Delnice, 01. prosinca 2010.

Za razvoj ruralnih krajeva - edukacija i informiranje stanovnika hrvatskih ruralnih područja!

Delnice, 01. prosinca 2010. - Pred četvrdesetak sudionika danas je održan seminar „Za razvoj ruralnih krajeva“ namijenjen hrvatskim poljoprivrednicima i poduzetnicima pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u organizaciji Hrvatskog farmera d.d. i Grada Delnice. Cilj seminara je predstaviti programe IPARD i LEADER te o njima educirati i informirati stanovnike hrvatskih ruralnih područja. Ova serija seminara predstavlja dio edukacijskih procesa koji će se kontinuirano, ali s različitom tematikom, odvijati do kraja godine na prostoru cijele Republike Hrvatske.

Potpora razvitku ruralnog prostora podrazumijeva i provođenje IPARD i LEADER programa, a mjere koje se provode su poticaj snažnije  poljoprivredne proizvodnje, prerade, a prije svega održivog razvoja hrvatskih ruralnih područja poručili su predavači na seminaru u Delnicama. Sudionicima seminara detaljno su prezentirani navedeni programi, primjeri dobre prakse te procedura prijave i način dodjele financijske pomoći. 

Uz Hrvatski farmer d.d. i Grad Delnice suorganizatori seminara su udruga Klub članova „Selo“, Hrvatska mreža za ruralni razvoj i AgroCom Consult.

Sudionike seminara pozdravili su predsjednica Uprave Hrvatskog farmera d.d. Dijana Katica te zamjenica gradonačelnika Maja Kezele.

Osnovni cilj seminara je stanovnike i poduzetnike hrvatskih ruralnih područja educirati i informirati o mogućnostima korištenja EU pretpristupnih fondova, a posebice IPARD programa te im pružiti adekvatne savjete za uvođenje i provedbu LEADER programa.

„Potreba za ostankom stanovništva u ruralnim područjima, izjednačavanje života u ruralnim i urbanim područjima, povećanje konkurentnosti proizvodnje, diverzifikacija ruralnih aktivnosti i poboljšanje kvalitete života u ruralnim područjima te razvoj ruralnog turizma neki su od temeljnih zadaća koje se moraju ostvariti kako bi porasla kvaliteta života u Hrvatskoj. Gorski Kotar je  značajna ruralna destinacija prepoznatljiva sve više po poljoprivredi i uslužnim djelatnostima, pa će se na ovom seminaru posebna pažnja posvetiti mjeri 302 IPARD programa koja se odnosi na diverzifikaciju ruralnih područja. Gorski Kotar kao destinacija je zanimljiva za turističko tržište pa će nas veseliti da se priključi i međunarodnom projektu Eko Etno Hrvatska Europa Tour koji će se održati u listopadu 2011. godine“ rekla je Dijana Katica.

„Grad Delnice je zainteresiran za razvoj svojih ruralnih područja i nije bila upitna organizacije ovog seminara. Grad Delnice ima pozitivna iskustva na međunarodnim projektima i korištenju odobrenih sredstava. Trenutno prijavljujemo dva projekta na mjeru 301 IPARD programa - pročistač i izgradnja toplovodne mreže za kogeneracijsko postrojenje na obnovljive izvore energije“ rekla je zamjenica Kezele.

Dalibor Georgievski iz tvrtke AgroCom Consult predstavio je IPARD program, a konzultant Alan Đozić LEADER program i njegove odrednice s posebnim naglaskom na Lokalne akcijske grupe (LAG-ovi).

Sudionici seminara aktivno su se uključili u raspravu iznoseći pozitivne prijedloge, konkretne primjere i inicijative koji će organizatorima seminara pomoći u donošenju zaključaka i informiranju resornog ministarstva poljoprivrede. Većina sudionika smatra da je potrebno promijeniti uvjet koji se odnosi na „D“ turistički razred te povećati sredstva za ulaganje u pojedine projekte posebice ruralni turizam i drvoprerađivačke projekte“.

Završavajući seminar predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog farmera d.d. Stjepan Cukor najavio je slijedeće aktivnosti poput edukacijskih procesa, međunarodnih sajmova Eko-etno Hrvatska-Europa-Tour 2011., osnivanje Eko-etno klastera i akcije ocjenjivanja poduzetnika i projekata u ruralnom turizmu „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“. Zahvalio se Gradu Delnicama na suradnji te sudionicima podijelio Priznanja za sudjelovanje.
Seminari pod nazivom „Za razvoj ruralnih krajeva“, ali s različitom tematikom se nastavljaju u svim hrvatskim županijama.

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice