Delnice 14. travanj 2010.

ČELNIK ODBORA ZA SPORT I KULTURU DAVORIN KLOBUČAR ŽELI TE SEGMENTE UKLOPITI U DELNIČKI TURIZAM

Jalovim udrugama nema mjesta u proračunu

U prvom planu rada sportskih i udruga kulture treba biti kvaliteta i realizacija planiranog, no treba stati na kraj udrugama koje nisu realizirale planove, čak ni skupštinu nisu održale, ali su novac uzele!

DELNICE – Budući da na području sporta i sportske infrastrukture Grad Delnice u posljednjih godinu-dvije dana ima popriličnih poteškoća – od zastoja u radu nekih klubova do velikih poteškoća s kvalitetnom sportskom infrastrukturom – s podosta je iščekivanja dočekano osnivanje Odbora za sport i kulturu, tijela koje će kroz djelovanje u okviru Gradskog vijeća nastojati poboljšati stanje na spomenutim područjima. Na čelu ovog Odbora je Davorin Klobučar, potpredsjednik je Franjo Jakovac, a članovi Slaven Savić, Nikica Briški, Davor Grgurić, Nina Štimac i Marijan Žagar. Izborom Klobučara, dokazanog bivšeg vrsnog sportaša i uspješnog organizatora brojnih sportsko-turističkih zbivanja na području Kupske doline, u Delnicama se nadaju da su pronašli osobu koja će znati unaprijediti aktivnosti na ovim područjima, a do sada održana dva sastanka spomenutog odbora to su i dokazala – ne samo količnom iznesenih prijedloga, već i konkretnim radom, točnije organizacijom izložbe najbolje sportske fotografije PGŽ u 2009. godini. Govoreći o daljnim planovima i općenito rada u Odboru Klobučar kaže:
   
    »Cilj je da se kroz stalnu suradnju s Gradom i Gradskim vijećem radi na razvoju sporta i kulture te približavanju sadržaja te vrste turizmu i stvaranju svojevrsne turističke ponude utemeljene na aktivnostima brojnih sportskih i udruga kulture našeg kraja. Upravo stoga donijeli smo zaključak da ćemo predstavnike TZG Delnica pozivati na svaki naš sastanak kako bismo ih upoznali s našim aktivnostima, ali i od njih saznali za razna događanja i planove te zajedno radili na organizaciju aktivnosti koje korist mogu donijeti sportu, kulturi i turizmu. Od njih tražimo više kreativnosti i zbivanja kakva su, primjerice, ponuđena ove zime kad su u tijeku jednog dana u Delnicama uživali ljubitelji sanjkanja, a navečer noćnog skijanja na Petehovcu. Takvih događaja u kojima možemo spajati sport, kulturu i turizam mora biti što više jer turistička sezona na području Delnica traje cijelu godinu.
   
    Puno očekujemo i od Gradsko-županijskog poduzeća »Runolist« koje rukovodi sportskim objektima koji trebaju biti što češće u uporabi kako bi i sportašima i ljubiteljima sporta omogućili što više uživanja. Tražit ćemo još veću aktivnost i prezentaciju djelatnosti naših udruga te, pogotovo kad je o kulturi riječ, njihove što češće nastupe. Svakako je nužno i što prije obnoviti rad Zajednice športova jer se kroz nju može puno pripomoći i sportu i turizmu, a stvaranjem jasnih kriterija nužno je riješiti financiranje sportskih udruga iz gradskog proračuna kako se ne bi događalo da se novci dijele po raznim osobnim vezama, političkim kriterijima ili nečem trećem. U prvom planu rada sportskih i udruga kulture treba biti kvaliteta i realizacija planiranog, pri čemu se više ne smije dozvoljavati da postoje udruge koje uopće i nisu realizirale ono što su najavile, čak ni godišnju skupštinu nisu održale, ali su novac uzele!
   
    Pokušat ćemo i u što većem broju udruga inzistirati na tome da novac traže i van okvira gradskog proračuna. U skladu s tim mislim da bi se i od sportaša trebalo tražiti više odricanja i ljubavi prema sportu kojim se bave, te prema klubu i gradu. Naime, ne može se, zbog krize, novac dobivati baš za sve i moramo postati svjesni da su ovo vremena u kojima moramo više no ranije njegovati duh amaterizma«, kaže Klobučar.

Proširiti izvore financiranja
   
    Udruga »Kupa« je prošle godine, na temelju višegodišnjeg rada i brojnih uspostavljenih veza i kontakata, raspolagala sa 100.000 kuna od čega nam je Grad Delnice dao samo 22.000 kuna. Drugim riječima, od Grada smo dobili 22 posto, a sve ostalo tražeći i iz drugih izvora. S tim smo sredstvima odradili čak 18 različitih programa, kao i niz aktivnosti vezanih uz uređenje naših prostorija. Tako se ponašaju i neke druge udruge na području Grada, ali mislim da ih je premalo te moramo raditi na bitnom povećanju njihova broja kako bi i na taj način proračun Delnica bio rasterećen.

Preuzeto iz Novog lista 14.04.2010. Marinko Krmpotić

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice