Delnice, 06. svibanj 2012.

GORSKI KOTAR, POGOTOVO KUPSKA DOLINA I DELNICE, DOBILI NOVI SADRŽAJ

Kaštel Zrinskih postao muzej

Stručnjaci koji su radili u krapinskom muzeju neandertalca na kaštelu su učinili sjajan posao, a stalni izložbeni postav šumarstva, lova i ribolova bit će na 786 četvornih metara površine


Sad je to gotovo pa sigurno – Gorski kotar, a pogotovo Kupska dolina i Grad Delnice, zainteresiranim će posjetiteljima nuditi jedan novi zaista svake pažnje vrijedan sadržaj – stalni izložbeni postav šumarstva, lova i ribolova smješten u kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi. Podsjetimo, preuređenje tog objekta u muzejski prostor počelo je izradom projektne dokumentacije 2008. godine, a dovršetak svih poslova bio je zamišljen za kraj prošle godine. No, poteškoće s vlagom u donjim dijelovima objekta dovele su do produženja radova pa je i otvaranje odgođeno za proljeće ove godine. No, kako je, što narod kaže, svako zlo za neko dobro, tako su i ovi zastoji omogućili da se samom procesu uređenja raznih postava pristupi detaljnije, a budući da je u međuvremenu za uobličavanje konačne ponude sadržaja muzeja anagažirana ugledna zagrebačka firma »Baština« d.o.o. čiji su stručnjaci u krapinskom muzeju neandertalca učinili sjajan posao, očigledno je kako će ovo produženje roka pridonijeti i kvaliteti konačnog proizvoda!
    Stalni izložbeni postav šumarstva, lova i ribolova zauzimat će prostor veličine 786 četvornih metara razdijeljen na pet etaža. U prizemlju, neposredno nakon prijamnog prostora u kojem će se uz garderobu nalaziti i recepcija na kojoj će se moći kupiti karte i promo materijal, gosti će biti upoznati s bogatom poviješću ovog kraja te ulogom velikaške obitelji Zrinski. Središnji dio postava u prizemlju bit će izložbeni postav ribolova u kojem će temeljni izložbeni eksponat biti stari kupski čamac duljine 420 cm i širine 110 cm. Nasukan na rječni šljunak čamac će biti pun ribarskog alata, a na vitrinama smještenim u tom prostoru bit će izložene autohtone riblje vrste koje obitavaju u Kupi, ali i vodeni insekti, rakovi i ostali sitni svijet riječnog dna. Naravno, dio postava bit će vezan i uz povijest ribarenja na ovim prostorima, kao i sportski ribolov te ribolovni turizam, a posjetiteljima će vrlo zanimljiv biti i stakleni otvor u podu s pogledom u dio starog podnog opločenja oblutcima izvađenim iz Kupe.
   

Vrhovnikovi trofeji

Na prvom katu na površini 170 četvornih metara nalazit će se izložbeni postav šumarstva koji će biti podijeljen fragmentarno po posebnim znanstvenim granama šumarstva i šumarskim poslovima. Posjetitelji će se moći upoznati s načinom na koji se šumama Gorskoga kotara gospodarilo od Zrinskih preko vlastelinske obitelji Ghyczy do današnjih dana, a detaljno će biti prikazani i poslovi zaštite šuma, sječe, izvlačenja i transporta posječenog drva. Dio postava bit će vezan i za prikaz tradicionalnog načina korištenja drva s naglaskom na stolarski zanat, a izložbeni postav zaokružit će priča o drvu kao energentu i sve većoj važnosti uporabe šumske biomase.
    Drugi kat ponudit će stalni izložbeni postav lovstva kojemu će cilj biti prikazati bogatstvo vrsta divljači, lovačkih običaja i tradicije i to ne samo u Gorskom kotaru već cijelom području Primorsko-goranske županije. Tako će sustavom tzv. diorama u naravnoj veličini i uz pejzažno-floristički oslikane površine biti predstavljene razne vrste divljači, kao i krupne zvijeri (medvjed, vuk i ris) koje obitavaju na ovom području. 
   
I atraktivno, i poučno


Mjesta će se tu naći i za makete lovnotehničkih objekata, lovačku literaturu, zbirku starog oružja, streljiva i lovačkih noževa, trofejno rogovlje zavičajnih vrsta divljači, a zaseban dio izložbenog prostora trebao bi biti posvećen pažnje vrijednoj donaciji lovačkih trofeja i drugih eksponata vezanih uz lovstvo Damira Vrhovnika. 
    Treći kat na 167,70 četvornih metara nudit će multifunkcionalni prostor s ovećom dvoranom namijenjenom većim skupovima, predavanjima i projekcijama, a u potkrovlju planira se urediti izložbeni prostor na kojem bi svoje mjesto našli primjerci ptičjeg svijeta ovog područja. Sve to, ističe Đani Poropat, samostalni stručni suradnik za infrastrukturu u GSC »Runolist« d.o.o., posjetiteljima se treba nuditi tako da im istodobno bude i atraktivno, i poučno: »Uz brojne podatke i eksponate cilj nam je ponuditi i što zanimljiviju priču kako bismo privukli pažnju posjetitelja svih uzrasta i »natjerali« ih da iznova dođu. U skladu s tim osmislili smo i dodatno ćemo raditi na što većem broju interaktivnih sadržaja koji će od posjetitelja tražiti da se što više uključe u obilazak izložbenih prostora. Primjerice, nakon posjeta šumarskom dijelu muzeja, moći će se polagati jedan test nakon kojeg će, oni koji ga polože, dobiti posebnu diplomu vezanu uz znanja s područja šumarstva! Nadalje, znatnu pažnju posvetit ćemo i tajnom putu za bijeg iz kaštela, prolazu ispod kaštela koji prolazi ispod Kupe i mogao bi biti velika atrakcija jer zaista nosi već svojim postojanjem duh avanturizma, pomalo mističnosti«, govori Poropat dodajući kako će »Runolist« posjet ovom atraktivnom objektu ponuditi svim osnovnim školama, znatnom dijelu srednjih, kao i svim fakultetima vezanim uz tematiku koju prezentira dvorac: »Što ih više bude dolazilo, imat ćemo bolju budućnost jer ćemo im tako ne samo pružiti uvid u bogatstvo povijesti i sadašnjosti našeg kraja, već ih, nadam se, motivirati i za samostalne posjete«, rekao je Poropat.

ZAŠTO NE »DVORAC TURA«

    Uz sam kaštel Zrinski cijela Kupska dolina ima niz prekrasnih pejzaža i lokacija idealnih za opuštanje, uživanje i odmor pa kaštel sa stalnom izložbenom postavom može biti samo dio zbog kojeg se dolazi u Brod na Kupi. No, moguće je dvorce ovog područja vezati i u jednu cjelinu koju je moguće obilaziti i dva-tri dana. Naime, vežu li se u cjelinu, dvorac Zrinskih u Čabru, pa ovaj u Brodu na Kupi, pa Turanj u Brod Moravicama, pa onaj u Severinu na Kupi, a može se i izvan granica zeleno-plave županije jer su blizu Bosiljevo, Ogulin i eto nam lijepe dvorac ture smještene u prekrasnim pejzažima. Pravi izazov za ljubitelje putovanja i romantike. 

STAZA OD TISE DO TISE

    Kaštel Zrinskih sa stalnim izložbenim postavom šumarstva, lova i ribolova trebao bi biti nukleus, izvorište budućih turističkih i sličnih projekata, ističe Poropat i predlaže jednu vrlo zanimljivu novu turističku rutu: »Fascinantan je podatak da na području Mrkoplja postoji više od 2.000 godina stara tisa! Na području NP Risnjak postoji primjerak iste vrste drva star 1.700 godina, a navodno i na području Skrada postoji jedna tako jako stara tisa. Možda bi, uz druga stara stabla, mogli napraviti pješačke i biciklističke staze pod nazivom Staza dugog života. Uz takve i slične projekte mogli bismo širiti posao, jačati turizam i povećavati broj zaposlenih«, smatra Poropat.

(M. K.)

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice