Delnice 04. siječanj 2010.

DELNIČKI GRADONAČELNIK MARIJAN PLEŠE U RAZGOVORU O PLANOVIMA ZA 2010.GODINU

Početak rješavanja pročišćivača

Taj zahvat je vrlo skup pa ćemo, tim više što je to u skladu sa zakonskim odredbama, tražiti i inzistirati na financijskom sudjelovanju »Hrvatskih voda« i »Komunalca« d.o.o. Delnice

Uz želje za što više sreće i uspješnih dana u godini za koju mnogi govore da će biti jako teška, delnički gradonačelnik Marijan Pleše ocjenjujući prošlu, po mnogočemu burnu 2009. godinu, kaže: »Uz sve brojne recesijske poteškoće godinu su obilježili i izbori te poslijeizborna zbivanja koja su, tko god što kaže, bitno zaustavili uobičajeni ritam rada pa smo gotovo pet mjeseci izgubili na dogovore, razgovore i pregovore vezane uz rad Gradskog vijeća. Nadam se da je to sada iza nas i da smo osigurali kvalitetnu suradnju koja će nam omogućiti rad na razvoju mjesta kroz razne projekte, ali i izraženiju financijsku pomoć no što smo je do sada imali od strane države.
    Nije bilo lako raditi i zbog niza dugova koji su se vukli iz prethodne godine. Mislim ponajprije na oko 4 milijuna kuna EU sredstava za klizalište koja smo umjesto u 2008. godini, dobili tek u proljeće 2009. godine, a budući da smo znatno ranije morali platiti preuzete obveze došlo je do toga da je dio udrugama obećanih sredstava bio usmjeren u svrhu plaćanja tih obveza čime smo udruge uskratili za dio planiranih sredstava što se mnogima nije dopalo.
   

Kvalitetan rad gradskih službi

Inače, smatram da smo, pogotovo s obzirom na okolne lokalne samouprave, imali u ovoj recesijskoj godini znatno manje poteškoća s punjenjem proračuna za što je u znatnoj mjeri zaslužan i kvalitetan rad gradskih službi.
    Što je najbitniji događaj u Delnicama prošle godine?
    – Nedvojbeno je to otvorenje klizališta, objekta koji će u budućnosti donijeti korist turizmu cijelog Gorskog kotara. Taj višenamjenski prostor još nije u potpunosti završen, očigledno je da nedostaje podloga za korištenje tijekom nezimskih mjeseci kad taj objekt ne bi smio zjapiti prazan, već u punom značenju te riječi opravdati naziv višenamjenskog objekta. Nadam se da ćemo uz pomoć Županije taj problem riješiti u tijeku ove godine, a mmoram istaći kako Grad Delnice itekako vodi brigu i ulaže u taj objekt pa smo tako, uz sve obveze vezane uz izgradnju prve faze, uložili još 2 milijuna kuna sredstava i to za uređenje okoliša i opremu klizališta.
    Puno smo radili i u Kupskoj dolini, primjerice, uređeno je groblje u Zamostu, vodovodna infrastruktura i pročišćivač u Hrvatskom i Kuželju, a posebno bih istaknuo uređenje Muzeja lova, ribolova i šumarstva kojeg realiziramo u suradnji s Primorsko-goranskom županijom. Također, kraju smo priveli najveći dio poslova vezanih uz uređenje Školske ulice koja sada izgleda puno ljepše i šire, a znatan dio poslova realiziran je i u nekim drugim ulicama u Delnicama.
   
Ne želimo više redukcije


Koji su najbitniji projekti na kojima će se raditi tijekom 2010. godine?
  
  – Prije svega pročišćivač koji je zaista veliki problem i mi ga sigurno u znatnoj mjeri počinjemo rješavati ove godine kad ćemo uz kompletiranje sve potrebne dokumentacije započeti i s prvim direktnim radovima na terenu i to onim vezanim uz mehanički pročišćivač. No, ponavljam, taj zahvat vrlo je skup pa ćemo, tim više što je to u skladu sa zakonskim odredbama, tražiti i inzistirati na financijskom sudjelovanju »Hrvatskih voda« i »Komunalca« d.o.o. Delnice. Problem slične vrste, točnije kvalitetnu opskrbu pitkom vodom, moramo početi rješavati u Crnom Lugu gdje smo prošlog ljeta imali redukcije i treba učiniti sve da se to ne ponovi. Naravno, i tu očekujemo suradnju s »Komunalcem« d.o.o. Delnice, tim više što je vodoopskrba jedan od njihovih temeljnih poslova.
    Iznimno značajan projekt svakako je i već spomenuti Muzej lova, ribolova i šumarstva u Brodu na Kupi koji bi kraju trebao biti priveden u tijeku ove godine kad će taj objekt, koji će biti jedan od pažnje vrijednih novih turističkih sadržaja za cijelo goransko područje, početi s radom. Dogodi li se u tom razdoblju i otvaranje Kupske doline s čabarske strane, odnosno uredi li se cesta Hrvatsako – Ložac, prostor Kupske doline dobit će zaista jedan novi značaj i, vjerujem, privući mnoge nove posjetitelje i turiste. Naime, ta će cesta Kupskoj dolini donijeti ono što je Gorskom kotaru donijela auto cesta Rijeka – Zagreb.
    Nadalje, nakon što smo znatnu pažnju posvetili okolnim naseljima sad su na redu same Delnice u kojima ćemo tijekom ove godine dovršiti mali preostali dio poslova u Školskoj ulici te sve što još treba u Radićevoj i Sajmišnoj ulici, a nakon toga krenut ćemo i na Supilovu. Istina, mislim da to neće biti još u toku ove godine, ali ako bude novaca svakako ćemo krenuti u početne radove pri čemu nam je dugoročni cilj što kvalitetnije urediti ulaz u Delnice i Supilovu ulicu s riječke strane, kao i završni dio Supilove kod Setinga.

Rado pomažemo školama

Novac za izgradnju Doma za psihički bolesne odrasle osobe i dalje stoji na banci?
   
– Da. Ta količina nije dovoljna za cjelokupan projekt i mi čekamo pomoć države koja nam je tijekom nedavnog posjeta državnog tajnika obećana. Ne preostaje nam ništa drugo do li vjerovati da će se to ovog puta ipak dogoditi.
    Sve je više poteškoća, ujedno i zamjerki prema Gradu Delnice, vezanim uz stanje školskih zgrada. Što se tu planira?
    – Nismo mi protiv toga da pomažemo školama. Štoviše, iz količine sredstava koje izdvajamo za različite vannnastavne aktivnosti i projekte vidljivo je da pomažemo svim osnovnim i srednjoj školi na našem području, a činit ćemo to i dalje. No, kad je riječ o poslovima vezanim uz popravke zgrada i slične zahvate onda želimo da u tome kao nositelj sudjeluje Primorsko-goranska županija koja je i njihov vlasnik. Isti odnos imamo i prema sličnoj problematici u zdravstvu gdje smo spremni pomoći tamo gdje možemo – primjerice u sufinanciranju nabave medicinske opreme ili troškova pregleda – ali ostala problematika, od zapošljavanja specijalista pa do održavanja objekata Doma zdravlja, ipak je u domeni Županije koja je vlasnik tih objekata«, rekao je Pleše.

 

Marinko KRMPOTIĆ

Preuzeto iz Novog lista 03.01.2010.

BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice