Delnice, 04.03.2011.

POVIJESNA SKUPŠTINA RADIO GORSKI KOTAR PRED NOVIM, RECESIJSKIM IZAZOVIMA I ZADACIMA

 Direktorica u mirovinu, radio u vlasničko restrukturiranje

Umjesto Nade Glad za v. d. direktora na šest mjeseci izabran je Miroslav Pleše, a sve veći problemi oko sufinanciranja riješit će se promjenom strukture vlasništva, zaključak je skupštine

DELNICE Dužnost čelnog čovjeka jedinog goranskog elektronskog medija, Radija Gorski kotar, od danas će kao vršitelj dužnosti direktora obavljati Miroslav Pleše, a dosadašnja direktorica RGK Nada Glad od danas je na godišnjem odmoru te će, najavila je, nakon povratka sredinom travnja otići u mirovinu. Promjene na čelu 41 godinu stare radijske postave posljedica su jučerašnje godišnje Skupštine Radija Gorski kotar na kojoj su o dosadašnjem radu i budućnosti goranskog radija raspravljali njegovi suvlasnici, čelnici Brod Moravica, Delnica, Fužina, Lokava, Mrkoplja i Ravne Gore.
    Višegodišnje i sve izraženije poteškoće vezane uz sufinanciranje mnogim Goranima najdražeg medija riješiti treba, zaključeno je, promjenom strukture vlasništva, pri čemu je nužno da petero fizičkih osoba svoj udio predaju lokalnim samoupravama koje ga budu spremne preuzeti te da se nakon toga napravi točna procjena postotka vlasničkog udjela, pri čemu bi svatko od članova nove vlasničke strukture preuzeo na sebe obvezu da redovno isplaćuje svoj dio. Proteklih godina to nije bilo moguće jer je čak 25 posto vlasništva bilo u rukama privatnih osoba koje nisu bile u stanju plaćati svoj udio u sufinanciranju pa su obveze šest lokalnih samouprava koje su suvlasnici RGK, stalno rasle i određivane ne po realnim vlasničkim odnosima, već po potrebama radija koji je posljednjih godina, zbog opće krize, bio u sve težoj situaciji i sve više ovisio u sufinanciranju, a ne vlastitim prihodima.
   
Stalni gubici

Sve to jasno je bilo nakon što je izvješće o radu o protekloj godini podnijela direktorica Nada Glad, istaknuvši kako je stanje takvo da nedostaje novca za plaće, a kamo li za tehničku obnovu i servisiranje opreme potrebne za rad: »Godina je kraju privedena s 32.000 kuna gubitka. Vlastiti prihodi u odnosu na 2009. godinu pali su nam za 37 posto, a marketing za 50 posto. Loše stanje s marketingom traje i ove godine, a puno je i poteškoća s financiranjem iz proračuna suosnivača, koji najavljuju kako ove godine neće moći izdvojiti tražene svote koje bi nam osigurale rad«, rekla je Glad, dodavši kako je plaća za siječanj isplaćena krajem veljače, a trenutačno je račun prazan pa je krajnje vrijeme odlučiti treba li ili ne Goranima Radio Gorski kotar.
    Sjednici nazočni čelnici šest goranskih općina nisu dvojili oko tog pitanja, ali žele novi način rada u kojem će se kroz novu vlasničku strukturu točno znati obveze svakog suvlasnika. Uz to, uštedjeti je moguće i na smanjivanju broja uposlenih, pri čemu je načelnik Fužina Marinko Kauzlarić predložio Nadi Glad da, budući da je ispunila uvjete za odlazak u mirovinu, svoju funkciju prepusti nekom drugom, a time što neće biti novog zapošljavanja, bit će ostvarena određena ušteda.
   
Jednoglasno za Plešea

Uz komentar kako ne želi biti problem nikome, mada smatra da to nije ni bila, Nada Glad prihvatila je ovaj prijedlog, a članovi Skupštine potom su jednoglasno za vršitelja dužnosti direktora na šest mjeseci izabrali Miroslava Plešea koji im je dužan u roku od mjesec dana dostaviti plan rada i poslovanja Radija Gorski kotar u 2011. godini.
    Uz to, kako je najavljeno, sljedeći će koraci biti vezani uz analizu svih pravnih akata Radija Gorski kotar i pripremu promjene vlasničke strukture, pri čemu se uz šest spomenutih lokalnih samouprava kao mogući novi suvlasnici spominju i Općina Skrad te Grad Čabar, a u okviru plana i analize budućeg poslovanja razmišljat će se, naglašeno je, i o mogućnostima privatizacije Radija Gorski kotar. U svakom slučaju Radio Gorski kotar je nakon jučerašnje, pomalo i povijesne Skupštine, pred novim izazovima i zadacima.

Propao milijunski prijedlog

Plan rada i poslovanja RGK u 2011. godini koji v.d. Miroslav Pleše treba predati sadašnjim suvlasnicima u tijeku sljedećih mjesec dana, morat će s financijske strane biti bitno drukčiji jer prijedlog koji je podnijela Nada Glad, a koji se temelji na svoti od milijun kuna koliko bi šest goranskih lokalnih samouprava trebalo godišnje osigurati, nije prihvaćen. Naime, po tom bi prijedlogu Brod Moravice, Delnice, Fužine, Lokve, Mrkopalj i Ravna Gora trebale davati znatno više no što je to bilo prošle godine, a budući da u proračunima za ovu godinu ta povećanja nisu planirana, skupštini nazočni čelnici nisu željeli prihvatiti prijedlog financijskog plana RGK za ovu godinu.

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice