Delnice, 19. travanj 2013.

EUROPA U ZELENOM SRCU FUŽINE I DELNICE DOMAĆINI HRVATSKO-FLAMANSKE KOMISIJE

Flamancima predstavljeni potencijali Gorskog kotara

Vrlo je bitno kolege iz Europe približiti lokalnim zajednicama širom zemlje, rekao je pomoćnik ministrice, te su Flamanci upoznali najjače goranske adute – drvoprerađivaštvo, turizam, obnovljive izvore energije itd.


DELNICE » Protekla dva dana Fužine i Delnice bile su domaćin 2. sjednice Hrvatsko-flamanske zajedničke komisije. Gosti, predvođeni Koenom Verlaecktom, glavnim tajnikom flamanskog Ministarstva vanjskih poslova, ujedno i supredsjedateljom Hrvatsko-flamanske zajedničke komisije, prispjeli su u Gorski kotar u srijedu predvečer te odsjeli u fužinskom »Bitoraju«, da bi potom u delničkom Hotelu »Risnjak« bila održana radna sjednica Komisije tijekom koje su na redu bile teme vezane uz gospodarstvo, regionalni razvoj i EU fondove, javnu upravu, javno zdravlje, politiku prema mladima, turizam, znanost, inovacije i tehnologiju, obrazovanje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i prostorno uređenje, a radni dio sastanka iskorišten je i za razgovore između Koena Verlaeckta i mr. sc. Hrvoja Marušića, pomoćnika ministrice vanjskih i europskih poslova, koji su na kraju druženja nakon sažetka zaključaka svih radnih skupina, potpisali Program 2. sjednice Hrvatsko-flamanske zajedničke komisije.
   

14 područja

Koenu Verlaecktu ovo je bio prvi boravak u Hrvatskoj i oduševljen je ljepotom prirode i gostoljubivošću te zahvalan hrvatskoj strani što je ovog puta sastanak održan van glavnoga grada: »Zbog skorog ulaska Hrvatske u EU, na čemu iskreno čestitamo, ovi su sastanci i općenito naša suradnja sve bitniji. Jedni od drugih možemo puno naučiti, a napredak očekujem i nadam mu se na svim područjima o kojima smo ovih dana raspravljali i dogovarali daljnje planove suradnje u kojoj ćemo sada morati biti, baš zbog sve jače krize, puno kreativniji i spremniji a dogovor«, rekao je Verlaeckt, a mr. sc. Hrvoje Marušić dolazak iz Zagreba u Gorski kotar pojasnio je željom Ministarstva vanjskih i europskih poslova da Hrvatsku predstavljaju u cijelosti.
    »Smatramo da je vrlo bitno kolege iz Europe približiti lokalnim zajednicama širom Hrvatske čime ćemo istodobno i tim sredinama pomoći u stvaranju mogućnosti za kontakt s predstavnicima EU zemalja. Gorski kotar, Lika, Slavonija... imaju mnogo toga za ponuditi, pogotovo na području gospodarstva, pa ćemo se truditi i u budućnosti ostvarivati ovakve kontakte.
   
Goranski aduti


Program koji smo potpisali obuhvaća 14 različitih područja moguće suradnje, ali najbitnije nam je gospodarstvo koje dovodi do stvaranja radnih mjesta, što je u ovom trenutku za Hrvatsku najbitnije.
    Kad je o Gorskom kotaru riječ, tu smo našim gostima ponudili suradnju na onim područjima gdje je Gorski kotar najjači – drvoprerađivaštvo, prehrambeno-prerađivačka industrija, turizam, obnovljivi izvori energije i promet. Cilj nam je potaknuti i suradnju na što široj razini, a najbitnije je nakon ovakvih sastanaka nastaviti konkretnu suradnju pa se nadam da će neke od veza koje smo ovim dvodnevnim druženjem uspostavili, biti nastavljene na obostranu korist«, rekao je Marušić.
    Po završetku radnog dijela zaključeno je kako je bilateralna gospodarska suradnja Hrvatske s Kraljevinom Belgijom dobra, kako u cjelini, tako i s njenim regijama, posebno Flandrijom. Naravno, prostor za daljnje poboljšanje postoji – među ostalim i kroz okvir koji pruža potpisani Program suradnje Vlade RH i Vlade Flandrije za razdoblje 2014. i 2015. godine – pri čemu se ne smije zanemariti činjenica da je Flandrija, prema podacima Eurostata iz ožujka, u Europi četvrta regija po uspješnosti pa može biti značajan partner Hrvatskoj.

Kauzlarić: Dođite nam opet, i to kao investitori
   
    Uz rad u kongresnoj dvorani »Risnjaka«, sudionici jučerašnjeg druženja posjetili su u Delnicama tvornicu peleta Energy Pellets te OŠ Ivana Gorana Kovačića koja koristi sustav grijanja na pelete, a u poslijepodnevnim su satima posjetili pogon Tvornice prozora i vrata Lokve d.o.o. u Lokvama, odnosno lokalnu Razvojnu agenciji PINS u Skradu, gdje su upoznati s mogućnostima malog poduzetništva vezanog uz prerađivačku prehrambenu industriju utemeljenu na suradnji s prirodom. Goste iz Flandrije, uoči potpisivanja ugovora o daljnjoj suradnji, u ime goranskih lokalnih samouprava pozdravili su delnički gradonačelnik Marijan Pleše te načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić koji im je zahvalio na dolasku u Gorski kotar te poželio da dođu iznova i to ne samo kao gosti, već i kao investitori.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice