Delnice, 01. srpanj 2013.

POVIJESNA UTRKA ATRAKTIVNIM POLUMARATONOM NA BIVŠEM GRANIČNOM PRIJELAZU PROSLAVLJEN ULAZAK U EU

U prvim sekundama srpnja utrčali u europsku obitelj

Na mostu između Broda na Kupi i Petrine – do tog trenutka graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije – predsjednik Udruge »Kupa« Davorin Klobučar startnom je zastavicom, koja je za ovu prigodu bila zastava EU, dao znak za početak prve »Utrke prijateljstva«

BROD NA KUPI » U prvoj sekundi prvog dana mjeseca srpnja 2013. godine na mostu između Broda na Kupi i Petrine – do tog trenutka graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije – predsjednik Udruge »Kupa« Davorin Klobučar startnom je zastavicom, koja je za ovu prigodu bila zastava EU, dao znak za početak prve »Utrke prijateljstva«, atraktivnog polumaratona kojim su stanovnici ovog dijela Hrvatske ne samo na originalan način proslavili ulazak Hrvatske u EU, već još jednom potvrdili vjekovne veze i dobre odnose koji nisu bili narušeni ni tijekom protekla dva desetljeća schengenske granice na Kupi/Kolpi, rijeci koja ni tada nije razdvajala, već spajala narode. Potvrdi tih dobrih odnosa svjedočili smo godinama kroz izvrsnu suradnju brodokupske Udruge za sport, rekreaciju i turizam »Kupa« te Turistično športnog društva »Kostel« iz istoimenog susjednog slovenskog mjestašca, a upravo te dvije udruge i njihovi predsjednici Davorin Klobučar i dr. Stanko Nikolič osmislili su i ovu svake pažnju priredbu kojom je Hrvatska u prvim sekundama srpnja 2013. godine »utrčala« u sastav zemalja Europske unije.
   

Noćnih 23,1 kilometar

Trideset i pet trkača, od toga deset žena na utrku dugu 23,1 km krenulo je najprije uz znatno zahtjevniju i brdovitiju slovensku obalu Kupe gdje su nakon Petrine trčali uzvodno uz Kupu kroz Gljivac, Laze, Kuželj, Srobotnik i Svetu Anu da bi potom neposredno prije Mirtoviča, točnije kod mosta Gašparci-Mirtoviči, s kojeg je koji tren ranije maknuta rampa, prešli na hrvatsku stranu te krenuli natrag trčeći ovog puta 11,8 km nizvodno i po znatno ravnijem terenu kroz mjestašca Gašparci, Kuželj, Grbajel, Guče Selo i Gusti Laz odakle su utrčali u cilj u Brodu na Kupi dočekani ovacijama nazočnih. Imena pobjednika objavit ćemo u sutrašnjem broju »Novog lista«, ali svakako valja istaći da je svaki sudionik ove povijesne utrke uz majicu s plavim EU bojama dobio i medalju kao uspomenu na ovaj događaj, a trojka najuspješnijih u muškoj i ženskoj konkurenciji kući je odnijela i prigodne pehare.
    Iznimno zadovoljan odazivom i cjelokupnom priredbom bio je i Davorin Klobučar koji je uz čestitke svim sudionicima i posjetiteljima rekao: »Presretan sam što smo u Europu ušli baš na ovaj način propagirajući sport, kretanje i zdravi način života te prijateljstvo i suradnju između slovenskog i hrvatskog naroda. Čini mi se da smo jedini, ili među rijetkima u Hrvatskoj, koji su na ovako sportski način proslavili pridruživanje Hrvatske EU, a u skladu s našom višegodišnjom suradnjom s TŠD »Kostel« mi ćemo ovaj ponoćni polumaraton pokušati pretvoriti i u tradicionalni događaj kojim ćemo se svakog 1. srpnja prisjećati pridruživanja Hrvatske Europi.«
   
Vatrogasna vježba


No, nije polumaratonska noćna utrka uz i niz Kupu bila jedini zanimljivi događaj jučerašnjeg delničko-brodokupskog slavlja povodom ulaska Hrvatske u EU. Uvod u »utrčavanje« u Europu bio je prigodni kulturno umjetnički program u kojem su nastupili KUD Delnice, te Folklorna sekcija KUD-a Delnice a vodila ga je Slavica Kljaić. Potom su, tridesetak minuta prije starta utrke, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Broda na Kupi i Delnica (Hrvatska) te Fare i Kočevja (Slovenija) izveli zanimljivu vatrogasnu vježbu tijekom koje su sa slovenske na hrvatsku stranu uz pomoć auto dizalice, vatrogasnih ljestava i spretnosti prebacili zastavu EU, a potom je ta zastava postavljena na hrvatskoj strani uz čestitke župana Občine Kostel Valentina Južniča te prigodne pozdravne i riječi zahvale delničkog gradonačelnika Ivice Kneževića koji je imao tu čast i sreću da već u prvom mjesecu obnašanja ove dužnosti uvede Delnice u Europu. Sretno!

 

(M. K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice