02. srpanj 2009.

»Razgrabljene« sve srednjoškolske klupe

Planom upisa bilo je predviđeno 70 mjesta, a ta je brojka premašena već u prvom upisnom krugu. Prijavilo se 79 učenika – 24 učenika za opću gimnaziju, 20 za smjer ekonomist, 18 za prirodoslovno-matematičku gimnaziju, a 17 se opredijelilo za trogodišnje školovanje

DELNICE – Planom upisa za novu školsku godinu u Srednjoj školi Delnice bilo je predviđeno 70 mjesta, a ta je brojka premašena već u prvom upisnom krugu koji je SŠ Delnice donio 79 prijava – 24 učenika prijavila su se u opću gimnaziju, njih 20 u smjer ekonomist, 18 ih želi ići u prirodoslovno-matematičku gimnaziju, a 17 se opredijelilo za trogodišnje školovanje za zanimanja automehaničara, vodoinstalatera, bravara i stolara. Budući da je prošle godine nakon tri kruga upisa zabilježeno svega 60 novih učenika, već je sada jasno da je napravljen lijep iskorak te je stoga razumljivo zadovoljstvo ravnatelja SŠ Delnice Zvonimira Imgrunda.
    – Nadali smo se dobrom rezultatu jer je ove godine u osnovnim školama koje rade na području nekadašnje Općine Delnice osme razrede završilo 135 učenika, a budući da ih uvijek oko 50 posto završi kod nas, očekivali smo upis od sedamdesetak budućih srednjoškolaca – kaže ravnatelj Imgrund.
   
Više strojara i stolara

– Na veću brojku od očekivane vjerojatno je utjecala i opća kriza, ali i činjenica da kod roditelja raste svijest kako je bolje da njihova djeca školovanje nastave u svom zavičaju, ne samo zbog financijskih pogodnosti, već i zbog činjenice da životno razdoblje od 15 do 18 godine često zna biti burno i problematično pa je bolje da su u tom životnom periodu što bliži roditeljima, govori Imgrund kojeg raduje i činjenica da je porast zanimanja za SŠ Delnice zabilježen u svim programima.
    Stoga će se od županije i ministarstva tražiti dozvolu rada za dva gimnazijska odjela – prirodoslovno-matematički i odjel opće gimnaziju jer i zanimanje i broj prijava ukazuje na tu mogućnost. Raduje i konstantni interes za četverogodišnje školovanje ekonomista, a poseban napredak vidljiv je na području upisa u trogodišnje strukovne programe gdje je 13 učenika prijavljeno za strojarska za
nimanja te četiri za zanimanje stolar – što je gotovo 100 postotno povećanje u odnosu na prošlu godinu kada ih je u tim smjerovima bilo samo devet, rekao nam je ravnatelj SŠ Delnice Zvonimir Imgrund.
   
Mogući novi programi

– Naravno, ove brojke bit će, istina ne u prevelikom omjeru, pojačane još u drugom upisnom ljetnom roku koji će trajati od 6. do 8. srpnja, kao i u jesenskom roku početkom rujna, napominje Imgrund koji posebno ističe kako se u Srednjoj školi Delnice razmišlja i o budućnosti, točnije o budućoj županijskoj mreži programa srednjih škola, odnosno potencijalnim novim programima koje bi ova najveća goranska srednjoškolska ustanova mogla ponuditi učenicima.
    – Kad razmišljamo o eventualnim novim programima u prvom su nam planu programi vezani uz informatiku koji će privredi biti sve potrebniji, a ne isključujemo ni mogućnost trogodišnjih strukovnih programa vezanih uz kuhare i konobare. Naravno, preduvjeti za uvođenje ovakvih programa su prije svega višegodišnji interes za tim programima te uvjeti potrebni za njihovu realizaciju, zaključuje Imgrund.

Bez prodavača
   
    Potpuna slika »poslovanja« SŠ Delnice pokazuje da je uz 79 novoupisanih ove godine školovanje kraju privelo 97 učenika – 23 u općoj gimnaziji, 24 u prirodoslovno-matematičkoj, 24 u ekonomskom smjeru, 9 za zanimanje prodavača, po 4 bravara, vodoinstalatera i mehaničara te 5 stolara. U ovoj generaciji posljednji su put, bar za neko vrijeme, bili i prodavači za koje ove godine, budući da nema potražnje za tim zanimanjem, nije bilo mogućnosti upisa. No, ističe Imgrund, »nismo odustali od programa prodavača i onog trenutka kada se pojavi interes od dvadesetak zainteresiranih tražit ćemo odobrenje i vjerujem da ćemo ga bez poteškoća dobiti jer imamo sve uvjete, rekao je Imgrund.

Marinko KRMPOTIĆ

 

Preuzeto iz Novog lista 02. srpnja 2009.
BRZI LINKOVI

   • POVRATAK NA NASLOVNICU

   • VIJESTI
   • SA SJEDNICA
   • PROSTORNI PLAN

   • PRORAČUN GRADA
   • KAPITALNI PROJEKTI
   • KULTURNA BAŠTINA
   • TURIZAM
   • POVIJEST
   • LINKOVI
   • FOTO GALERIJA
   • VIDEO GALERIJA
   • PITAJTE GRADONAČELNIKA

   • KAKO DO NAS
   • ARHIVA

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice