Brod na Kupi, 28. kolovoz 2010.

POVIJESNI IZBOR VIŠNJA ŠTIMAC IZ BRODA NA KUPI PROGLAŠENA NAJLJEPŠOM DJEVOJKOM KUPSKE DOLINE

Slovenija i Hrvatska prvi put izabrale zajedničku missicu

Izborom želimo mlade zadržati u svom kraju i drago nam je da su došli brojni iz Slovenije i Hrvatske, kaže organizator Davorin Klobučar

Andrej PETRAK Snimio Damir ZAMAKLAR

Višnja Štimac iz Broda na Kupi najljepša je djevojka Kupske doline. Štimac je titulu osvojila u oštroj konkurenciji sedam kandidatkinja s hrvatske i slovenske obale Kupe, na prvom i povijesnom izboru za miss, što ga je organizirala Udruga »Kupa« u suradnji sa slovenskim TŠD-om »Kostel« te caffe barom »River«. Prvom pratiljom proglašena je Doris Vukonić iz Delnica, a drugom Tatjana Žagar iz slovenske Osilnice. Među četiri finalistice ušla je i Delničanka Suzana Marković, a za miss simpatičnosti također je izabrana pobjednica Višnja Štimac. Na izboru su još sudjelovale Bernarda Čop i Ines Turk iz Osilnice u Sloveniji te Leoni Glad iz Delnica. Natjecati su se mogle sve djevojke s navršenih 16 godina koje žive ili su na neki način vezane uz Kupsku dolinu, s područja Delnica i Brod Moravica te slovenskih općina Osilnica, Kostel i Kočevje.
    Predsjednik udruge Kupa Davorin Klobučar ističe kako je zadovoljan organizacijom izbora.
   

Garancija uspjeha


– Riječ je o povijesnom događaju. Kupska dolina doista je prekrasna, ali još je ljepša zbog naših djevojaka. Zahvaljujući ovom izboru, ali i ostalim manifestacijama koje organiziramo tijekom godine, cijela Kupska dolina zajednički diše. Kupa nikada nije činila granicu, već je oduvijek bila spona druženja hrvatskih i slovenskih prijatelja. U kratkom vremenu uspjeli smo animirati djevojke s jedne i druge obale Kupe. Želja nam je da se izbor za najljepšu djevojku održava svake godine u srcu ljeta, kako bismo produbili prijateljstvo i jedinstvo ljudi s hrvatske i slovenske strane Kupe – kaže Davorin Klobučar.
    – Odlično surađujemo sa slovenskom udrugom TŠD Kostel, a organiziranjem ovakvih manifestacija želimo pomoći mladima da ostanu živjeti u ovom kraju. Drago nam je da su na izbor došli posjetitelji iz Slovenije, Riječani, Zagrepčani, ali i ekipa košarkaša iz Sukošana, koja je nastupala na današnjem turniru. Po dojmovima iz publike čini se da svi žele ovakve događaje, a na nama je da i dalje razmišljamo široko i to i ostvarimo. Osnovni nam je cilj zajedničko druženje, a sve svoje manifestacije održavamo pod motom sporta, mladosti i ljepote, što držimo garancijom uspjeha. Smatramo da je upravo turizam temelj budućnosti i razvoja Kupe – dodaje Klobučar, čija udruga organizira brojne sportsko-turističke manifestacije, poput »Kupom uzvodno«, Krosa Novoga lista dolinom Kupe, međunarodnog košarkaškog turnira, tradicionalnog božićnog koncerta, ali i razne ekološke akcije.

Slovenski prijatelji

Koordinatorica Ana Šnajdar pojasnila je kako je u udruzi inicirala pokretanje izbora za najljepšu djevojku, jer se i inače dosta baziraju na rad s djecom i mladima.
    – Naišli na pozitivne reakcije i zanimanje ljudi, pa smo odlučili proširiti naše aktivnosti. Sve naše manifestacija nastoje povezati ljude s obje obale Kupe, a tako je i s izborom za najljepšu djevojku u kojem su podjednako sudjelovale mlade Hrvatice i Slovenke – rekla je Šnajdar.
    Slavljenici Višnji Štimac najdraže je plesanje, rolanje i druženje s prijateljima, a kroz život je vodi krilatica Pomozi onome kome možeš, jer će možda i tebi zatrebati pomoć.
    – Još uvijek sam uzbuđena nakon pobjede u ovako jakoj konkurenciji. Posebno mi je drago što su me za miss simpatičnosti izabrale ostale kandidatkinje. Cure su prekrasne. Moram priznati da sam se u početku malo nećkala hoću li se prijaviti, ali na koncu je sve ispalo super. Zahvaljujem se divnoj publici koja me podržavala i dečku Dejanu. Puno mi je značilo što je bio tu. Svi s hrvatske strane Kupe imamo velik broj slovenskih prijatelja i često obilazimo jedni druge. Manifestacije poput ove prilika su da se mladi s obje strane granice još više druže – rekla je Štimac.
    Doris Vukonić kaže kako se prijavila radi druženja i zafrkancije.
    – Bilo je stvarno zabavno. Sve djevojke su mi super, a stekla sam nove prijateljice iz Hrvatske i Slovenije. Izbor će mi ostati u lijepom sjećanju i pozvala bih sve djevojke da se prijave iduće godine, kaže Vukonić, kojoj su hobiji plesanje, plivanje i glazba, a moto: »Iako to ne prihvaćaš, ipak se dogodilo«.
   
Novčana nagrada draga


Tatjanu Žagar na izbor je prijavila sestra od dečka, ali kaže kako nije požalila.
    – Nisam očekivala nikakvu nagradu, prijavila sam se iz zabave. Mladi s obje strane Kupe i inače se dosta druže, a ovo nam je bila još jedna dobra prilika za zabavu i stjecanje novih prijateljstava, rekla je Žagar, koja uživa u vožnjama biciklom i čitanju knjiga, a moto joj je: »Živi i pusti druge da žive«.
    Pobjednica je osim novčane nagrade osvojila i vikend boravak za dvije osobe u delničkom hotelu »Risnjak«, dok je pratiljama pripala novčana nagrada i jednodnevni boravak s noćenjem u istom hotelu. Djevojke su imale tri izlaska i to redom u sportskoj, varijanti, u kupaćim kostimima te u večernjim haljinama, a njihov je nastup ocjenjivao žiri pod predsjedanjem Ante Kraljevića, u sastavu Maja Kezele, Ksenija Vidošević, Blaženka Bukovac te Milan Vlašić. Četiri izabrane finalistice morale su odgovarati na nimalo laka pitanja žirija.
    Doris Vuković tako je na pitanje o najperspektivnijoj i najboljoj udruzi u širem okruženju odgovorila kako se radi o udruzi »Kupa«. Žiri je zanimalo i što bi kandidatkinje učinile da promijene život u Kupskoj dolini, a Suzana Marković pokupila je pljesak, kazavši kako ga ne bi htjela mijenjati. Tatjana Žagar kazala je kako bi pokrenula zajedničke slovenske i hrvatske projekte za otvaranje radnih mjesta. Odgovarajući na pitanje o tome kako turizam koristi dolini Kupe, slavljenica Višnja Štimac pozvala se na primjer aktivnosti udruge Kupa, ocjenivši kako je potrebno pokretati što više manifestacija i sportskih aktivnosti.
    Predsjednik žirija Ante Kraljević kazao je kako zadatak biranja najljepše djevojke, nije bio lagan jer je poznato da su sve Goranke i Slovenke lijepe.
    – Učinili smo sve da izaberemo najljepšu djevojku. Iznenađen sam velikim odazivom publike na prvi izbor, rekao je Kraljević.

Košarka u drugom planu

U organizaciji udruge Kupa u Brodu na Kupi održan je 9. tradicionalni međunarodni košarkaški turnir »Kupa 2010«, na kojem su nastupile ekipe iz raznih krajeva Hrvatske, ali i Slovenije. Pored odlične košarke, posjetitelji su mogli uživati u druženju, glazbenom programu i ugostiteljskoj ponudi. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Ozlja, druga je ekipa iz Rijeke, dok su na trećem mjestu završili članovi udruge »Kupa«. Četvrta je slovenska ekipa ŠKD »Medved«, a peta dalmatinska ekipa iz Sukošana.
Marinko Franić sa svojom ekipom iz Sukošana već godinama dolazi na turnir.
– Prijatelj sam s Darinkom još od djetinjstva i nekada smo zajedno igrali košarku. Uvijek se vraćamo u Brod na Kupi jer uživamo u druženju i zafrkanciji. Košarka nam je nekako i u drugom planu. Uvijek završimo zadnji na turniru, ali moramo naglasiti da smo ove godine ipak igrali oslabljeni. No, ništa zato. Imali smo i najstarijeg debitanta u povijesti košarke Željka Gašparovića koji se pokazao u najboljem svjetlu – kaže Franić.

  BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice