Delnice, 04. veljačej 2013.

MLADEN MAUHAR, PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA DELNICA O REZULTATIMA U PROŠLOJ I PLANU ZA OVU GODINU

Delnice nisu pokleknule pred krizom, izgrađeno je jako puno

Ne bih rekao da su zlatne godine bile doba 2003. godine, već su to, koliko god to nekome zvučalo nemoguće, i ove sada. Iako je kriza, podaci pokazuju da je povećana zaposlenost, podignut je standard u nekim područjima, gradilo se mnogo ...Hoću li se u predstojećim lokalnim izborima iznova kandidirati za gradonačelnika Delnica, još ne znam. Konačnu odluku donijet će moja stranka (HDZ), a ja ću sukladno toj odluci i postupiti. No, moram istaći da sam osobno vrlo zadovoljan onime što sam kao predsjednik Gradskog vijeća Delnica ostvario u svom prvom mandatu na tom mjestu. Kroz dobru suradnju s PGS-om mi smo zajedno kroz Vijeće, kao i kroz druge oblike djelatnosti, učinili jako puno toga što je potaknulo razvoj Delnica na različitim područjima djelatnosti, a značajan dio tih aktivnosti bit će nastavljen ove, pa vjerojatno i sljedećih gidina – ističe nepuna dva mjeseca prije kraja svog mandata predsjednika Gradskog vijeća Delnica, Mladen Mauhar, te pojašnjavajući svoje ocjene o kvalitetnom radu i doprinosu razvoju cijelog područja Grada Delnica, dodaje:
   

Oporba neće priznati

– Dok je u Hrvatskoj pa i u svijetu velika kriza, u Delnicama je u 2012. godini napravljeno jako puno, a još je važnije da je postavljen niz temelja za projekte koji će biti realizirani ove godine. Štogod oporba rekla, a oni nisu u stanju priznati bilo što dobro, učinjeno je jako puno i u odnosu na ostala goranska mjesta, pa i šire, u Delnicama se puno toga radilo gradilo što je bilo vidljivo, i bit će u ovoj godini, golim okom.
    Primjerice, nakon što su gradske službe pripremile sve potrebno, Konzum je otvorio najveći goranski trgovački centar. U suradnji s »Autotransom« otvorena je novoizgrađena autobusna postaja. U Kupskoj dolini uređeno je nekoliko prometnica, pri čemu je vrlo bitno bilo uređenje samog ulaza u Brod na Kupi sa slovenske strane. Krajem ljeta u Brodu na Kupi otvoren je nakon zajedničkih ulaganja Grada Delnica i Primorsko-goranske županije Stalni postav šumarstva, lova i ribolova. Uređeno je pročelje zgrade gradske uprave čime smo podigli stupanj iskoristivosti energije i smanjili troškove grijanja. Po planu je realizirana izgradnja Doma za starije psihički bolesne odrasle osobe koji je stavljen pod krov, dio posla napravljen je i na uređenju objekta koji će biti dodatak prostorima Dječjeg vrtića »Hlojkica«, sređene su i sve pojedinosti vezane uz izgradnju manjeg trgovačkog centra »Lidl«, započeta je završna faza izgradnje Kupske magistrale, točnije dionice Hrvatsko – Ložac.
   
Brojne investicije

Dio tih poslova bit će nastavljen ove godine kada očekujemo već u proljeće dovršetak objekta u okviru vrtića te skori početak rada jaslica u njemu, već u lipnju planira se početak rada novog trgovačkog centra Lidla veličine oko 800 kvadrata, početkom jeseni gotov bi u potpunosti trebao biti Dom za starije osobe, oko jeseni najkasnije očekujemo i dovršetak poslova izgradnje ceste Hrvatsko – Ložac, a tijekom 2013. godine trebali bi biti gotovi i radovi oko izgradnje pročišćivača u Delnicama te u znatnoj mjeri biti će realizirani radovi uređenja infrastrukture u gornjem dijelu Supilove ulice, a sukladno najavama investitora gotova bi u 2013. godini trebala biti i toplana, suvremeno kogeneracijsko postrojenje u kojem će posao, po njihovim procjenama, naći šezdesetak ljudi. Vjerujem da će svemu tome biti pridodana i još poneka investicija koju za sada ne treba najavljivati, ali mogućnost suradnje s državnim institicijama i poduzećima, kao i s EU fondovima, je otvorena pa je moguće da ćemo i tu doživjeti još neko dodatno ulaganje
    Tome treba dodati i činjenicu da smo i zahvaljujući radu gradske uprave privukli ulagače poput poduzeća »Sherif Import-Export« koje u Crnom Lugu otvorilo pogon pilane u kojeg i dalje ulažu, a cilj im je širiti se. Isto tako golim okom vidljivo je širenje uglednog austrijskog poduzeća »Palfinger« koje je u Delnice prebacilo najveći dio svojih aktivnosti u Hrvatskoj. Tu je svakako i pilanar Gec koji u Poslovnoj zoni Lučice širi svoje kapacitete i aktivnost. Da bismo takvim ulagačima dodatno pomogli mi u 2013. godini krećemo u promjenu Prostornog plana Grada Delnica što će, vjerujem, privući i nove ulagače. Prostora za razvoj ima – primjerice, izgradnja auto kampa u Brodu na Kupi ili pak uređenje prostora bivšeg vojnog skladišta V1.
   
Zadovoljan Vijećem


Dakle, ne bih rekao da su zlatne godine bile doba 2003. godine, kako tvrdi gradonačelnik, već su to, koliko god to nekome zvučalo čudno i nemoguće, i ove sada. Iako je kriza svuda oko nas u Delnicama je, službeni podaci to pokazuju, povećana zaposlenost, podignut standard na nekim područjima i stvorieni temelji za bolji život ljudi ovog kraja. Naravno, tako treba nastaviti i dalje pri čemu će nam u 2013. godini najbitniji poslovi biti vezani uz izgradnju pročistača, dovršetak izgradnje objekta Dječjeg vrtića »Hlojkica«, uređenje Supilove ulice i uređenje komunalne infrastrukte te rad na stvaranju uvjeta za daljnji rast broja zaposlenih. 2011. godine smo u odnosu na prethodnu godinu imali stotinjak radnih mjesta više, vjerujem da će podaci pokazati da je taj trend nastavljen i u prošloj, a vjerujem, da će broj uposlenih rasti i u ovoj godini, u znatnoj mjeri zahvaljujući i našim aktivnostima – kaže Mauhar, koji na upit o ocjeni rada Gradskog vijeća, znanog u javnosti ponajčešće po čestim i nimalo bezazlenim sukobima od kojih će nekolicina epilog dobiti na sudu, kaže:
    – Osobno sam zadovoljan svojim radom u Gradskom vijeću, nismo ih sazivali zbog dvije-tri točke dnevnog reda, već svakih mjesec i pol do dva mjeseca i često su bile tematskog tipa kako bismo detaljnije obradili pojedini problem. Žao mi je što od strane oporbe nije bilo konstruktivnih prijedloga već je isključivi naglasak bio na negativnostima, odugovlačenju i blokiranju rada većine u Vijeću pa je stoga, na žalost, došlo i do zastoja u realizaciji izgradnje dječjeg vrtića jer smo, upravo slušajući prijedloge oporbe da razmotrimo još ovo pa još ono, izgubili dragocjeno vrijeme pa još uvijek čekamo na uređenje vrtića iako je taj objekt, da je oporba bila konstruktivna, već mogao raditi. No, svaka škola košta...a vjerujem da će ovaj »doprinos« oporbe ispravno cijeniti i birači – zaključuje Mauhar.

ZNAJU SAMO KRITIZIRATI
   
    Na našu konstataciju kako ove tvrdnje o investicijskim ulaganjima obično izazivaju ironične komentare oporbe Mauhar kaže: »Mogu oni biti ironični koliko hoće, ali kad usporedimo Delnice s Gorskim kotarom, pa i pojedinim drugim dijelovima Hrvatske, onda je ovo što se događalo i događa zaista investicijska oluja. No, oni to i ne mogu shvatiti jer o investiranju nemaju pojma. Oni znaju samo kritizirati«, rekao je Mauhar. 
   
VJERUJEM DA ĆE KOGENERACIJSKI POGONI PRORADITI VEĆ OVE GODINE
   
    Jedini projekt kojeg je Mauhar pred godinu dana najavljivao u svojim istupima u Goranskom Novom listu koji ne ide je izgradnja kogeneracijskog postrojenja. Stanje je trenutačno takvo, ističe Mauhar, da su se u projekt uključili kineski investitori: »Novi je plan izgradnja postrojenja sa šest generatora. Budući da su svi dijelovi postrojenja pristigli u Hrvatsku, vjerujem da će ove godine sve to biti izgrađeno, tim više što smo pri kraju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i to postupkom izvlaštenja. Bude li sve išlo kako treba, vjerujem da će već ove godine ti pogoni proraditi i isporučivati toplinsku i električnu energiju te da će u njima posao dobiti dio sada nezaposlenih Delničana, a indirektnu korist imat će i mnogi drugi jer će sječku koju će koristiti ta postrojenja trebati prikupljati i dovoziti do tih postrojenja. Veliki potrošači (vojarna, budući Dom za starije...) već su zainteresirani za kupnju i korištenje te energije, a uvjeren sam kako će zanimanja biti i među kućanstvima jer je riječ o čistoj i trenutačno najjeftinijoj energiji«, smatra Mauhar.

(M.K.)

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice