Delnice, 18. svibanj 2012.

VIJEĆE GRADA DELNICA RAZMATRANA RJEŠENJA GORUĆEG PROBLEMA SMJEŠTAJA DJECE PREDŠKOLSKE DOBI

Trajni vrtić za 13 milijuna ili privremeni za 360 tisuća kuna

Vijećnike je oduševio reprezentativni projekt arhitekta Vladija Bralića, ali se svi slažu da je on neizvediv bez financijske pomoći, pa su skloniji primjeni tzv. modularnog sustava, po kojemu bi privremeni vrtić bio gotov šest-sedam tjedana po uplati predujma

DELNICE Gradskom vijeću Delnica jučer su predložene dvije opcije rješavanja gorućeg problema nedostatka mjesta u vrtićima i jaslicama, što je top tema i najveći problem u ovom gradu, koji je u centar pažnje došao od kada su se četiri majke i njihova sumještanka, koja im je čuvala djecu bez odgovarajućeg obrta za tu djelatnost, našle na meti inspekcije. Prvo rješenje je nadogradnja postojećeg vrtića Hlojkica, čiji su kapaciteti nedostatni, novim dijelom bruto površine preko 2.000 četvornih metara, u kojem bi se moglo smjestiti 93 vrtićke djece. Prema tom projektu, kojeg je iznio riječki arhitekt Vladi Bralić, postojeći vrtić prenamijenio bi se u jaslice u koje bi se moglo smjestiti 24 djeteta. Ovim projektom ne samo da bi se kvalitetno i dugoročno riješilo vrtićko pitanje, nego bi Delnice dobile i reprezentativni projekt s podzemnom garažom, velikom zajedničkom prostorijom za priredbe, novim kancelarijama za upravu vrtića i dodatnim prostorijama u potkrovlju za udruge. Projekt je oduševio vijećnike, ali ne i njegova cijena od oko dva milijuna eura.
   

Tko će to platiti?

– Ovaj projekt je odličan, ali dva milijuna eura su pola proračuna Delnica. Tko će to platiti? U gradu imamo niz praznih objekata i novi vrtić nam, s obzirom da za to nemamo novaca, nije potreban, rekao je vijećnik oporbenog SDP-a Alen Janjušević, ponudivši prostorije njegove stranke za privremeni smještaj djece bez naknade.
    Kako je proizašlo iz daljnjeg tijeka sjednice, i ostali vijećnici bili su zadovoljni projektom, ali su se unisono složili da je njegova realizacija u ovom trenutku nerealna bez financijske pomoći. Predsjednik Vijeća Mladen Mauhar objasnio je da se može računati na sredstva Europske banke, ali ne ove godine. Janjušević mu se na to usprotivio predbacivši da je Mauhar na nedavnoj sjednici obećao siguran priliv 10 milijuna kuna za novi vrtić u roku mjesec dana, što se međutim nije dogodilo. – Ne lažite građane, rekao je Janjušević, a Mauhar mu na to nije odgovorio.
    Druga verzija je mnogostruko jeftinija i predviđa izgradnju modularne građevine, što bi bilo privremeno, »vatrogasno« rješenje. Prijedlog je iznio predsjednik Upravnog vijeća »Hlojkice« Franjo Jakovac, koji je objasnio i da su sve druge solucije za privremeni smještaj, uključujući i prostorije SDP-a, skuplje i sporije.
   
»Kontejnerski terminal«


– Korištenjem modularnog sustava privremeni vrtić bi bio gotov za šest-sedam tjedana od uplate predujma. Riječ je o sustavu sličnom slaganju lego kocki koji se koristi u velikom dijelu Europe. Kada se takva građevina iskoristi, ona se može vratiti proizvođaču uz pristojnu naknadu ili prenamijeniti, izložio je Jakovac sustav po kojem se montažna građevina formira sklapanjem velikih čeličnih kutija. Budući da u Delnicama već neko vrijeme kola informacija da je riječ o kontejnerima, pa se čak i na vijeću moglo čuti da se predlaže gradnja »kontejnerskog terminala«, nakon Jakovčevog izlaganja bilo je jasno da je ipak riječ o pristojnom rješenju koje bi, za 120 kvadrata u kojima bi se moglo smjestiti 40-ak djece, koštalo oko 360.000 kuna. Oporbeni vijećnici imali su primjedbe i na ovo rješenje, koje su se odnosile prije svega na bojazan da bi to »privremeno« rješenje moglo postati trajno, kao i na činjenicu da nisu razmotrene druge opcije montažnih građevina.
    Ovakav, montažni vrtić, bio bi također smješten uz postojeći. Na čelnicima Grada Delnice je da donesu konačnu odluku, za što nemaju previše vremena ako ne žele da se problemi majki, koje nemaju kamo s djecom, protegne i na jesen.

I.B.

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice