Delnice, 26. veljače 2013.

TKO O ČEMU, GORANI O SNIJEGU REKORDNE VISINE SNJEŽNOG POKRIVAČA I PRISJEĆANJE NA RANIJE ŽESTOKE ZIME TOP TEMA U GORSKOM KOTARU

Snijega u Delnicama 146 cm, neslužbeno i puno više

U svom vrtu, na mirnom mjestu bez zapuha, imam mjeru od 1,5 m i nju je već prije nekoliko dana pokrilo 30-40 cm snijega što znači da Delnice imaju oko 180 cm na većem svom dijelu, kaže Slavko Pleše


DELNICE » Nije jučer na području cijelog Gorskog kotara moglo biti druge glavne teme svih razgovora osim – snijega. Naime, dan poslije žestokog snježno-olujnog vikenda kakav ne pamte ni najstariji Gorani, pričalo se posvuda o neuobičajenim visinama snježnog pokrivača i prisjećalo godina koje su bile ovako obilne snijegom. Jučer ujutro Delnice su mjerile čak 146 centimetara i bile su jedino goransko naselje u kojem je visina snježnog pokrivača rasla, isključivo stoga što je u Delnicama snježilo gotovo tijekom cijele nedjelje. U ostalim mjestima snijeg se polako sliježe pa je Begovo Razdolje jučer imalo »samo« 206 centimetara, a u Pargu je izmjereno »zanemarivih« 130 centimetara.
   

Bilješke lugara

Da je riječ o po visinama snježnih nanosa povijesnoj zimi, slaže se i naš sugovornik Slavko Pleše, 77-godišnji Delničanin koji je godinama radeći kao lugar bilježio zime s velikim količinama snijega i po tim bilješkama ovo je jedna od takvih zima, možda i najbogatija snijegom, govori nam Pleše i dodaje kako su isto tako žestoke bile i zime 1943., 1976. i 1983. godine: »Teško je govoriti o visini snijega nekadašnjih zima jer se nekad to nije ni mjerilo. No, ove zime u Delnicama je snijega sigurno više no što to govore službena izvješća s mjerne stanice koja je smještena u donjem dijelu Delnica gdje snijega ipak ima manje.
    U svom vrtu u središtu Delnica, i to na mirnom mjestu bez zapuha, imam mjeru od 1,5 metra i nju je već prije neki dan pokrilo trideset-četrdeset centimetara snijega, što znači da Delnice imaju oko 180 centimetara na većem svom dijelu«, smatra Pleše koji nam je ispričao i nekoliko dojmljivih epizoda davnašnjih zima: »Najupečatljivija mi je u sjećanju 1943. godina kad sam bio dječak od sedam godina i te mi je zime umro djed. No, snijega je bilo tako puno da se do groblja nije moglo doći pa su moji roditelji morali njegovo tijelo ukopati u duboki nanos snijega, otprilike na mjestu gdje se nalazi danas zgrada Đačkog doma. Tek nakon tri dana konjska zaprega s ralicom uspjela je pročistiti cestu do groblja i mogli smo ga izvući iz snježnog nanosa, odvesti do groblja i obaviti pogreb«, govori Pleše.
   
Tužna 1976.

Ipak, najteže mu je sjećanje na iznimno jaku zimu 1976. godine kada je bio prvi koji se na skijama probio do snijegom zametenog kombija na planinskom prijevoju Vršić. Nažalost, stigao je prekasno jer je vozač Ivan Čop već bio mrtav: »Dan ranije on i prijatelj krenuli su iz Gerova prema Rijeci i zastali na Vršiću. Prijatelj je odlučio krenuti prema Malom Selu, a Čop je odlučio ostati. No, snijeg je tako jako padao da mu nitko iz Malog Sela nije mogao krenuti u pomoć iste noći, a dok smo se mi sljedećeg dana probili, on je već bio mrtav i to ne od hladnoće, nego od ispušnih plinova jer se tako pokušavao zagrijati. Snijeg je bio u razini vrha kombija i jedva sam nekako uspio otvoriti vrata, ali bilo je prekasno. U rukama sam mu pronašao figuricu Majke Božje i sliku žene i dvije kćeri, a u dnevniku kraj njega pročitali smo njegove posljednje zapise koji su govorili o tome kako mu je zima i kako mu ponestaje goriva. Bili smo jako pogođeni i bilo nam je jako žao, jer je jednostavno trebao ostaviti taj kombi na cesti i krenuti s prijateljem prema Malom Selu«, govori Pleše.
   
Nestale ulice

Ovako tužnih i tragičnih priča ove žestoke zime nije, na svu sreću, još bilo, a valjda ih neće ni biti. No, da je snijega previše, vidljivo je i nakon kratke šetnje Delnicama čije su ulice pretvorene u uske prometne trake s obje strane omeđene s po metar do dva visokim naslagama snijega. Lopatanje i probijanje do ulaznih vrata stambenih zgrada, obrtničkih radnji ili obiteljskih kuća jučer je bio glavni zadatak brojnih Gorana, a teški strojevi zimske službe dodatno su širili prometnice i pokušavali osigurati prostor za parkiranje koji je posljednjih dana Delničanima najveća potreba. U nizu ulica zimska služba morala je jučer iznova reagirati i krenuti u dodatno čišćenje jer je snijeg s krovova neke od tih ulica činio neprohodnim, a ništa čudno jučer nije bilo vidjeti ni pojedince koji su s onih ravnijih krovova nastojali odgurati (pre)velike količine snijega.
   
Skupa zima


Iako je u jučer, u svom većem dijelu prekrasnom sunčanom, Gorski kotar izgledao idilično i pružao sjajne motive za zimsku fotobajku, pravo stanje stvari daleko je od idile. Potvrđuje nam to i načelnik Ravne Gore Anđelko Florijam, predsjednik Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika koji za sutra u 12 sati u Delnicama najavljuje izvanredni sastanak Koordinacije: »Situacija je alarmantna i moramo se naći da bismo vidjeli što i kako dalje. Sva planirana sredstva za čišćenje snijega smo potrošili i naši su proračuni jako ugroženi, a time i djelatnost naših općina i gradova«, govori Florijan. Zaista, stanje je iznimno teško i iako sve na prvi pogled ne izgleda poput elementarne nepogode, dojam je da se upravo radi o tome. Možda su Gorani ono najgore što se snijega tiče ove zime savladali, ali što se financijskih nevolja tiče, one tek slijede, kako za pojedince, tako i za obrtnike, poduzeća i lokalne samouprave. Zima možda u Gorskom kotaru izgleda lijepo, ali je jako, jako skupa.

Dramatično stradavanje srna
   
    Slavko Pleše dobro se sjeća i dramatičnih scena iz šume isto tako jako snježne 1983. godine: »Te godine jako je stradala i jelenska divljač, a najtragičnije su bile scene kad smo, u nekoliko navrata, u kotlinama naišli na po desetak mrtvih srna ukopanih u snijeg. Naime, sklanjajući se pred visokim snijegom bježale su prema dolcima, ali kad bi se spustile u dolac, nisu mogle ni naprijed, ni natrag i jednostavno bi ostale ukopane u snijeg jer nožicama nisu mogle doseći tlo, a preslabe su bile da se samo snagom tijela izvuku iz nanosa«, govori Pleše naglašavajući kako bi ovaj posljednji udar snijega mogao kod sadašnje divljači izazvati iste posljedice.


Marinko KRMPOTIĆ

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice