Delnice 13. veljača 2010.

ČLANOVI GRADSKOG VIJEĆA DELNICA RASPRAVLJALI O TEŠKOM FINANCIJSKOM STANJU RADIJA GORSKI KOTAR

Recesija ozbiljno prijeti goranskom eteru

DELNICE – Najkasnije u tijeku sljedeća tri tjedna nužno je sazvati sastanak svih suosnivača Radija Gorski kotar te ozbiljno progovoriti o tome tko dalje želi sudjelovati u sufinanciranju rada ovog jedinog goranskog elektronskog medija, zaključili su članovi Gradskog vijeća Delnice, pozitivno odgovorivši na molbu direktorice RGK Nade Glad vezanu uz oprost dugova prema Gradu Delnice. Ovom odlukom delnički vijećnici još su jednom iskazali senzibilitet prema problematici Radija Gorski kotar o čijem je poslovanju u prošloj godini govorila Nada Glad, istaknuvši kako se radilo u vrlo teškim okolnostima, ponajprije zbog neredovitih uplata lokalnih samouprava koje sudjeluju u sufinanciranju, ali i zbog poteškoća vezanih za obnovu koncesije i rast troškova poslovanja: – Provukli smo se kroz iglene uši – a to nije zdrava osnovica za 2010. godinu.
   
    K tome neke su općine, uslijed recesijskih pritisaka, najavile smanjenje sredstava za našu radiopostaju, a to znači da smo jako blizu fizičkog kraja Radija, naglasila je Glad iz čijeg je izlaganja bilo očito kako RGK ni nakon gotovo desetogodišnjeg rada nije uspio riješiti financiranje. Naime, godišnje za rad RGK treba oko 900.000 kuna, pri čemu pola od te svote radio uspijeva zaraditi sam, a ostatak bi trebale osigurati lokalne samouprave suosnivači – Grad Delnice, općine Brod Moravice, Lokve, Fužine, Mrkopalj i Ravna Gora. Njihovo sufinanciranje temelji se na veličini općine i broju stanovnika pa su tako uvijek najviše davale Delnice, iznimnu pomoć donedavno je pružala i Primorsko-goranska županija, a dio i Čabar. No, recesija je ozbiljno ugrozila ovaj i inače ne baš djelotvoran sustav pa su poteškoće tijekom 2009. bile veće no ikada ranije: »Prvi put u desetogodišnjoj povijesti u gubitku smo za 83.349 kuna, a budućnost je neizvjesna jer je najavljeno smanjenje sredstava od strane suosnivača, a uz to Grad Delnice od nas traži da sudjelujemo u zajedničkim troškovima održavanja zgrade. Upitno je hoće li Radio uopće moći egzistirati, rekla je Glad, zamolivši vijećnike da donesu odluku o oprostu duga prema Gradu te pomognu oko redovnih mjesečnih isplata transfera, kao i u komunikaciji s ostalim osnivačima.
   
    Uz prihvaćanje tih traženja vijećnici su iznijeli i niz ocjena pa je tako Josip Horvat (SDP) istaknuo kako je očigledno najveći problem nedovoljna čujnost zbog čega treba raditi na njenom proširenju. Jadranka Kruljac (PGS) inzistirala je na tome da i ostali suosnivači poštuju potpisani dogovor, Robert Abramović (HDZ) predložio je ispitivanje mogućnosti vezane uz ulazak kvalitetnijeg investitora u sustav vlasništva te dobivanja novih frekvencija, Alen Janjušević (SDP) založio se za širenje marketinga na područje interneta, a Tomo Vučić (HSS) naglasio je kako radiju moramo reći DA jer je javno dobro cijelog Gorskog kotara. Nezavisni Ivica Briški predložio je pomalo radikalno rješenje o povratku radija u delničke okvire: »Ako drugi ne žele sudjelovati u sufinanciranju, okrenimo se sami sebi. Ustanovimo koliko novaca radiju treba za godišnji rad, osigurajmo ih u proračunu tako da ćemo ih umjesto u 100 metara kanalizacije uložiti u rad radija koji će biti naš delnički. Ako ostale goranske općine i gradovi žele u tom programu slušati vijesti sa svojih područja, neka za to i plaćaju«, rekao je Briški.

Pleše: Problema nema
   
    – Ako su Delnice jedini problem, onda problema nema, rekao je gradonačelnik Marijan Pleše istaknuvši kako su problem ipak drugi suosnivači koji svoje obveze ne ispunjavaju redovito: »Temeljni problem je novac koji mi dajemo sukladno obvezama, ali drugi to ne čine. Ako se tako nastavi, doći ćemo u poziciju da sve više dajemo, iako je naš suvlasnički dio samo 25 posto«, rekao je Pleše.

Preuzeto iz Goranskog Novog lista 13.02.2010. Marinko Krmpotić

 

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice