Delnice, 25. travanj 2013.

»ZELENI CVIJET« NAGRAĐENI PROJEKT OD 2006. JOŠ NA POČETKU

Eko igračke-suveniri traže proizvođača

Projekt »Izradi sam svoju uspomenu« unatoč dobroj ideji još nije napravio korak dalje, iako bi mogao postati dobar posao 


DELNICE » Novac je tu – samo ga treba uzeti! Bi li se ova poznata deviza mogla primijeniti i na sljedeću priču, prosudite sami. Naš je dojam da je baš tako nekako... Riječ je o već sedam godina postojećem projektu »Izradi sam svoju uspomenu«. Pod ovim neobičnim imenom krije se originalna ideja izrade eko igračke koja može biti i suvenir. Konkretno, svaki kupac ove igračke-suvenira u ruke dobiva kutiju u kojoj se nalazi drveni okvir s umetnutom kartonskom podlogom, nekoliko različitih oblika drvenih oblutaka, ljepilo i bojanke. 
    

Najoriginalniji suvenir

Sve to prati i mala slikovnica s pričom »Bajka o Gorskom kotaru« koju je napisala Renata Lisac, a ilustrirala Lara Pleše. Priča ima deset motiva, odnosno likova životinja i bilja iz goranskog okružja, a zadatak malih ruku koje dobiju ovaj poklon je izraditi po vlastitoj želji i kreaciji neke od likova iz priče – medvjedića, zeca, mrava, miša, žabicu, cvijet, sovu... Kad je posao gotov, igračka-suvenir nazvana »Izradi sam svoju uspomenu« dobiva puni smisao i zaista može ostati kao uspomena na dane djetinjstva, ali i poslužiti kao poklon. Da je riječ o pažnje vrijednoj ideji, vidi se i iz činjenice da je na samom početku postojanja, a to je bilo 2006. godine, ova igračka-suvenir dobila Zeleni cvijet Primorsko-goranske županije za najoriginalniji suvenir. 
    No, to je bilo 2006. godine, a kakvo je stanje danas, rekla nam je pri nedavnom posjetu Dječjem vrtiću »Hlojkica« Bruna Arbanas, autorica ove igračke i predsjednica Udruge »Eko Art«, udruga za kreativno provođenje vremena mladih, koja i dalje nosi realizaciju ovog projekta. 
    – Nažalost, još uvijek nismo napravili ozbiljniji korak dalje i sve skupa pretvorili u dobar posao. Unatoč dobroj ideji, još nismo pronašli suradnike koji bi ozbiljno ušli u ovaj posao pa je i dalje sve svedeno na ručni rad nekolicine studenata i volontera za što dobiju neke male naknade. A moglo bi se, prema osnovama idejnog projekta, zaposliti čak 40 ljudi koji bi mjesečno proizvodili 40.000 takvih eko igračaka-suvenira. Tržište ne bi bilo problem jer smo već imali niz upita značajnih europskih proizvođača i trgovaca igračkama. No, mi kao udruga to sami u tolikoj mjeri ne možemo pokrenuti. Najbolje bi bilo kada bi to počela raditi jedna manja tvornica jer bismo tada imali kontinuitet proizvodnje. 
    
Posao za malu privredu


Da je riječ o dobroj ideji, vidimo i po tome što je sve skupa pretvoreno i u međunarodni projekt. Naime, surađujemo sa slovenskom Općinom Kostel i to tako da smo trenutačno zajedno u pilot-projektu tijekom kojeg će svaka strana napraviti 2.500 ovih igračaka-suvenira. Taj smo projekt predstavili u Ljubljani u Waldorfskoj školi, na sajmu Alpe-Adria te u nekoliko slovenskih škola. Također smo uspostavili i suradnju s Dubrovnikom gdje je pokrenuta proizvodnja suvenira s mediteranskim motivima (karaka, gusar, morske životinje...), a i sami nastojimo dodatno obogatiti postojeći projekt pa je, primjerice u razradi tema »Veselo seosko dvorište« u okviru koje će biti obrađene domaće životinje. Planiramo i motive vezane uz Božić i Uskrs. Dakle, mogućnosti razvoja utemeljene na onoj polaznoj ideji zaista su raznolike i sigurna sam da bi ovo mogao biti dobar posao pa smo se stoga obratili i nekim ministarstvima jer smatramo da bi ovo bio idealan projekt za malu privredu i ukoliko pronađemo ozbilijnog partnera, vjerujem da to može biti korisno za obje strane – zaključila je Bruna Arbanas.

Razvijanje ekološke svijesti 
    
    – U cijeloj je priči vrlo važno da projekt zaista potiče ekološki način razmišljanja i razvija eko svijest. Riječ je o suveniru koji je u cijelosti izrađen od otpada tvornica koje se bave proizvodnjom kartona i drvoprerađivaštvom. Sirovinu nabavljamo kod njih i to tako da skupljamo otpad po pogonima, tzv. refil koji uz malu doradu postaje lijep okvir u koji umećemo karton, dodajemo dervene oblutke, ljepilo i bojanke, i igračka je tu. Sad dalje samo treba biti kreativan – govori Bruna Arbanas, dodajući kako je ove originalne igračke-suvenire moguće kupiti u turističkim uredima Gorskog kotara i piramidalnim kućicama u Mrzloj Vodici, a detaljnije obavijesti moguće je naći na stranicama TZO-a Lokve.

Marinko KrmpotićBRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice