Delnice, 14. kolovoz 2010.

PUŠU NA HLADNO NAKON REKONSTRUKCIJE GORNJEG DIJELA RADIĆEVE U DONJEM DIJELU ULICE STRAHUJU

Građevinari podigli cestu, Delničani se boje poplava

Mještani su uvjereni da će zbog ceste, »narasle« za dvadesetak centimetara, pri većim oborinama biti ugroženi njihovi podrumi. Čelnici Delnica tvrde pak da je sve u redu

DELNICE Vruće goransko građevinsko ljeto dobilo je novu epizodu zahvaljujući skupini mještana onog dijela Radićeve ulice koja na red za rekonstrukciju dolazi sljedeće godine. Naime, na temelju onoga što svakodnevno vide u prvom dijelu Radićeve gdje su poslovi došli do faze postavljanja ivičnjaka, mještani drugog dijela ove ulice upozoravaju na moguće probleme, predlažu reakciju prije nego što dođe do asfaltiranja te traže da se u njihovom dijelu ulice sljedećeg ljeta radi na način koji neće nanijeti štetu kućanstvima. Temeljna zamjerka mještana Radićeve, u čije ime su govorili Vilko Smiljanić i Josip Kordiš, jest činjenica da je tijekom obnove prvog dijela te ulice cesta podignuta za gotovo dvadeset centimetara čime su ugrožene podrumske prostorije većine kuća u toj ulici, pogotovo onih smještenih s lijeve strane u smjeru Rijeke.
   
Samo upozorenje

Ovako uređena prometnica, ističe Vilko Smiljanić, značit će velike poteškoće s vodom koja će se pri svakoj jačoj kiši sljevati s ceste u podrume kuća.
    – Ne želimo da se naša reakcija shvati kako protest protiv bilo koga, već kao upozorenje i želja da se stvari poprave. Smatramo da je pri dosadašnjoj rekonstrukciji Radićeve ulice poslu trebalo pristupiti s obzirom na postojeće kuće i njihov položaj, odnosno najprije urediti ulicu te potom priključke, a ne obrnuto. Cestu je trebalo ukopati, a ne dizati jer je ovo što se sada događa fijasko i graditelja i projektanta. No, stvari se još daju popraviti uz malo truda i daleko manje troška no što će ga biti ako se nastavi ovako raditi i cesta na kraju bude iznad dosadašnje razine. Mislim da je bolje sada ispraviti grešku te ukopati cestu nego li se izložiti opasnosti da neka od kućanstava zaštitu svojih prava počnu tražiti na sudu, rekao je Smiljanić.
    – Cesta se diže, a kuće ostaju na dosadašnjoj razini pa pitam projektante što će biti kad počnu kiše s kojima su mještani ove ulice i do sada imali poteškoća u podrumskim prostorima, pita Josip Kordiš, dok većina ostalih mještana te ulice zamjera odgovornima u Gradu Delnice nedostatak komunikacije.
    – Zašto se nije došlo do ljudi, obavijestilo ih o svemu i pokušalo dogovoriti što i kako. Zar je tako teško provesti deset minuta razgovarajući s ljudima. Ovako svi gubimo – mi na uvjetima života, a gradske službe i gradonačelnik na ugledu jer dozvoljavaju da se rade stvari koje sigurno ne bi dozvolili pred svojim kućama jer nemaju veze s logikom i tek će izazvati poteškoće, jednodušni su u svom stavu mještani Radićeve s kojima smo razgovarali.
   
Revolucija bez razloga


U gradskim službama se ne slažu s ovim optužbama te napominju kako su početkom ovog tjedna ulicu posjetili gradonačelnik, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, predsjednik Gradskog vijeća i predstavnici stručnih službi. Tada nije bilo nikakvih primjedbi, a sada se diže revolucija iz tko zna kakvih razloga jer se voda sigurno neće sljevati preko visokih ivičnjaka. Cesta je podignuta upravo stoga da se iz okolnih ulica, koje su više od Radićeve, voda cestom ne slijeva u tu ulicu. Gradonačelnik Delnica Marijan Pleše ogorčen je ponašanjem nekih od mještana koji su, navodi, sami iskopali tek postavljene ivičnjake.
    – To je čisti terorizam i nadam se da će pravna držva reagirati. Niti jedna kap s prometnice neće pasti u njihova dvorišta, a druga su priča njihovi krovovi i oluci koji nisu u našoj nadležnosti. Reakcije nekih od ljudi su pretjerivanje i sramotno je što si dozvoljavaju neke usijane glave po čijem bi mišljenju najbolje bilo da ulica ostane raskopana i neuređena, rekao je Pleše napomenuvši da će po završetku radova ulica biti poput Školske ulice u kojoj su izvođeni slični radovi.

Neugodna dosadašnja iskustva

  

Među onima koji su nezadovoljni podizanjem ceste u prvom dijelu Radićeve je i Nino Pleše čija je kuća u tom dijelu ulice. Prethodnih godina, kaže, zbog poteškoća s vodom koja mu se s ceste slijevala u vrt i podrum sam je vršio određene građevinske zahvate.
   – Što će od svega biti ne znam, ali s obzirom na dosadašnja iskustva jednostavno nas je strah da neće biti dobro i mislim da bi se svemu trebalo pristupiti drugačije, rekao je Pleše nadzornom inžinjeru.

Marinko Krmpotić

 

 

 

 

 


 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice