Delnice, 20. srpnja 2010.

PERJANICA INDUSTRIJSKE PROIZVODNJE VLADA NASTAVILA POMAGATI DRVOPRERAĐIVAČE

Drvari se nadaju izvozu »teškom« milijardu dolara

U Delnicama je jučer ministar Pankretić uime Vlade s 19 hrvatskih predstavnika drvne industrije potpisao ugovore vrijedne 22,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava

DELNICE Ugovore vrijedne 22,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava jučer je u Delnicama s Vladom RH, koju je predstavljao mr. Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja šumarstva i vodnog gospodarstva, potpisalo 19 predstavnika hrvatskih drvoprerađivačkih firmi. U tijeku ove godine iz državnog će proračuna za istu namjenu biti podijeljeno još 42, 2 milijuna kuna, a ukupna ovogodišnja svota od 65 milijuna kuna završni je dio od 223 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje je Vlada RH tijekom posljednje četiri godine namijenila poticanju razvoja drvoprerađivačke industrije, odnosno prerade drva i proizvodnje namještaja. Upravo stoga potpredsjednik Vlade Pankretić jučer je naglasio kako je čin potpisivanja završetak jednog značajnog posla, kako za pojedince iz drvoprerađivačke industrije, tako i za cijeli sektor.
   

Hrvatski 101 posto
»Lijepo je da ova pomoć države traje pune četiri godine i da je s 223 milijuna kuna potpomognuto 550 različitih projekata. Drvna industrija Hrvatske to je i zaslužila jer je riječ o perjanici industrijske proizvodnje u Hrvatskoj. Drvari ove godine očekuju ponavljanje sjajnih rezultata iz 2008. godine kad je ostvarena milijarda dolara izvoza, odnosno čak 8 posto od ukupnog izvoza Hrvatske te godine, pri čemu je vrlo bitno naglasiti da je riječ o 101 posto hrvatskom proizvodu jer sve što se poizvede, za razliku od drugih porezultatima možda i uspješnijih privrednih grana otječe isključivo iz Hrvatske, rekao je Pankretić naglasivši daljnu potrebu pomoći drvoprerađivačima koji to i zaslužuju, jer onaj tko u ovakvim uvjetima svjetske krize čak 75 posto svojih proizvoda izvozi, jasno dokazuje kako se zna nositi s izazovima.
    Uz daljnja ulaganja, istaknuo je pri svom obraćanju nazočnima Zdravko Jelčić, predsjednik Udruženja drvoprerađivača Hrvatske, ovaj sektor može dati još i puno više, a zahvalni smo premijerki koja nas je već dva puta primila, kao i ovoj Vladi koja je, prepoznavši da je drvoprerađivaštvo strateška izvozna grana Hrvatske, osmislila »Operativni program razvoja industrijske prerade drva RH 2006-2010«, a uvjereni smo da će uskoro biti stvoren i program koji će obuhvatiti razdoblje od 2011. – 2015. godine, rekao je Jelčić naglasivši da hrvatski drvoprerađivači kao najveći neto izvoznik to i zaslužuju.
   
Nova radna mjesta
»S obzirom na tradiciju, znanje i sirovinu hrvatski drvoprerađivači imaju ogroman potencijal i u stanju smo bitno pomoći Hrvatskoj u uvjetima kada je opasnost od klizanja u deviznu nelikvidnost vrlo velika. 65 milijuna kuna ovogodišnje pomoći je puno s obzirom na stanje državnog proračuna i poznate teškoće, ali je istodobno i malo s obzirom na potencijale našeg sektora pa ćemo mi i dalje tražiti prepoznavanje naših mogućnosti, kao i uključivanje u projekte i programe EU potpore, rekao je Jelčić, a u ime 19 potpisnika bespovratnih državnih sredstava riječi zahvale Vladi RH uputio je Ivan Slavić iz TVIN-a Virovitica poželjevši da ovakvih događaja bude puno više.
    »Hvala vam na pomoći i sigurno vas nećemo iznevjeriti, a budući da drvoprerađivaštvo ima ogromnu perspektivu daljnja pomoć i suradnja je nužna, jer zahvaljujući njoj mi možemo otvarati nova radna mjesta te uspješnim izvoznim programima pomagati savladavanju ovog kriznog razdoblja, rekao je Slavić. Značaj ovog oblika državne pomoći hrvatskoj privredi uspješno je u pozdravnoj riječi u ime domaćina istaknuo Robert Abramović, direktor Uprave šuma podružnice Delnice, rekavši kako pružanje pomoći drvoprerađivačima raduje i šumare jer znači da će drvari raditi kvalitetno, a to znači da će i šumari imati posla.

Marinko Krmpotić

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice