Delnice, 08. travanj 2013.

ŠTEDNJA RADIO GORSKI KOTAR USPIO ZADRŽATI FINANCIJSKU STABILNOST

Najteži su dani iza njih

Danas kad mnogi otežano posluju, neredovito podmiruju obveze i otpuštaju ljude, Radio Gorski kotar još se dobro drži, no, bez financijske podrške suvlasnika, a to je osam lokalnih samouprava, teško da bi opstaoDELNICE » Radio Gorski kotar 2012. godinu priveo je kraju s dobitkom od 21.673 kune ostvarivši ukupne prihode od 698. 000 kuna, što je 7 posto niže no godinu ranije, dok su rashodi bili 676.000 kuna, odnosno 10 posto niži u odnosu na 2011. godinu. Ono s čime se može biti zadovoljan, naglasio je podnoseći izvješće direktor radija Miroslav Pleše, to što je zaustavljen trend stvaranja gubitaka prisutan u proteklih nekoliko godina. No, ističe Pleše, »pozitivan financijski rezultat prvenstveno je posljedica štednje i rezanja troškova gdje god se to moglo, ponajprije na plaćama četvero zaposlenih kojima je od svibnja 2012. osnovica umanjena za 15, od rujna je podignuta za 5 posto, ali i nadalje je ostala umanjena u odnosu na prvotnu za 10 posto i sada iznosi 3.600 kuna).
   

Cijena ponude

Dobar financijski rezultat posljedica je i izraženije te sve redovitije podrške suvlasnika Radija, osam goranskih lokalnih samouprava koje su lani sve zajedno izdvojile proračunskih 363.000 kuna. U strukturi ukupnih prošlogodišnjih prihoda 52 posto otpada na dotacije suvlasnika radija, 48 posto je vlastita zarada od čega 14 posto (ili 95.000) čine sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija pri čemu su financijske poticaje dobile emisije Dnevnik, Tjednik, Znanje je moć i Radio Ž'rjoafka. Vlastita zarada kroz marketing i telefon s dodanom vrijednošću je 34 posto, pri čemu se kod marketinga, kao posljedica sve prisutne krize, bilježi pad prihoda od 22 posto, a kod telefona porast od 58 posto. Zamjetno je da je izdan gotovo jednak broj računa kao i godinu ranije (316), no ostvareni prihod ipak je niži jer se nerijetko morala »spuštati« cijena ponude kako bi se zadržali stari ili pridobili novi oglašivači. Znatnije se uspjelo uštedjeti na troškovima telefona (33 posto niži), putnim troškovima (70 posto niži) i drugim stavkama gdje je to bilo moguće, no one nisu mnogobrojne, rekao je Pleše koji je najvećim uspjehom u proteklih nekoliko mjeseci ocijenio završene razgovore s »Odašiljačima i vezama« Zagreb zahvaljujući čijem je razumijevanju izbjegnuto povišenje najamnine za odašiljačko-antenski sustav na blizu 15 tisuća mjesečno.
    – Da se to nije dogodilo, Radio Gorski kotar bi doista bio blizu stavljanja ključa u bravu. Uz to Radio GK bez financijske podrške svojih suvlasnika teško bi opstao. Tome u prilog govore saznanja prema kojima se, među 15-tak radijskih postaja na području PGŽ , Radio Gorski kotar relativno dobro drži. Mnogi otežano posluju, neredovito podmiruju svoje obveze, otpuštaju ljude.
   
Nova web adresa

Nerijetko se radijske tvrtke i prodaju, te su tako neki radiji izgubili svoj prvotni identitet, postajući filijalama jačih iz Zagreba. RGK i nadalje je, kako kaže radijski jingle, 100 posto goranski, te je za vjerovati da će takav i ostati. Na radijskim ljudima je da i nadalje budu strpljivi što se umanjenih plaća tiče, valja preživjeti ova teška vremena, a u neka buduća bolja mogući su novi iskoraci, prije svega u zapošljavanju novih, svježih ljudi kojih kronično nedostaje, time i programskim pomacima i svime onim što će značiti kvalitetniji Radio Gorski kotar, zaključio je Pleše koji je skupštini iskoristio kako bi suvlasnicima Radija predstavio novu web-stranicu RGK koju je tvrtka »Sile« d. o.o. Delnice izradila besplatno, a nalazi se na novoj web-adresi: www.rgk.hr


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice