Delnice, 22. svibanj 2012.

Počinje gradnja Doma za stare u Delnicama

Sutra će križevački »Radnik« početi gradnju doma za kojeg je davno, danas već pokojna Jeanett Majnarich, darovala Gradu znatnu svotu novca. Uz to, gradi se budući autobusni kolodvor i priprema lokacija za LIDL


ELNICE Nakon što su proteklih dana radnici delničkog poduzeća »Belobrajdić« srušili nekadašnju Metisovu zgradu i kvalitetno pripremili teren za nastavak daljnjih radova, sutra će na toj lokaciji poslove vezane uz izgradnju budućeg Doma za starije osobe preuzeti glavni izvođač – križevački »Radnik«. Time će, napokon, početi realizacija projekta zamišljenog još pred desetak godina kada je, danas već pokojna Jeanett Majnarich, Kanađanka delničkog podrijetla, darovala Gradu Delnice znatnu svotu novca namijenjenu gradnji doma za starije osobe. Nažalost, njena dobra volja potkrijepljena lijepom svotom kanadskih dolara nije bila dovoljna za nadvladavanje hrvatske birokratske hobotnice pa je iz godine u godinu gradnja odgađana uz nemušta i neshvatljiva obrazloženja. Ipak, prošle godine predstavnici bivše vlasti u državnom su proračunu pronašli sredstava koja će, uz donaciju gospođe Majnarić, omogućiti početak realizacije tog projekta. Prvi su radovi trebali početi još krajem prošle godine, ali ih je omelo loše vrijeme. Sada su vremenski uvjeti povoljni i radovi sigurno počinju, a realizacija se očekuje u roku dvije do tri godine. U konačnici novi će objekt biti mjesto u kojem će smještaj naći svo osoblje i štićenici sadašnje radočajske podružnice Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić, a uz njih mjesta će biti i za druge korisnike usluga ove institucije, kao i za realizaciju programa dnevne brige za starije osobe. Novi objekt neće biti, poput Radočaja, dio Doma Turnić, već samostalna institucija koja će omogućiti zapošljavanje određenog broja ljudi pa i stoga Delničani žele što raniji završetak svih radova i ostvarenje ideje pokojne donatorice.

Radovi brže od plana


No, radovi na ovoj lokaciji samo su dio brojnih građevinskih radova koji u Delnicama traju od ranog proljeća, a očigledno je da će biti nastavljeni i tijekom predstojećeg ljeta. Tako su u poprilično odmakloj fazi aktivnosti vezane uz izgradnju buduće nove autobusne postaje. Na toj su lokaciji već vidljive konture nove zgrade, a izgrađen je i asfaltiran dio prometnice prema novom kolodvoru i Srednjoj školi Delnice. Radovi, saznajemo, idu brže od plana pa bi, ako ne dođe do nenadanih poteškoća, novi kolodvor mogao biti gotov i prije kraja srpnja kako su najavljivali iz riječkog »Autotransa« koji vodi ovu investiciju.
    Usporedo s izgradnjom novog, obavljeno je i rušenje nekadašnjeg kolodvora, što su uspješno obavili djelatnici poduzeća »Belobrajdić« pripremivši teren za gradnju manjeg trgovačkog centra LIDL. Predaja tog prostora predstavnicima LIDLA uslijedit će uskoro, no sama gradnja novog trgovačkog objekta počet će tek nakon određenih izmjena u projektu. Isto tako, još nisu poznati termini vezani uz rekonstrukciju tog dijela ulaza u Delnice s riječke strane. Naime, zbog novih objekata nužno je izvršiti radove na postojećoj prometnici koja će na tom dijelu imati tri trake s kojih će se moći nastaviti put prema Zagrebu, ući u Delnice ili pak skrenuti prema LIDL-u, kolodvoru, Srednjoj školi ili Hotelu »Risnjak«. I to će, vjerojatno, biti realizirano tijekom ljeta.
   
Uskoro i toplana

Ovim dvjema građevinskim lokacijama mogla bi u Delnicama ovog ljeta biti pridružena i treća, ona u poslovnoj zoni K2 na kojoj je u planu početak izgradnje toplane. Tamo je do zastoja, među ostalim, došlo i stoga što je HEP inzistirao na promjeni lokacije izgradnje trafostanice. Ta izmjena je u projektnoj dokumentaciji napravljena i čeka se HEP-ova suglasnost, nakon čega će se moći krenuti u ishodovanje lokacijske dozvole. Realizira li se to uskoro, i na toj bi lokaciji mogli početi radovi. Sve u svemu ovu bi godinu Delničani mogli pamtiti kao godinu koja će poprilično izmijeniti izgled njihova gradića – u travnju je na mjestu zapuštenih DIP-ovih skladišta otvoren Super Konzum, potom je srušen stari autobusni kolodvor, već se vidi izgled novoga, bit će promijenjen i ulaz u grad s riječke strane, krenula je gradnja Doma za starije...

Domino efekt

Građevinski poslovi, ističe predsjednik Gradskog vijeća Mladen Mauhar, motiviraju i poduzetnike u ulaganja: »Preuređenje prostora na lokaciji nekadašnjeg autobusnoga kolodvora počinje izazivati promjene po domino sustavu. Naime, u dogradnju prostora i jačanje ponude krenut će vlasnik vulkanizerske radnje Bolf smještene uz budući kolodvor, a nadogradnju i ponudu novih sadržaja i kapaciteta u planu ima i Hotel »Risnjak«, što će sve pripomoći razvoju Delnica«, smatra Mauhar.

(M. K.)

 

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice