Delnice, 23 siječanj 2013.

SOLARNA ENERGIJA ZAGREBAČKA TVRTKA PREDSTAVILA SVE PREDNOSTI PROIZVODNJE ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ SUNCA U VLASTITOM DOMU

ŠANSA ZA GORANE
Sunčani biznis sa snježnih krovova

Svaka goranska kuća, kao i stambene, poslovne i druge zgrade, izgradnjom sunčanih elektrana mogle bi, ne samo dio te energije koristiti za grijanje vode, već i zarađivati – npr. 1.500 eura godišnje za elektranu snage 30 kW, dok se nakon 14 godina proizvedena energija može koristiti i u kućanstvu


DELNICE » Mada škrto, goransko sunce itekako bi moglo Goranima biti korisno jer bi, ističu u zagrebačkoj tvrtki O.P.M. Koncept d.o.o., svaka goranska kuća, kao i stambene te poslovne i druge zgrade, izgradnjom tzv. sunčanih elektrana mogle ne samo dio te energije koristiti za grijanje vode, već i zarađivati te istodobno davati značajan doprinos ekologiji korištenjem najčišće, sunčane energije. U Hrvatskoj su sunčane elektrane još nedovoljno poznate, ali se stanje popravlja gotovo iz mjeseca u mjesec, govori nam Igor Boni, regionalni voditelj O.P.M. Koncepta, pojašnjavajući što konkretno postavljanje sunčanih elektrana na krovove goranskih kuća može donijeti svakome tko se odluči za to:
    »Po zakonskim odredbama, svatko tko potpiše s državom ugovor o izgradnji sunčane elektrane, stječe pravo da država otkupi svu energiju koju ta elektrana godišnje proizvede. Dakle, u tom razdolju, osim za grijanje vode što osigurava naša firma poklanjanjem sustava termike svakom objektu, vlasnik sunčane elektrane neće koristiti proizvedenu energiju, ali će za nju dobivati novac. Nakon 14 godina količina proizvedene energije moći će se koristiti u kućanstvu, a distributer će račun električne energije tog potrošača umanjivati za količinu proizvedene energije.
   

Ključ u ruke

Financijski je to najjednostavnije shvatiti uzmemo li za primjer elektranu od 10 kW. Godišnji najam za elektranu takve snage je 500 eura, a to kroz 14 godina znači 7.000 eura. Naravno, elektrana može biti i veća, točnije sve do 30 kW ne smatra se postrojenjem. To znači da bi, ako postoje površine za djelovanje elektrana ukupne snage 30 kW, godišnje bilo moguće na proizvodnji energije zaraditi 1.500 eura«, govori Boni, dodajući kako realizacija cijelog posla prosječno traje oko pola godine, pri čemu je najviše posla vezano za ishodovanje potrebnih dozvola (potvrda o vlasništvu nad nekretninom na koju se postavlja elektrana, ugovori s HEP-om i državom...), dok je sam čin postavljanja mini elektrane najkraći i traje od jednog do tri dana:
    »Gorani ne trebaju imati straha od snijega jer njemačka iskustva pokazuju da te elektrane ne proizvode električnu energiju svega tri dana u cijeloj godini zbog snijega. Nadalje, mi nudimo potpunu uslugu po sustavu »ključ u ruke«, a to znači izradu idejnog i glavnog projekta fotonaponske elektrane, ugradnju fotonaponske elektrane, materijalne radove potrebne za priključivanje elektrane na niskonaponsku mrežu, ispitivanje utjecaja elektrane na niskonaponsku mrežu, puštanje elektrane u pokusni rad, izradu finalnog izvještaja, pribavljanje elektroenergetske suglasnosti, ugovora o korištenju mreže, ugovora o opskrbi, dozvole za obavljanje energetske djelatnosti, kao i rješenja o statusu povlaštenog proizvođača električne energije što dobija svaki korisnik sunčanih elektrana.
   

Počelo s općinama


»Po postavljanju redovno brinemo i o održavanju, što znači da vršimo daljinski nadzor elektrane, servis i čišćenje elektrane jednom godišnje tijekom 14 godina te brigu o cjelokupnom osiguranju elektrane. Štoviše, u slučaju da klijentu nedostaju sredstva za investiciju u elektranu, O.P.M. Koncept i za to ima rješenje – u suradnji s klijentom dogovara se model financiranja koji odgovara objema stranama. Iznos za projektnu dokumentaciju je oko 9.000 kuna, i to bi vlasnik morao osigurati, a tvrtka nudi i mogućnost kartičnog i obročnog plaćanja«, ističe Boni, s kojim smo razgovarali pri nedavnom potpisivanju ugovora između O.P.M. Koncepta i Općine Skrad, koja će u tijeku ove godine na dvije svoje zgrade postaviti sunčane elektrane. Uz Skrad, ističe Boni, na području Gorskog kotara suradnja je za sada uspostavljena i s općinama Brod Moravice, Lokve i Ravna Gora, a i ostalima su predstavljene ove mogućnosti koje, posebno ističe Boni, mogu koristiti i pojedinci, dakle privatne osobe.

Tisuću ugovora u 12 mjeseci
   
    Tvrtka O.P.M. Koncept osnovana je 2009. godine s ciljem sudjelovanja na fotonaponskom tržištu koje je tada bilo tek u povojima. U rujnu 2011. godine tvrtka je krenula s aktivnijim angažmanom zahvaljujući čemu se pozicionirala kao jedan od vodećih sudionika hrvatskog fotonaponskog tržišta. Danas tvrtka širi svoje poslovanje i na druge aspekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Uslijed intenzivnijeg poslovanja, počeo je rasti i tim tvrtke pa su tako u proteklih godinu dana zaposlili tridesetak djelatnika i angažirali stotinjak vanjskih suradnika. U proteklih 12 mjeseci O.P.M. Koncept sklopio je tisuću ugovora o posredovanju za postizanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije. Svoje povjerenje poklonili su im, između ostalih: gradovi Sinj i Otočac, općine Novigrad Podravski, Cernik, Pitomača, Sirač, Dežanovac, Pučko otvoreno učilište Novska... U 2013. godini očekuju masovnu montažu fotonaponskih sustava za koju su dozvole ishođene u tijeku prošle godine, a u ovoj će godini hrvatskom tržištu ponuditi i moderno dizajnirane i učinkovite infracrvene peći koje su novitet na hrvatskom tržištu. 
   
Tesla vizionar
   
    »Želimo da privilegij energetske neovisnosti bude stvar osobnog izbora svakog pojedinca pa stoga pojedincima i tvrtkama nudimo mogućnost smanjenja troškova energenata kroz savjetovanje i energetsku učinkovitost«, ističe Boni, podsjećajući na poznatu rečenicu velikog znanstvenika Nikole Tesle: »Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan kada će ti izvori energije presušiti«.

(M.K.)

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice