekamo njihovu dozvolu za nastavak radova. Bude li sve u redu i ne dođe li do nekih novih komplikacija vjerujem da bismo oko 10. srpnja na to gradilište mogli vratiti radnike, a ako bude tako onda mislim da ćemo uspjeti nadoknaditi zaostatak – za kojeg opet nismo krivi mi – te objekt na korištenje predati kako je i planirano, 1. listopada ove godine, rekao je Knok.

Lidl i dalje na čekanju
   
    Još prošle godine u lipnju, po najavama iz Lidla, Delnice su trebale dobiti manji trgovački prostor ovog uglednog trgovačkog lanca. Nažalost, kad prošlogodišnji svibanj nije donio nikakve građevinske aktivnosti na prostoru nekadašnjeg delničkog kolodvora, postalo je jasmo da od Lidla u 2012. godini neće biti ništa. Ta se priča, čini se, nastavlja i u ovoj godini. Lidlu se izgleda ne isplati pokraj za njih prejakog »Konzuma« otvarati novi trgovački centar pa će njihovo gradilište i dalje biti »šaka u oko« za sve koji ulaze i izlaze iz Delnica.

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice