Delnice 02. veljača 2010.

HAK: DELNICE MOGU OPET BITI ISPITNI CENTAR SAMO KAD ZADOVOLJE OSNOVNI UVJET – KRUŽNI TOK

Putovanja na vozački ispit još najmanje godinu dana

Kružni tok trebao bi biti gotov do 2011., što znači da će, u najboljem slučaju, cijelu ovu i dobar dio sljedeće godine Gorani vozačke ispite polagati u Rijeci

 

DELNICE – Pravo da iznova imaju ispitni centar za polaganje vozačkih ispita Gorani će steći tek onda kada u Delnicama budu zadovoljeni svi potrebni kriteriji, točnije kada bude izgrađen kružni tok prometa, jasno je nakon odgovora na upite koje smo uputili na Hrvatski autoklub iz kojeg nam je Alan Vojvodić, voditelj ureda predsjednika i glavnog tajnika te voditelj odnosa s javnošću poslao odgovore u kojima, između ostalog, stoji:
   
    »Rješenjem o određivanju ispitnih centara za provedbu vozačkih ispita koje je 1. ožujka 2006. godine stupilo na snagu, propisano je da mjesta – gradovi za provedbu vozačkih ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom moraju imati minimum prometno-tehničkih uvjeta u skladu sa zahtjevima i sadržajima Programa vozačkog ispita. Značajan broj ispitnih mjesta tada nije ispunjavao minimalne uvjete, tj. nisu imala raskrižja na kojima je odvijanje prometa uređeno semaforima ili raskrižja s kružnim tokom prometa, ili pak nisu imala razvijenu mrežu gradskih prometnica i drugo. Stoga je u navedenom Rješenju određeno da će se provedba vozačkih ispita organizirati i u mjestima-gradovima koji ne ispunjavaju uvjete, ali najduže dvije godine od stupanja na snagu rješenja. Time su jedinice lokalne i područne samouprave dobile priliku poduzeti korake radi ispunjavanja uvjeta. Nažalost, pojedina mjesta-gradovi, među kojima su i Delnice, ni danas, gotovo četiri godine nakon objavljivanja Rješenja, ne ispunjavaju prometno-tehničke uvjete za provedbu vozačkog ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom«, pojašnjava Vojvodić koji na upit postoji li mogućnost promjene odluke vezane uz gubitak ispitnog centra u Delnicama kaže:
   
    »Upućivanje molbi neće dovesti do promjene Rješenja ili vraćanja statusa ispitnog centra Delnicama. Jedina mogućnost za vraćanje tog statusa nekom mjestu je u ispunjavanju uvjeta. Stoga tijela lokalne i područne samouprave u suradnji s odgovornim osobama iz autoškola iz Delnica trebaju ispuniti propisane kriterije iz članka 2. Rješenja o određivanju ispitnih centara. Ovlaštena stručna organizacija predložit će potom Ministarstvu unutarnjih poslova dopunu mjesta za provedbu vozačkih ispita i donošenje novog rješenja kako bi se grad Delnice ponovno uvrstio u ispitno mjesto za provedbu ispita«, konstatira Vojvodić koji pak na optužbe kako je Krku i nekim drugim mjestima dozvoljeno da, iako po mišljenju goranskih auto škola ne zadovoljava sve uvjete, ipak ostanu ispitni centri, kaže:
   
    »Kad je riječ o specifičnostima pojedinih krajeva Hrvatske, konkretno otoku Krku, prilikom određivanja mjesta-gradova za provedbu vozačkih ispita, prijedlog je bio da to budu mjesta koja ispunjavaju potrebne prometno-tehničke uvjete. Pritom se vodila briga o ekonomskoj opravdanosti minimalnog prosječnog broja kandidata koji polažu vozački ispit i udaljenosti mjesta grada od najbližeg ispitnog centra za prosječno vrijeme putovanja do jednog sata. Točno je da je otok Krk mostom povezan s kopnom, međutim kada su se uzeli u obzir i ovi parametri, kao i povremeno zatvaranje mosta za promet uslijed vremenskih uvjeta, Krk je ipak uvršten u sustav ispitnih mjesta-gradova za provedbu ispita iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom«, piše u svojim odgovorima Vojvodić.
    Dakle, sada je jasno da od ove godine Gorani više u svom zavičaju do daljnjega ne mogu polagati vozačke. Do kada će to »do daljnjega« važiti, tek ćemo vidjeti. Po najavama delničkog gradonačelnika kružni tok trebao bi biti gotov do 2011. godine, što pak znači da će, u najboljem slučaju, cijelu ovu i dobar dio sljedeće godine Gorani vozačke ispite polagati u Rijeci. U ovo doba krize to je još jedan namet, dodatno opterećenje svakome tko se odluči na taj korak, kao i bitno opterećenje radu goranskih autoškola čiji će troškovi rada znatno porasti.

M.K.

Preuzeto iz Novog lista 02.02.2010.

 

 

 

 

 

 

 

 BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice