Delnice,11. travnja 2015.

DELNICE PRIJATELJI IZ FAŽANE DONIJELI U GORSKI KOTAR DAŠAK ISTRE

Proljetni sajam

Načelnica Općine Fažana Ada Damjanac i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević zasadili su prve dvije sadnice kruške i jabuke u budućem vrtićkom voćnjaku prijateljstva i najavili nastavak suradnje 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


DELNICE » Proteklog su vikenda Delničanima dašak Istre donijeli njihovi prijatelji iz Fažane koji su bili najzanimljiviji gosti ovogodišnjeg delničkog Proljetnog sajma, a uz to su u Dječjem vrtiću »Hlojkica« zasadili i sadnice prijateljstva koje simboliziraju dosadašnju i najavljuju daljnju suradnju ovih naselja. Podsjetimo, u veljači 2014. godine, neposredno nakon elementarne katastrofe ledene kiše koja je veliki dio Gorskog kotara ostavila bez struje, među prvima koji su pomogli bila je Općina Fažana osiguravši agregate i drugu pomoć za područje grada Delnica. Štoviše, u svibnju iste godine Fažanci su na čelu sa načelnicom, ujedno i saborskom zastupnicom Adom Damjanac, ugostili pedesetak Delničana koji su tom prigodom predstavili dio svog zavičaja, od gastro tradicije i kulture do turističke ponude. Već tada najavljeno je da će Delničani vratiti to gostoprimstvo, a prilika za to pružila se upravo za proteklog Proljetnog sajma. 
    

Voćnjak

Uvod u dolazak autobusa s gostima iz Fažane dogodio se pred Uskrs kada su Fažanci Delničanima darovali maslinove grančice za Cvjetnicu i 220 sadnica krušaka i jabuka, a upravo taj dar bio je idealan za početak druženja proteklog vikenda. Naime, uz delnički Dječji vrtić »Hlojkica« načelnica Općine Fažana Ada Damjanac i gradonačelnik Delnica Ivica Knežević zasadili su prve dvije sadnice kruške i jabuke u budućem vrtićkom voćnjaku prijateljstva, a tom je prigodom Ada Damjanac najavila i potencijalne nove oblike suradnje, primjerice suradnju među školama i to tako da fažanski osnovci dođu u Delnice u Školu prirode, a delnički na isti način odu prema Fažani. 
    Gradonačelnik Delnica ovu ideju, kao i poklon sadnica, primio je uz zahvale. 
    – Prije svega mi ćemo uz ove dvije danas zasađene voćke na ovom prostoru, nakon što porušimo jelke koje zbog visine počinju predstavljati smetnju, zasaditi još određen broj sadnica i stvoriti ovdje jedan lijepi mali voćnjak čije će uređenje početi već ovog tjedna, rekao je Knežević. Na donaciji sadnica voćaka zahvalila je i ravnateljica »Hlojkice« Zvezdana Jerković istaknuvši kako ipak ne bi bilo loše da ostane, s obzirom na povijest i ime vrtića, bar jedna hlojkica. 
    – Naravno, uz lijepi izgled vjerujem da ćemo budući voćnjak koristiti i na taj način da ćemo kruškama i jabukama upotpunjavati obroke naše djece, a koliko će točno voćaka biti zasađeno reći će stručnjaci, rekla je ravnateljica Jerković izrazivši nadu da će u održavanju voćnjaka Dječjem vrtiću pomoći i Komunalno poduzeće KTD »Risnjak-Delnice« d.o.o. 
    
Gastro ponuda


Drugi dio druženja Fažanaca i Gorana bio je mnogo življi. Naime, 58 pristiglih Istrana u delničkoj Sportskoj dvorani predstavilo se bogatom gastro ponudom utemeljenom na sardelicama, vinu i uskrsnim kolačima, a da sve bude u znaku istarskog poluotoka pobrinuo se KUD »Ulika« čiji su članovi glazbom i plesom predstavili glazbenu tradiciju Istre. Načelnica Damjanac posebno je istaknula da su se u Delnice došli predstaviti članovi svih fažanskih udruga. A vidjeti i čuti moglo se zaista puno toga, pogotovo kad je riječ o dobroj ponudi hrane i pića pa oni koji nisu stigli na druženje s Istranima zaista mogu žaliti.

Proljetni sajam 
    
    Inače, Proljetni je sajam ponudio proizvode tridesetak izlagača iz raznih krajeva Hrvatske koji su, između ostalog, ponudili proizvode od samoniklog voća, sirupe od voća i povrća, med i proizvodi od meda, lavandu, maslinovo ulje, ručno izrađen nakit, predmeti od kristala, drva, pluta i keramike, a dio prostora bio je namijenjen i djeci koja su se zabaviti mogla u raznim radionicama. Svoju opremu i vozila izložili su tijekom sajma i djelatnici Policijske postaje i Javne vatrogasne postojbe iz Delnica, a predvečernjim satima održana je i tradicionalna, već šesta po redu manifestacija »Goranska jela – Vezamska nadela« tijekom koje je predstavljen »Goranski nadjev«, tradicijsko jelo ovog kraja vezano uz svetkovinu Uskrsa. Naravno, sve skupa bilo je praćeno nastupima brojnih izvođača s područja Gorskog kotara pa je Proljetni sajam ponudio niz raznovrsnih i zanimljivih sadržaja za koje je šteta što ih nije vidio veći broj posjetitelja.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice