Delnice, 11. lipanj 2013.

PRORADILE PILANE GORANSKI ŠUMARI I DRVARI JOŠ LIJEČE »SNJEŽNE RANE«

KRENULI TRUPCI
Šumari nadoknađuju zimski zastoj sječe

Svi su s nestrpljenjem čekali otapanje snijega i ulazak goranskih sjekača u šume, a do početka lipnja uspjela se osigurati redovna opskrba drvom svih drvoprerađivača

DELNICE » Goranski šumari i drvari još liječe rane nezapamćeno duge i snijegom bogate zime koja je početkom ove godine gotovo svim goranskim drvoprerađivačima i pilanarima donijela iznimno velike poteškoće jer je rijetko koji od njih imao dovoljnu količinu zaliha sirovine za proizvodnju. Mnogi su već krajem siječnja ostali bez trupaca bez kojih nema proizvodnje, a kad je početkom ožujka postalo jasno da zima ne namjerava stati, stanje je postalo još ozbiljnije jer su gubici zbog neproizvodnje već bili iznimno veliki. Tko je mogao, snalazio se kako je znao i umio kupujući sirovinu, kad je to bilo moguće, izvan okvira Uprave šuma podružnice Delnice, čak i izvan Hrvatske, ali sve skupa bila je tek slaba utjeha i svi su s nestrpljenjem čekali proljeće i otapanje snijega te ulazak goranskih sjekača u šume.
   

Stići godišnji plan

Početkom travnja to se, u još uvijek vrlo teškim uvjetima i s velikim količinama snijega u šumi, i dogodilo, a do početka lipnja, govori nam direktor delničke podružnice Uprave šuma Srećko Petranović, radnici ove podružnice Hrvatskih šuma uspjeli su osigurati redovnu opskrbu svim drvoprerađivačima s kojima imaju potpisane ugovore. No, do ispunjenja godišnjeg plana sječe još je daleko, kaže Petranović i dodaje:
    – Prve isporuke pokrenule su rad kod svih pilanara i drvoprerađivača koji su morali stati s radom, a vodili smo brigu o tome da u tom prvom naletu svi ravnomjerno dobiju prve količine sirovine. Proizvodnja je pokrenuta i u punom je zamahu, a o tome u koliko tešku situaciju nas je gurnula prošla zima najbolje svjedoče brojke. Naime, tromjesečni prosjek sječe na području UŠP Delnice je 84.000 kubika, a mi smo u prva tri mjeseca realizirali samo 20.000 i u minusu smo za velikih 64.000 što moramo nadoknaditi do novih snjegova krajem godine. Smanjili smo taj zaostatak krajem svibnja na 50.000 kubika i vjerujem da ćemo, posluži li nas vrijeme, do kraja studenog i početka prosinca ipak realizirati godišnji plan.
    Da bismo što više smanjili taj zaista veliki zaostatak angažirali smo sjekače i traktore iz drugih uprava šuma, zbog čega sječa ide kako smo i željeli, a jedini problem je faza prijevoza jer na našem području jednostavno nema dovoljno kamiona koji mogu prevesti sve što se posječe. No, vjerujem da ćemo od susjednih Uprava šuma uspjeti posuditi i kamione te da ćemo u idućih pet-šest mjeseci nadoknaditi sve zaostatke i isporučiti sve dogovorene količine.
    Primjedbe nekih pilanara bile su vezane uz činjenicu da se, s obzirom na za Gorski kotar znane uvjete, nije vodilo dovoljno brige o stvaranju zaliha. Drugim riječima, zašto u studenom i prosincu prošle godine niste pojačanom isporukom opskrbili drvare većim količinama sirovine pa mnogi od njih ne bi bili prisiljeni zaustaviti proizvodnju?
   
Zalihe i propisi


– Mogućnost stvaranja takvih zaliha teoretski postoji, ali je u praksi priječi niz pojedinosti kao što su, primjerice, ugovori u kojima je određena točna količina koju mi mjesečno moramo isporučivati i mi više od toga ne smijemo isporučivati. Za sada tu nema rješenja koje bi odgovaralo zakonskim odredbama, ali bi možda o njemu trebalo razmišljati. No, stvaranje zaliha ovisi i o pilanarima, o količinama njihovih ugovora, o tome koliko su preradili... Neki su uspjeli stvoriti zalihu, većina nije, ali za to ne vidim krivicu u Hrvatskim šumama.
    Je li se ova teška zima koja je šumare držala izvan šume gotovo četiri mjeseca osjetila i na osobnim dohocima uposlenih u delničkoj podružnici Uprave šuma?
    – Na svu sreću, poteškoća s plaćama za uposlene nije bilo jer smo dio velike državne firme pa su nas ostali »pokrili«, a mi sada moramo pojačanim radom to vratiti – rekao je Petranović.

Nema straha za ogrjevno drvo
   
    Što je s isporukom ogrjevnog drva kućanstvima? Mnogi su već uplatili ogrjev za ovu godinu, ali ga još nisu dobili?
    – Isporuka oblog ogrjeva pučanstvu također je u blagom zaostatku, ali isključivo zbog poteškoća s nedostatkom prijevoza ogrjeva iz šume. Poručujemo svima da straha neće biti te da će svi koji su platili drva dobiti plaćenu količinu znatno prije ljeta – rekao je Petranović.

(M.K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice