Delnice, 28. travnja 2015.

KOORDINACIJA (GRADO)NAČELNIKA » PRIPREMA NOVOG ZAKONSKOG AKTA

Izrada Zakona o Gorskom kotaru ušla u slijepu ulicu

Stručni tim koji je radio na izradi prijedloga zakona uputio je Koordinaciji pismo iz kojeg je jasno da zbog kompleksnosti posla izrade zakona nisu u stanju napraviti taj akt. Za uključivanje u izradu novog »goranskog« zakona zainteresirani Grad Ogulin i Općina Klana koji su po mnogim karakteristikama vrlo slični 

DELNICE » Ogulin i Klana zainteresirani su za uključivanje u izradu zakonskog akta kojim Gorani žele izboriti pogodnosti koje bi olakšale život na brdsko-planinskom području, a razlozi zbog kojih su ovi istočni i zapadni susjedi Gorskog kotara spremni na pridruživanje goranskoj inicijatavi leže ponajprije u tome što su i Klana i Ogulin po zemljopisnim karakteristikama vrlo bliski Gorskom kotaru. 
    

Pitanje naziva

Ustvrdili su to i podacima argumentirali gosti jučerašnje sjednice Koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika – gradonačelnik Ogulina Jure Turković i načelnik Klane Matija Laginja. Učinak gubitka dosadašnjih povlastica iz Zakona o brdsko-planinskom području na Općinu Klana imao je sličan efekt kakvog je izazvao i na području goranskih općina i gradova, istaknuli su Laginja i Ivana Vlašće, pročelnica za financije u Općini Klana, a čelni čovjek Ogulina Jure Turković podsjetio je da je još u veljači ove godine predložio da se u izradu Zakona o Gorskom kotaru uključi i Grad Ogulin. 
    Priključenje Ogulina i Klane goranskim težnjama za stvaranjem posebnog zakona koji bi vrednovao zemljopisna područja brdskih karakteristika doveo je i do pitanja naziva, ali i sadržaja prijedloga Zakona o Grskom kotaru koji bi, jasno je, morao promijeniti ime. Da to ne smatra dobrim rekao je načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković podsjetivši da je »brdski« zakon državu godišnje koštao 420 milijuna kuna od čega je samo 50 milijuna kuna bilo namijenjeno goranskim općinama i gradovima. 
    – Dosadašnji »brdski« zakon mijenja se baš zbog tih velikih izdvajanja i ako sada iznova budemo išli u širinu opet će u njega ući krajevi koji to ne zaslužuju, rekao je Crnković. 
    
Može i parcijalno

Suprotno tome za promjenu naziva i širenje zakona i na druga područja založio se načelnik Lokava Toni Štimac naglasivši da bi tada i utjecaj zahtjeva prema Saboru i Vladi bio jači i značajniji, a s njim se složio i čelni čovjek Fužina Marinko Kauzlarić koji je uz napomenu da temeljni kriteriji trebaju biti nadmorska visina, naseljenost i dužina prometnica rekao da se ne teba bojati uključivanja i ostalih hrvatskih područja koja bi zadovoljavala time određene kriterije jer se zakonski akt može formirati tako da važi ne za područje cijele lokalne samouprave, već samo za onaj dio koji zadovoljava te kriterije. Nakon rasprave čelni ljudi goranskih općina i gradova načelno su prihvatili suradnju s Klanom i Ogulinom, a o daljnjim koracima razgovarat će se nakon što sutra u Begovom Razdolju bude održan sastanak goranskih načelnika i gradonačelnika s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom, odnosno nakon što 6. svibnja gradonačelnici Kristijan Rajšel (Čabar), Ivica Knežević (Delnice) i Dražen Mufić (Vrbovsko) u Zagrebu budu nazočili sastanku s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović. 
    Ti će razgovori biti itekako bitni jer je, sudeći po zadnjoj točci dnevnog reda jučerašnje sjednice – a to je bila rasprava o o nacrtu prijedloga Zakona o Gorskom kotaru – jasno da je izrada tog akta došla u mrtvu ulicu. Naime, stručni tim koji je radio na izradi prijedloga tog zakona – sastavljen od predstavnika goranskih lokalnih samouprava – uputio je Koordinaciji pismo iz kojeg je jasno da zbog kompleksnosti posla izrade zakona nisu u stanju napraviti taj akt pa je, shodno tome, Ivica Knežević. gradonačelnik Delnica i predsjedavajući Koordinacije, ustvrdio da se s do sada napravljenim ni izbliza ne može ući u poceduru prijave tog zakonskog akta. 
    
Županija ili agencija


– Očigledno ćemo za stručnu pomoć morati zamoliti Županiju ili angažirati neku agenciju, rekao je Knežević, a Toni Štimac predložio je da se aktivnosti okrenu prihvaćanju prijedloga koje je Ministarstvo regionalnog razvoja obećalo uključiti u izmjene Zakona o brdsko-planinskiom području. 
    – Taj bi izmjeneni zakon trebao zaživjeti ovog ljeta i najbitnije bi bilo da prihvatimo i u odredbe tog izmijenjenog Zakona ugradimo sedam mjera koje je predložilo Ministarstvo još krajem prošle godine, a da usporedo s tim nastavimo na izradi teksta našeg prijedloga zakona koji, očigledno, ove godine još neće dobiti svoj oblik, zaključio je Štimac.

Stručni tim učinio mnogo 
    
    Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić istaknuo je da je stručni tim koji je radio na prijedlogu zakona ipak napravio puno. 
    – Ne možemo očekivati od njih da oni izrade taj zakon, ali na temelju onog što je stvoreno možemo to tražiti od nadležnih službi Ministarstva, a za pomoć možemo zamoliti i stručne službe ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predložio je Mufić. 
    
Zakon o gorskoj Hrvatskoj 
    
    – Ogulin je tako smješten da se svojim rubovima dotiče Gorskog kotara, Like i Korduna, ali nije njihov dio. No, ako pogledamo zemljopisne karakteristike onda smo čisti primjer gorske Hrvatske pa smo stoga spremni dati svoj doprinos u pokušajima Gorana da se izbore za status kakav područja poput naših zaslužuju, rekao je Turković predloživši da se novi zakon nazove Zakon o gorskoj Hrvatskoj.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice