Delnice, 17. travanj 2013.

ISPIT ZA AMORTIZERE DUGA I IZNIMNO SNJEŽNA ZIMA POPUT ELEMENTARNE NEPOGODE POHARALA GORANSKE PROMETNICE

ZIMSKA BERBA 2013.
Otapanje snijega otkrilo ceste prepune kratera

Uništene su sve ceste, no posebno je teško stanje na prometnoj dionici od Crnog Luga do Delnica, gdje su udarne rupe toliko brojne, a neke od njih i toliko velike i duboke, da su opasne po život. Najbolje bi bilo položiti novi asfaltni sloj, no to je prevelik financijski zalogaj


CRNI LUG » Kao što su znalci i predviđali, dolazak proljeća i kopnjenje snijega otkriva iz dana u dan sve veće štete koje je protekla nezapamćeno duga i snijegom bogata zima učinila. U one najvidljivije nedvojbeno spadaju štete na kolnicima goranskih cesta, udarne rupe koje je ružno i vidjeti, a još je gore osjetiti ih kada vam automobil uleti u neki od ovih kratera »zimske berbe 2013«! Na jednu od cesta na kojima je moguće bez puno truda pripomoći uništavanju vlastita automobula upozorio nas je naš čitatelj Zoran Turk, dipl. ing. šumarstva koji često putuje od rodnog Gerova prema Delnicama i Rijeci, a njegovim mukama zbog prošlog ljeta radovima bitno oštećenih ulica u Gerovu, sad su pridodane poteškoće vezane uz vožnju na prometnici od Crnog Luga do Delnica:
    »Iako imam gotovo novi automobil, nedavno sam morao mijenjati amortizere, i to isključivo stoga što prometnica od Crnog Luga do Delnica, iako smo u 21. stoljeću, na trenutke izgleda kao makadamska cesta s milijun rupa. Stanje je jako loše i pitam se tko je odgovoran za održavanje ceste Crni Lug – Delnice te hoće li se i kada u Hrvatskoj početi odgovarati za loše održavanje cesta? Još nisam čuo za slučaj da je policija klizav i neodržavan kolnik proglasila krivcem za prometnu nesreću. Uvijek je kriv vozač, jer nije prilagodio brzinu!
   

»Zakrpa stil«

Upit vezan uz stanje na ovoj prometnici poslao sam i Vladi RH, a mislim da bi morali reagirati i čelni ljudi goranskih lokalnih samouprava«, kaže Turk, čije smo tvrdnje provjerili vožnjom po spomenutoj cesti.     
    Nedvojbeno je da je cestu zima poprilično oštetila i uz niz manjih rupa uočljivih na gotovo svakom kilometru ove prometnice, posebno je opasna jedna oveća koja može, pogotovo noću ili za vrijeme kiše kad se ne vidi njena dubina, biti izuzetno opasna. Dodatni problem ove prometnice je taj što je tijekom proteklih desetak godina mnogo puta popravljana na brojnim dijelovima pa nudi »zakrpa stil« vidljiv u različitim nijansama sivo-crnog asfalta. Naravno, ova žestoka zima dodatno je otežala stanje i sigurno je da će – sad kada krene intenzivniji promet – ta cesta doživjeti dodatna oštećenja. Najbolje bi bilo zamijeniti cijeli asfaltni sloj, ali to je u ovom trenutku prevelik financijski zalogaj, što potvrđuju i iz Hrvatskih cesta.
    Cesta poput ove u Gorskom je kotaru još puno, a ništa bolje nije stanje u goranskim naseljima i gradićima gdje se ovih dana vozači i pješaci susreću sa zaista teško oštećenim prometnicama.
   
Najgore u Delnicama


Najgore je možda u Delnicama gdje gotovo da i nema prometnice bez nekoliko jačih udarnih rupa, a daleko najteže stanje je na prometnici koja od ceste za Brod na Kupi vodi prema sportskoj dvorani, odnosno na izlasku s prometnice prema »Konzumu«. Delnički gradonačelnik Marijan Pleše ističe kako je samo na lokalnim cestama delničkog područja ustanovljena šteta od 6,8 milijuna kuna: »A i pri toj smo procjeni bili vrlo blagi. Problem je u tome što za popravak državnih i županijskih cesta državne i županijske firme novac ubiru od postotka vezanog uz prodaju benzina. Mi prihoda te vrste za tu namjenu nemamo pa je stanje izuzetno teško. Istina, poslali smo županiji zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, ali što će od toga biti, tek treba vidjeti. Naravno, mi ćemo i prije te odluke krenuti u sanaciju najvećih oštećenja, čim nam vremenske prilike to dopuste«, rekao je Pleše, dodavši kako i stanje s cestama zorno prikazuje otežane uvjete života u Gorskom kotaru: »Cesta koju napravite na otocima ili uz obalu traje dobrih 30 godina. Kod nas je to pet do deset puta kraće«, zaključuje Pleše.

Glad: Prioriteti u skladu s mogućnostima
   
    Komisija »Hrvatskih cesta«, rekao nam je čelni čovjek riječke ispostave »Hrvatskih cesta« Matija Glad, ovih dana obilazi sve ceste na području Primorsko-goranske županije i vrši procjene: »Cestu Crni Lug – Delnice obići ćemo ovih dana, a nakon što kompletno snimimo stanje, napravit ćemo plan potreba te potom odrediti, naravno s obzirom na financijske mogućnosti, prioritete te krenuti u sanaciju. Konkretniji rokovi bit će poznati sljedećeg tjedna, a logično je da ćemo većinu posla nastojati odraditi što prije kako bismo što spremniji dočekali turističku sezonu«, rekao je Glad.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice