Delnice, 02. lipanj 2013.

GRAD KAO POZORNICA OD 15. TRAVNJA DO 18. SVIBNJA KULTURA SE NUDILA NA RAZLIČITIM LOKACIJAMA

Četrdeset priredbi u prvom delničkom Mjesecu kulture

Cilj je bio oživjeti kulturni život Delnica i pružiti priliku brojnim udrugama ovoga kraja da se iskažu, a usprkos ponekim nedostacima manifestacija zaslužuje prolaznu ocjenu i pruža temelje za nadograđivanje temeljne ideje

Od 15. travnja pa sve do 18. svibnja na području Grada Delnica na različitim je mjestima (Dom sportova, Kavana »Centar«, Radnički dom Delnice, Narodna knjižnica i čitaonica, Srednja škola Delnice...) priređeno četrdeset različitih kulturnih priredbi i druženja organiziranih u okviru prvog Mjeseca kulture Grada Delnica. Cilj je bio oživjeti kulturni život Delnica i pružiti priliku brojnim udrugama ovoga kraja da se iskažu, a usprkos ponekim nespretnostima i činjenici da su neke priredbe bile slabo posjećene, prvi Mjesec kulture Grada Delnica zaslužuje prolaznu ocjenu i pruža temelje za daljnje slične aktivnosti, odnosno nadograđivanje temeljne ideje.
   

Izložbe, radionice...

Podsjetimo, u više od trideset dana na području Grada Delnica moglo se pogledati i posjetiti izložbe, kreativne radionice za djecu i odrasle, ekološko-kreativne radionice za djecu, lutkarske i dramske radionice, radionice mime i pantomime te izrade maski i lutaka, pričaonice za najmlađe, glazbena natjecanja, folklorne priredbe, kazališne predstave za mladež i djecu, promocije knjiga, koncerte, javne tribine, ulične performanse i plesne radionice, a uz to su bila i otvorena vrata objekata kulturne baštine, dok je poseban dio ponude bio izlet na Picassovu izložbu u Zagreb. Najposjećeniji su bili, govori nam glavna organizatorica ovih zbivanja Maja Kezele, početni i završni događaj, točnije gostovanje ansambla »Lado« i Folklorna smotra KUD-a Delnice. »Dobar broj posjetitelja zabilježen je i na kazališnoj predstavi »Ruke po Marinkoviću« HNK Varaždin, otvorenju izložbe slikara Vladimira Provčija, natjecanju »Goranski glasi«, koncertu Glazbene škole Ive Tijardovića, kazališnoj predstavi »Don Quijote«, izložbama »Art Revolution« i »Vražji vrt« i radionicama Kazališnog tjedna.
    »Raduje me što smo pokazali kako imamo puno udruga i kako mnogi ljudi kvalitetno i predano rade na različitim područjima i u različitim dobnim skupinama. Na temelju realiziranih događanja već smo stekli neka iskustva i spoznaje pa je tako jasno da su četvrtak i petak te vikend najbolji dani za organiziranje kulturnih priredbi, a utorak je najslabije posjećen. Pokazalo se i to da jedna osoba mora voditi brigu o organizaciji jer je posla jako puno, od reklamiranja i kontakata s medijima pa do suradnje s izvođačima. Također nam se čini da bi možda mjesec kulture trebalo organizirati u nekom drugom terminu. Ovaj travanjsko-svibanjski ljudima je bio pomalo nezgodan jer su mnogi jedva dočekali da nakon duge zime više ne budu u kući, a uz to »upali« smo i u predizborno vrijeme, što je dodatno osiromašilo posjet.
   
Mijenjati termin?


Možda bi bolje bilo ovakva druženja prirediti tijekom listopada i studenog, uoči predbožićnih blagdana. No, o tome, kao i nizu drugih pojedinosti vezanih uz prvi Mjesec kulture Grada Delnica, raspravljat ćemo nakon što dobijemo izvješća i stavove organizatora svih priredbi i na temelju njihovih zapažanja i ocjena moći će se donijeti zaključci o tome što i kako dalje, odnosno kako poboljšati sljedeći mjesec kulture, bez obzira kad on bude održan«, rekla je Kezele. Dodala je kako je na organizaciju ovih zbivanja potrošeno 30.000 kuna, što je u okviru predviđenih proračunskih izdvajanja, a na temelju iskustava bit će stvoren program za koji će Grad Delnice financijsku potporu tražiti od Županije i nadležnih državnih tijela kako bi ovaj projekt nastavio svoj život i pretvorio se u jedan od kulturnih brandova grada pod Petehovcem.

BROJNI SUDIONICI PROGRAMA
   
    U programima su sudjelovali Etno udruga »Prepelin'c« Delnice, Knjižnica i čitaonica Delnice, OGŠ »Ivo Tijardović« Delnice, Ansambl Lado iz Zagreba, osnovne škole s područja Gorskog kotara, Udruga »Goranski koraci« iz Delnica, MH ogranak Delnice, NP »Risnjak«, Udruga mladih »Re-Volt« Delnice, AVFK Delnice, Udruga »Diamant klasika« podružnica Delnice, Kotar teatar, HNK Varaždin, Udruga umirovljenika Grada Delnica,. KUD Rusina i Ukrajinaca Rijeka, Udruga Glazbeni susreti Gorskog kotara, Jacobina Art Rijeka, Popovićev mlin Delnice, Udruga »Dotepenac« Delnice, DSR »Marigold« Delnice, Dječji vrtić »Hlojkica« Delnice, EKO ART – BIO ART Lokve, KUD Delnice, TZG Delnice, Kazalište mladih Zagreb te kao pojedinci Nenad Poljančić, Mario Šimunović. Zlatko Pochobradsky, Davor Grgurić, Mirna & Žan Janeš, Antonija Mihaljević, Emil Crnković, Vladimir Mance, Vadimir Provči i Elio Bašan.

(M.K.)BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice