Delnice, 09. prosinca 2010.

NA 2. FESTIVALU PRIČE GIMNAZIJALCI DELNIČKE ŠKOLE OSTVARILI SJAJNE REZULTATE U SMIŠLJANJU SLOGANA

Hoće li poruke nenasilja probiti goranske okvire?

»Nasiljem pokušavamo osvojiti svijet... još nitko nije uspio ... Pokušajmo voljeti, možda uspije!«, »Tucimo se znanjem, a ne šakama!«, neki su od najuspješnijih delničkih slogana 

Nažalost, više no ikada Hrvatska živi uronjena u besmisleno i bezrazložno nasilje. Gotovo svakog dana mediji govore o novim primjerima surovosti i ničim izazvanog divljaštva koje najčešće pogađa nedužne pojedince – u nedjelju mladi hokejaš »Medvešćaka«, dva-tri dana ranije bezraložno pretučena skupina mladića, svakodnevno nasilje nad ženama i djecom, sukobi čak i u domovima umirovljenika, smrt mladića zbog drukčije frizure, Aleksandar Abramov, Luka Ritz... suluda spirala nasilja izaziva jezu i strah, tim više što najčešće povoda za nasilje ili nema, ili su tako smiješni da je očito kako su samo izlika za ispucavanje bijesa i negativne energije. 
    I dok sve skupa odviše podsjeća na ultra nasilje iz Kubrickove »Paklene naranče«, srećom ipak ima mladih ljudi koji razmišljaju drugačije i pozitivnije. Među njima su i goranski gimnazijalci, učenici Srednje škole Delnice koji su na 2. Festivalu priče ostvarili sjajne rezultate u smišljanju slogana te grafički i likovno oblikovanih poruka na temu nenasilja. Gorani su osvojili prva mjesta u kategoriji najboljeg slogana, likovnog oblikovanja poruke i eseja, pa su po tim rezultatima, iako im gimnazija spada u red manjih, u samom vrhu Hrvatske! 
    

Ispaljivanje slogana

»Nasiljem pokušavamo osvojiti svijet... još nitko nije uspio ... Pokušajmo voljeti, možda uspije!«, »Tucimo se znanjem, a ne šakama!«, te »Nasiljem se pokazuje snaga šake, a nenasiljem snaga karaktera!«, najuspješniji su delnički slogani čiji su autori Ivona Jerbić, učenica trećeg razreda, maturant Erik Marković i godinu dana mlađa Sabina Mihelčić, dok su prve nagrade likovn im oblikovanjem svojih poruka ostvarile učenice trećeg razreda opće gimnazije, Dora Herljević (Žrtvom te ne čine samo masnice), Karla Mrak (NEnasilje), Anamarija Mihaljević (Nasilje nije odgovor). Toj skupini vještih »sloganista« valja pridodati i maturanta Domagoja Grgurića koji je esejem »Ne nasilju« bio deseti u vrlo zahtjevnoj konkurenciji. 
    Ostvareni rezultati ipak su malo više od očekivanja, priznaju goranski gimnazijalci koji žale jedino za tim što im je vrlo loše vrijeme onemogućilo odlazak u Zagreb na primanje nagrada i snimanje priloga za TV emisiju »Puni krug«. Na upit kako je osmislio slogan »Tucimo se znanjem, a ne šakama«, Erik Marković kaže kako mu je taj slogan »sjevnuo« na nastavi kad su raspravljali o toj temi: 
    – Još nekolicina nas »ispalila« je svoje slogane, profesorica je sve zapisala i kasnije odabrala nekoliko koje je držala najboljima – kaže Erik. 
    Slogan Sabine Mihelčić »Nasiljem se pokazuje snaga šake, a nenasiljem snaga karaktera!« nastao je nakon što na internetu nije uspijevala naći ništa što joj se sviđa pa je odlučila sama stvoriti neku konstrukciju i – uspjela. »Moj je slogan rangiran na četvrto mjesto, pa mi je drago da sam se potrudila« – kaže Sabina. 
    
Pokušajmo voljeti


Kod »grafičara« su slogani na um padali ovisno o slikama koje su skidali s interneta. Doru Herljević privukla je slika tužnog oka. Iza te tuge otkrila je činjenicu da bol može biti i psihičkog karaktera te u skladu s tim složila i zaista atraktivnu poruku – »Žrtvom te ne čine samo masnice«. Karla Mrak poigrala se temeljnom riječju nenasilje, odvojila negaciju i istaknula je crvenom bojom, ostvarivši efektnu a jednostavnu kombinaciju, dok je Anamarija Mihelčić za svoj slogan »Nasilje nije odgovor« motivaciju je pronašla u fotografiji dva djeteta na kojoj očigledno jedno terorizira drugo vikanjem i prijetnjom, pa joj se sama po sebi nametnula ideja za tekst »Nasilje nije odgovor«. Napokon, Ivona Jerbić uz kolaž je slika osmislila na pravilu suprotnosti utemeljen zanimljiv pobjednički slogan koji glasi »Nasiljem pokušavamo osvojiti svijet...još nitko nije uspio... Pokušajmo voljeti, možda uspije!«. 
    Sjajne rezultate svojih učenika prof. Jasminka Lisac komentira tvrdnjom kako je uspjeh rezultat kontinuiranog rada i brojnih nastupa ne samo ove, već i ranijih generacija učenika.
    Inače, Festival priče rođen je prošle godine uz poticaj Ministarstva kulture, a »preuzelo« ga je Ministarstvo međugeneracijske solidarnosti. Početnu inicijativu dala je Udruga Medioteka koja nastoji promicati medijsku kulturu djece i mladeži, a ove je godine temeljni motiv bilo promicanje nenasilja. Počasni gosti završne priredbe bili su Suzana i Reno Ritz, roditelji tragično preminulog gimnazijalca Luke Ritza.

Besplatne ulaznice za utakmicu Hrvatska – Malta 
    
    Uz ove nagrade delnički su srednjoškolci također briljirali i na nedavnom natječaju vezanom uz nasilje u sportu, točnije navijačkim skupinama, a zahvaljujući odlično napisanim radovima zaradili su besplatne ulaznice za nogometnu utakmicu Hrvatska – Malta! Naravno, nagrada je u potpunosti »konzumirana«, a Gorani su, unatoč kiši i lošem vremenu uživali u pobjedi Hrvatske i majstorijama Nike Kranjčara. Najzaslužniji za taj izlet su maturanti Nikolina Šneler i Erik Marković (prof. Jasminka Lisac) te Ana Petrović, Nika Jurković i Sanja Juričić (učenice drugih razreda, prof. Ljiljanka Abramović Muhvić) koji su sudjelovali na natječaju »Kako navijam i kako se ponašam u sportu«. 
    Da sve ne bi stalo samo na (ne)nasilju i sportu pobrinula se maturantica Helen Rakas čiji je rad »Pun mi je kufer škole« objavljen u dvobroju časopisa za književnost, umjetnost i kulturu KAJ. Ocjenjivački sud prof. dr. sc. Joža Skok, dr. sc. Ivo Kalinski i mr. sc. Božica Pažur na 8. natječaju za kajkavske književne radove učenika srednjih škola RH među najbolje izabrao je i taj rad pisan na lokvarskom narječju.

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice