Delnice, 05. travanj 2013.

KRITIČNE TOČKE TEŠKA ZIMA ZNAČAJNO OŠTETILA PROMETNICU OD DELNICA DO BRODA NA KUPI

Klizište zaprijetilo Kupskoj dolini

Odlukom inspektora promet je tim dijelom ograničen na vozila težine do 20 tona. Drugim riječima do daljnjega između ova dva goranska naselja nema prometovanja kamiona, tegljača ili autobusa


BROD NA KUPI » Klizište na prometnici Delnice – Brod na Kupi moglo bi, kako sada stvari stoje, donijeti veće poteškoće od onih očekivanih i vezanih ponajprije uz usporeno odvijanje prometa zbog suženja prometnica na samo jedan vozni trak. Naime, odlukom nadležnog inspektora promet je tim dijelom prometnice, a to znači i cijelom prometnicom Brod na Kupi – Delnice, ograničen na vozila težine do 20 tona ukupne mase. Drugim riječima do daljnjega između ova dva goranska naselja nema prometovanja vozila većih od te težine – kamiona, tegljača i autobusa.     
    Što to znači za privredu i turizam ovoga kraja nije potrebno previše objašnjavati – otežan je rad drvoprerađivačkog poduzeća »Azelija« i nekolicine poduzetnika koji se bave kamionskim prijevozom, a ništa bolje neće proći ni turizam, bar kad je riječ o posjetama autobusa kojih su se ovog proljeća nadali u prošlog ljeta otvorenom Stalnom postavu šumarstva, lova i ribolova.
   

Teško svima

Stanje zaista nije dobro, potvrdio nam je Ivan Delač iz »Hrvatskih cesta« naglasivši kako je ta lokacija poznata kao kritična točka već duže vremena: »Prometnica Delnice – Brod na Kupi ima na potezu od Potoka do naselja Marija Trošt nekoliko sličnih opasnih mjesta, a ova teška zima dovela je do toga da se to sada još više uočava. Na ovoj lokaciji nedaleko od skretanja za Potok veći problemi pojavili su se još prošle godine i od tada su tu postavljeni znakovi upozorenja, a posljednje kiše i snjegovi doveli su do toga da se na dijelu prometnice sada zatvorene za promet pojavila oveća rupa. Uz to izgleda da su problem i podzemne vode pa svemu treba pristupiti vrlo ozbiljno. Već smo stupili u kontakt s projektantima iz Zagreba. Problem smo počeli rješavati i nastojat ćemo to učiniti što prije, iako je na prvi pogled jasno da ćemo svi zajedno prije svega morati čekati puno ljepše vrijeme jer se pod trenutačnim uvjetima ništa ne može raditi, rekao je Delač koji je na upit bi li se cesta mogla »pomaknuti« udesno kako bi se udaljila od očiglednog rovitog terena odgovorio kako će projektanti zasigurno uvažiti i razmotriti i tu mogućnost.
   
Hitno rješenje


Delnički gradonačelnk Marijan Pleše također se nada što hitnijem rješenju i, ističe, ne bi volio da se problem, kao na nekim drugim lokacijama, ne rješava mjesecima: »Ipak je ovo državna cesta i njome tijekom ljeta veliki broj turista iz Slovenije ide prema Kvarneru i Istri. Možda se o obimnoj sanaciji, čak možda i nekom drugom prometnom rješenju, trebalo već i ranije razmišljati jer se na tom dijelu prometnice godinama susrećemo s poteškoćama i do sada su »Hrvatske ceste« tu već izvele brojne radove i utrošile dosta novaca. Nadam se da će sada napokon biti napravljeno ne vatrogasno, već rješenje koje će na duže vrijeme osigurati prometovanje tim dijelom ceste Delnice – Brod na Kupi«, rekao je Pleše.

Vodoopskrba nije ugrožena
   
    S laičkog stajališta najlogičnije rješenje je cestu »premjestiti« u, gledano iz smjera Delnica, desnu stranu. Drveće na toj strani prometnice raste ravno što znači da možda taj dio tla nije podložan klizanju. No, pravo stanje stvari utvrdit će struka i to, nadamo se, što prije. Isto tako pojavu klizišta i ograničenje prometa u Delnicama su počele pratiti priče kako je ugrožena i vodoopskrba Delnica jer upravo tom lokacijom navodno prolazi glavni vod opskrbe. No, direktor »Komunalca« d.o.o. Delnice Boro Tomić to demantira: »Cjevovod je smješten iznad tog klizišta i za sada vodoopskrba nije ugrožena. No, pratit ćemo stanje i biti spremni za sve mogućnosti«, rekao je Tomić.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice