Delnice, 07. lipnja 2015.

POLA STOLJEĆA PD-a »PETEHOVAC« U OBLJETNIČKOJ GODINI NASTOJAT ĆE SE POVEĆATI I POMLADITI ČLANSTVO

Novo vodstvo za novi uzlet

Predsjednik Marino Kezele i tajnik Tomislav Majnarić Gile te članovi Upravnog odbora Matej Vrbanac, Silvana Skender i Dunja Mačkić Vančina predstavljaju novo rukovodstvo Društva, a novina je i sekcija planinara pri OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice.
 

DELNICE » Skromno, ali ipak dovoljno primjetno, članovi Hrvatskog planinarskog društva prošlog su mjeseca obilježili pola stoljeća rada. Tu lijepu obljetnicu delnički planinari proslavili su, pomalo simbolično, s novim mladim rukovodstvom kojemu je na čelu Marino Kezele, tajnik je Tomislav Majnarić Gile, a Upravni odbor čine Matej Vrbanac, Silvana Skender i Dunja Mačkić Vančina. Cilj novog rukovodstva, ističe predsjednik Marino Krezele, je u tijeku ove obljetničke godine privući što veći broj mladih, pri čemu je vrlo pohvalno da je u OŠ Ivana Gorana Kovačića osnovana sekcija planinara koja trenutačno broji 35 učenika. 
    – Uz to, radimo i na osposobljavanju stručnog planinarskog kadra pa stoga priređujemo planinarske, škole za markaciste i škole za planinarske vodiče. Pedesetu obljetnicu Društva obilježili smo prigodnim usponom na delničke vrhove Mali Petehovac i Črmažov vrh, nakon čega smo priredili planinarsko druženje u Planinarskom domu na Petehovcu i tom smo prigodom podijelili priznanja i zahvalnice, predstavili novu zastavu HPD-a »Petehovac« te Dnevnik planinarske obilaznice koji smo nazvali »50 vrhova za 50 godina HPD Petehovac Delnice« i osmislili ga tako da ima pet zadanih vrhova (Mali Petehovac, Črmažov vrh, Veliki Drgomalj, Bjelolasica i Risnjak) uz koje planinari trebaju obići još 45 vrhova po vlastitom izboru. 
    

Dnevnik za mlade

Posebno smo ponosni na to što smo među rijetkima u Hrvatskoj stvorili i ponudu za mlađe planinare, pa tako djeca u dobi do desete godine trebaju, uz pet zadanih, obići još 10 vrhova po osobnom izboru, a oni od 10 do 18 godina starosti uz pet zadanih još 20 po vlastitoj želji. Naravno, oni koji sve to učine, ispunjeni dnevnik trebaju ili poslati poštom, ili ga osobno predati predstavnicima našeg Društva koji potom nakon provjere vrše ovjeru i uručuju numeriranu značku. Vjerujem da ćemo i na ovaj način privući mlade kako bi HPD »Petehovac« iznova bilo snažno planinarsko društvo, rekao je Kezele. 
    A da tradiciju planinarstva treba čuvati, potvrđuju i podaci iz delničke planinarske povjesnice. Naime, iako HPD »Petehovac« slavi pola stoljeća, tradicija planinarstva u ovom najvećem goranskom mjestu daleko je duža i seže u doba kraja 19. stoljeća, točnije 1878. godinu, kada ideje o planinarstvu u Delnicama širi Josip Fink, povjerenik Hrvatskog planinarskog društva, a 1898. godine na inicijativu poznatog putopisca Dragutina Hirca u Delnicama dr. Antun Stipaničić osniva delničku podružnicu HPD-a koju uz njega čine odvjetnik Dragomir Bakarčić, ljekarnik Dragutin Jelinek, trgovac Jakov Šporer (Sunger), trgovac Vatroslav Kniewald, ljekarnik Žiga Ključec (Fužine), bilježnik Šandor Dietrich, kotarski šumar Vinko Lončarić, trgovac Ivan Bolf, nadšumar Adolf Haffner (Lokve) te sudbeni pristav Srećko Torbar. Ta novoosnovana planinarska družina 1921. godine dobiva naziv HPD »Risnjak«, a karakteristika rada te prve delničke planinarske udruge je nekontinuiranost u radu, što traje do 1929. godine kada počinje kontinuirani rad koji traje sve do početka Drugog svjetskog rata. Broj članova tih se godina kreće između 60 i 70, a posebno se ističe rad Skijaške sekcije koja 1938. godine organizira skijaško prvenstvo za Zagrebački skijaški podsavez. 
    
Predsjednici i vrhovi

Naravno, Drugi svjetski rat dovodi do prestanka rada HPD-a »Risnjak«, a do novog osnivanja dolazi 25. ožujka 1949. godine, kada je u delničkoj kinodvorani održana osnivačka skupština Planinarskog društva Delnice na kojoj je za predsjednika izabran Maks Jelinek, a za tajnika Ivica Kurelec. Novoosnovano Društvo preuzelo je imovinu bivšeg Sportskog društva »Goran« pa je tako PD-u »Delnice« pripala i planinarska kuća na Petehovcu koju potom članovi PD »Delnice« preuređuju i pretvaraju u Planinarski dom koji je otvoren 2. listopada 1949. godine. Dom je u tom trenutku imao pet soba i 35 kreveta, a od 1962. godine postao je ugostiteljski objekt i omiljena skijaška lokacija. Sve to je i danas, samo nažalost bez žičare koja je godinama privlačila na Petehovac mnoge, ne samo skijaše. Nažalost, aktivnost PD-a »Delnice« zamire 1963. godine, a novo buđenje delničkog planinarstva dogodit će se 12. svibnja 1965. godine, kad je osnovano Planinarsko društvo »Petehovac« čijih je pedeset godina postojanja i rada obilježeno prošlog mjeseca. 
    Prvi je predsjednik bio Mirko Bratić, potom su tu časnu i odgovornu dužnost obavljali Zlatko Klepac, Ivan Gašparac, Branko Petranović, Marijan Kanjer, Miljenko Gašparac, Ninel Mihelčić te Zoran Majnarić, da bi krajem prošle godine novim predsjednikom postao Marino Kezele. Već 1971. godine u okviru društva osnovana je Gorska služba spašavanja koja danas djeluje samostalno, a tijekom pola stoljeća postojanja delnički su planinari osvojili brojne vrhove – Triglav (1972.), Mont Blanc i Matterhorn (1976.), Huascaran (Ande, 1982.), Aconcaguu (1995.), Kilimanjaro (1996.)... 
    
170 članova

Godine 1998., Društvo je obilježilo sto godina organiziranog planinarstva u Delnicama, pri čemu je HPD-u »Petehovac« uručena i visoka državna nagrada »Franjo Bučar« koju su uručili izaslanici Ministarstva sporta, a Hrvatski planinarski savez Društvu je dodijelio Zlatnu plaketu. 
    Danas HPD »Petehovac« broji 170 članova, od kojih ona najaktivnija skupina od njih sedamdesetak vodi brigu o planinarskim putevima na području Grada Delnica, surađuje s ostalim planinarskim društvima u Primorsko-goranskoj županiji i šire, sudjeluje na raznim planinarskim pohodima i skupovima diljem Hrvatske te, naravno, organizira izlete i druženja u prirodi po vlastitom godišnjem kalendaru izleta, kao i uspone na vrhove u Hrvatskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji. Naravno, proslava pedeset godina postojanja i rada HPD-a »Petehovac« prigoda je za novi uzlet koji bi se zaista i mogao dogoditi jer je na čelu Društva sada mlađa ekipa ljudi, a jačanje zanimanja kod učenika delničke OŠ Ivana Gorana Kovačića svjedoči da se i kod mladih sve više razvija zanimanje za uživanje u osvajanju planinskih vrhova. Stoga za pola stoljeća rada delničkim planinarima treba poželjeti, ne samo još 50 godina, već i što veći broj članova.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice