Delnice, 20.04.2011.

DESETODNEVNA »ROTACIJA« IZNOVA ZAŽIVJELA RAZMJENA SREDNJOŠKOLACA NA RELACIJI DELNICE – KONIZ

Švicarski gimnazijalci na poduci iz prijateljstva u DelnicamaDELNICE Nakon nekoliko godina stanke iznova je zaživjela pažnje vrijedna međunarodna suradnja Srednje škole Delnice i švicarske gimnazije iz gradića Koniza, smještenog nedaleko od Berna. Prvi put suradnja između ovih škola uspostavljena je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, i to zahvaljujući aktivnostima provođenima u Školi mira Mrkopalj. Kroz do sada osam realiziranih posjeta, hrvatski i švicarski gimnazijalci te njihovi profesori u proteklih su petnaestak godina stvarali prijateljstva i izmjenjivali iskustva, a ovogodišnji, deveti po redu susret, izniman je bio po tome što je suradnja po prvi put organizirana tako da su hrvatski učenici najprije išli pet dana u Švicarsku, a zajedno s njima u Hrvatsku su se vratili njihovi švicarski prijatelji na svojih pet dana u Hrvatskoj. Projekt je ovog puta obuhvatio 28 učenika, a vodio ih je prof. Miroslav Grgur.
   

Obostrano oduševljenje

– U Švicarskoj smo se upoznali se s gimnazijom u Konizu i njihovim načinom rada, i to kroz nazočnost na nastavi iz nekoliko predmeta (matematika, biologija, njemački, kemija, engleski...). Naravno, domaćini su se potrudili i da nam pokažu najznačajnije pojedinosti svog zavičaja, a kod nas je druženje počelo nazočnošću na nastavi, da bismo im potom priredili cjelodnevne posjete Rijeci, Krku i Zagrebu, nakon čega je petog dana organizirano završno druženje tijekom kojeg smo analizirali sve učinjeno i dogovorili daljnju suradnju. Najbitnije od svega je da su djeca, i naša i njihova, oduševljena, i da smo uspjeli saznati puno toga jedni o drugima, što je i cilj ovakvih susreta, rekao je prof. Grgur.
    Slično razmišljaju i švicarski profesori i učenici. Tako nam je Daniel Rothenbuller, kojemu je ovo već četvrti posjet Delnicama i Hrvatskoj, rekao kako je, kao i obično, oduševljen, organizacijom, prijemom i gostoljubivošću.
   
Srdačnost bez premca


– Posebno mi je drago što, nakon što nekoliko godina nisam dolazio, uočavam u samom mjestu puno promjena na bolje i vidim da se Hrvatska razvija. Najveća dobit ovog našeg dolaska u Hrvatsku za naše učenike je učenje o prijateljstvu. Naime, vi Hrvati imate puno razvijeniju kulturu prijateljstva i svakodnevnog druženja od nas Švicaraca, i mislim da je vrlo korisno za sve mlade Švicarce da to vide, dožive i osjete, rekao je Daniel naglasivši kako će, naravno, opet doći.
    Njegove stavove dijeli i njegova kolegica Renate Erne koju je najviše dojmila gostoljubivost.
    –I ja i učenici oduševljeni smo tom srdačnošću na koju nismo navikli u Švicarskoj. Kao mlada bila sam jednom s roditeljima na vašoj prekrasnoj obali, ali ovo mi je prvi kontakt s kontinentom i oduševljena sam, ne samo ljepotom, već i ljudima koji su zaista dobri i susretljivi, rekla je Renate Erne.

Imgrund: Dogodine po istom receptu

Zadovoljstvo obnovom suradnje s keniškom gimnazijom ističe i ravnatelj Srednje škole Delnice prof. Zvonimir Imgrund napominjući kako je u dosadašnjih osam susreta sudjelovalo oko 240 naših i švicarskih gimnazijalaca od kojih su mnogi prijateljstvo i veze održali i nakon početnog upoznavanja.
– To je svakako i najveća korist ovih susreta, ali ne treba zanemariti ni itekako korisnu razmjenu iskustava ne samo naših učenika, već i profesora koji su sudjelovali u ovim susretima. Drago nam je što nastavljamo suradnju, a sretni smo zbog toga što smo već dogovorili da sljedeća razmjena bude organizirana u travnju 2012. godine i to najvjerojatnije po ovom sustavu desetodnevnog druženja, najprije u Švicarskoj, a potom kod nas, rekao je Imgrund.

Marinko Krmpotić

 

BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice