Delnice, 04. ožujak 2013.

SADRŽAJNA VELJAČA USPRKOS SNJEŽNIM NEVOLJAMA DELNICE SU KAO RIJETKO KOJE VELJAČE BILE PUNE ZBIVANJA

Od sanjkanja na Potoku do skijanjja na Petehovcu

U veljači je održan i moto susret »Winter Party« MK »Mountain Ridersa« te natjecanja Sanjkaškog kupa Gorskog kotara. Također u veljači u samo tjedan dana trajanja EFNS-a ostvareno je 2.000 noćenja što znatno nadmašuje lanjske rezultate

Proteklog su mjeseca Delnice zaista bile zimsko središte Hrvatske – i po količini snijega i po nizu zbivanja koja su se odvijala u njima. Snijega je bilo i previše. Od 2. veljače, kad je pao prvi snijeg u tom mjesecu, pa do kraja najprevrtljivijeg mjeseca oborine su bile tako obilne i dugotrajne da je nekoliko dana visina snijega na području Delnica i Crnog Luga prelazila granicu od jednog metra, a rekord je dosegnut završnog vikenda kad su u Delnicama izmjerena 132 centimetra. Doda li se tome i činjenica da je gotovo svaki dan veljače bio »obučen u bijelo«, onda je jasno da je iza nas jedna od najgorih i najžešćih zima, onakva kakve su vladale davne 1943. godine, potom 1976. te, sjećaju se i oni ne tako stariji, 1983. godine.
   

Borba sa snijegom

Naravno, tako velike količine snijega stvorile su i velike probleme u svakodnevnom životu, posebno prometovanju. Pritužbe zbog slabo ili nedovoljno očišćenih ulica i cesta bile su česte, ali valja na umu imati i činjenicu da je snijega bilo iznimno puno pa na zimsku službu ne treba gledati samo s kritičke strane jer sigurno ni njima nije bilo lako boriti se s tolikim nanosima snijega. Štoviše, s obzirom na učestalost i intenzitet oborina treba reći da su Delnice bile solidno očišćene te da većih poteškoća na svu sreću nije bilo. Naravno, uvijek će biti nezadovoljnih i onih koji smatraju da sve to može i brže i bolje, ali da bi se vidjelo koliko su posla imali strojevi zimske službe dovoljno je pogledati brda snijega nagurana uz prometnice. A to čak i nije sav snijeg jer je s pojedinih lokacija – pojnajprije raskršća – snijeg i odvožen!
    Usprkos svim tim snježnim nevoljama Delnice su kao rijetko koje veljače bile pune zbivanja, a središta su bila novouređeno sanjkalište na Potoku te skijalište na Petehovcu. Višegodišnja nastojanja Zdolanjaca ove su zime u potpunosti urodila plodom, a tijekom proteklih nekoliko mjeseci uređeno sanjkalište punim je sjajem zasjalo upravo u veljači kad su na njemu održane utrke prvenstva Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama, prvenstvo Delnica u sanjkanju, utrka Sanjkaškog kupa Gorskog kotara te međunarodna 25. FIL Youth Games utrka. Svaka od ovih priredaba privukla je brojne ljubitelje sanjkanja van Delnica pretvorivši Potok u sanjkaško središte Hrvatske, a pohvale koje su organizatori (Udruga »Zdolanjski kraj – Potok«, Sanjkaški klub »Prepnek«, i Orijentacijski klub »Ris«) dobili od vrhuške hrvatskog i europkog sanjknja potvrđuju da je odrađen odličan posao te da Delnice u budućnosti od ovog sporta mogu očekivati puno, a još je bitnije da će nakon natjecanja stazu moći koristiti i svi ostali, što znači da su Delnice dobile pažnje vrijedan novi turistički sadržaj.
   
Turistički uzlet

Na Petehovcu je za kvalitetan rad skijališta najzaslužniji zakupac Srećko Orešković koji s pravom može biti ponosan na činjenicu da je Petehovac ove zime bio prvo hrvatsko skijalište koje je otvorilo vrata skijašima, a bez obzira na sve poteškoće s (ne)vremenom najveći dio zime uspješno radi: »Hvala svima koji nam pomažu, posebno djelatnicima »Ceste Rijeka« koji odlično čiste cestu i mi ove zime, iako snijega ima za izvoz, niti jedan dan nismo bili blokirani. Vrlo kvalitetno radimo preko vikenda kad je puno gostiju, a znatno je lošije preko tjedna kad gotovo da nema nikoga, govori Orešković, dodajući kako vjeruje da će mu ove ogromne kolilčine snijega osigurati da i u ožujku ostvari pažnje vrijedan broj radnih dana.
    Uz sanjkanje i skijanje moglo se uživati i na delničkom klizalištu, u ponudi je bio i bazen u Domu sportova Delnice pa su gosti koji su tijekom veljače boravili u Delnicama zaista imali mogućnost uživanja u nizu sadržaja. Da ih je sve to, ponajprije snijeg, privuklo, vidljivo je i iz pojačanog broja dolazaka i noćenja u veljači, potvrđuju nam u TZG Delnice: »U veljači prošle godine cijeli Gorski kotar imao je 1.400 dolazaka i 4.000 noćenja, a ove smo veljače u samo tjedan dana trajanja EFNS-a ostvarili 400 dolazaka i 2.000 noćenja što znači da ćemo sigurno nadmašiti prošlogodipšnje rezultate. Naravno, najveći dio ovih brojki vezan je uz područje Delnica pri čemu treba istaći da su punjeni uglavnom veći smještajni kapaciteti budući da su članovi stranih reprezentacija težili tome da budu smješteni na jednom mjestu. No, uz te goste bilo je tijekom veljače i drugih, a konkretne brojke znat ćemo početkom ožujka«, rekla je Mirela Srkoč Šenkinc zahvalivši i pohvalivši sve koji su organizirali brojne priredbe u veljači – sanjkaška natjecanja na Potoku, noćni slalom i školska natjecanja u alpskom skijanju na Petehovcu, moto susret »Winter Party« MK »Mountain Ridersa« te natjecanja Sanjkaškog kupa Gorskog kotara održana u Crnom Lugu i Delnicama.
   
Nada u dobar ožujak


Zadovoljan veljačom je i Željko Obradović, direktor Hotela »Risnjak« koji napominje kako će teško biti nadoknaditi minuse iz prvog dijela siječnja kada je zbog nedostatka snijega gostiju bilo malo.
    – No, veljača je zaista bila solidna, a bila bi i bolja da snijeg u nekoliko navrata nije prejako padao i stvorio suprotan učinak, odnosno odbio goste. No, baš zahvaljujući snijegu, ali i Europskom prvenstvu šumara u nordijskom skijanju i biatlonu, kao i sanjkaškim utrkama na Potoku i radu skijališta na Petehovcu, mi smo tijekom veljače imali znatan broj gostiju i nadam se da će ih, budući da ovaj snijeg neće tek tako nestati, biti i u ožujku«, rekao je Obradović, izrazivši zadovoljstvo i činjenicom da je Hotel »Risnjak« krajem veljače ugostio pedesetak sudionika prvenstva Hrvatske u trčanju na krpljama i skijaškom trčanju za osobe s intelektualnim poteškoćama

MANCE: NI GOSTA OD EFNS-A
   
    No, nisu svi zadovoljni. Božidar Mance, vlasnik Hotela »Mance« u Brodu na Kupi ljut je na organizatore 45. EFNS-a jer od više od šest stotina sudionika tog europskog prvenstva šumara u biatlonu i nordijskom skijanju, kod njega nije završio nitko: »Usprkos pričama o popunjenim goranskih kapaciteta ja sam tih dana gotovo sve sobe imao prazne. Ne samo da mi nisu ponudili goste, već su i pričom o tome kako su svi kapaciteti popunjeni odbili možda i nekoga tko je i planirao tih dana doći u Gorski kotar i mogao odsjesti kod mene. Zbog toga ću tražiti neplaćanje mojih obveza prema Gradu Delnice u veljači, a od Hrvatskih šuma odluku da njihovi ugostiteljski objekti budu, što bi bio i red, zatvorenog tipa. Naime, niskim nerealnim cijenama pića i hrane oni su klasičan primjer nelojalne konkurencije i takvim postupanjem nanose štetu svima nama koji se profesionalno bavimo turizmom i živimo od njega«, rekao je ogorčeni Mance. 
   
NOĆNA MORA ZA DIJALIZIRANE
   
    Jedna od glavnih tema delničkog, ali i života Gorana općenito, u veljači je bila dijaliza, točnije prestanak rada Fresenius Medical Care poliklinike za dijalizu u Delnicama. Zatvaranje te poliklinike, do čega je došlo s prvim danom veljače, za dvanaestoro dijaliziranih bolesnika s područja Gorskog kotara značilo je da će svakog drugog dana u tjednu (osim vikenda) na dugotrajan postupak dijalize morati putovati u Rijeku. Da stvar bude gora, baš je ove godine Gorski kotar doživio jednu od najgorih zima u posljednjih stotinjak godina. Upravo stoga putovanje prema Rijeci za sve dijalizirane pretvorilo se u pravu moru koja je na kraju dovela čak i do jednog pokušaja samoubojstva.
    Reakcije javnosti i prije tog čina jednog postarijeg Delničana bile su žestoke pa su zaredali sastanci i dogovori nadležnih instuitucija i predstavnika goranskih lokalnih samouprava. Iako dijaliza i dalje ne radi, učinjeni su prvi koraci ka njenoj obnovi i treba se nadati da će Gorani već u tijeku ove godine iznova u Delnicama imati dijalizni centar te da se teško bolesni ljudi neće morati dodatno patiti putovanjem prema Rijeci.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice