Delnice, 31. ožujka 2015.

DELNICE HRVATSKA PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ JUČER S GORANSKIM ČELNICIMA

I predsjednica obećala pomoć

Svi zajedno moramo raditi na decentralizaciji, odnosno spuštanju mnogih ovlasti s razine države, funkcionalnih i fiskalnih, na razinu županija, gradova i općina, rekla je predsjednica Grabar Kitarović 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


DELNICE » Na jednom od posljednjih predizbornih skupova vezanih uz predsjedničke izbore tadašnja kandidatkinja, a sadašnja predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obraćjući se Goranima na prepunom trgu 138. brigade HV-a u Delnicama rekla je kako će joj jedan od prvih predsjedničkih zadataka biti dolazak u Gorski kotar kojem će nastojati pomoći kad god bude mogla. Jučer je to svoje obećanje ispunila te kroz jednosatni sastanak s čelnicima Gorskog kotara na temu »Gorski kotar – specifična mikroregija Hrvatske – uvjet opstanka« nastojala saznati konkretnije pojedinosti o trenutačnom stanju. Razgovaralo se o Goranima nesklonim novim zakonskim okvirima, prijedlogu novih zakonskih akata, depopulaciji, padu standarda, načinu privlačenja ulagača i nizu drugih tema, napomenula je po izlasku sa sastanka predsjednica Grabar Kitarović. 
    

Veliki udarac

– Jedan od zaključaka ovog sastanka je da ćemo nastaviti zajedno raditi prema resornom ministarstvu, Saboru RH i svima odgovornima u hrvatskoj državi. Čvrsto se zalažem za ravnomjerni regionalni razvoj u Hrvatskoj, a to prije svega znači zadržavanje ljudi na svim područjima, čak i povećanje njihova broja. Naravno, moja pomoć kao predsjednice RH vezana je ponajprije uz stalno isticanje tog problema i svojevrsni pritisak na resorna ministarstva kako bi donosili onakve zakone kakve su donosile europske države sa sličnim područjima i koji su pomogli u opstanku i razvoju tih područja. Gubitak dosadašnjih benificija veliki je udarac za Gorski kotar i potencira opasnost dodatnog odlaska stanovništva, a to znači da svi zajedno moramo raditi na decentralizaciji, odnosno spuštanju mnogih ovlasti s razine države, funkcionalnih i fiskalnih, na razinu županija, gradova i općina, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 
    Na dolasku joj se u ime Gorana zahvalio delnički gradonačelnik Ivica Knežević te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je predsjednica obećala da će inicirati razgovore s nadležnim institucijama. 
    – Nadam se da ćemo zajedno pronaći put da se Gorski kotar prepozna kao zasebna mikroregija u kojoj je zaista teško živjeti, tim više što temeljni resursi ovog kraja nisu u rukama Gorana pa mi od njih nemamo gotovo nikakve koristi. Nadam se da ćemo uz angažman predsjednice naći put stvaranja realnih i čvrstih temelje za opstanak Gorskog kotara, a već na ovom prvom susretu dogovorili smo da će predsjednica inicirati sastanak kod resornog ministarstva na kojem ćemo razgovarati o otvorenim pitanjima i načinima pronalaska rješenja, rekao je Knežević. 
    
Upozorenja točna

Njegove stavove uglavnom dijele i ostali goranski čelnici. Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić izrazio je zadovoljstvo brzinom reakcije predsjednice na probleme Gorskog kotara. 
    – Samo mjesec i pol nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti posjetila je Gorski kotar, očigledno je dobro informirana, vidljivo je da voli svoju zemlju i zato vjerujem da će poduzeti sve što je u njenoj moći da zaista i pomogne, rekao je Mufić. 
    Načelnik Općine Skrad Damir Grgurić zadovoljan je dolaskom predsjednice i uvjeren je da će se sada napokon s riječi i obećanja preći na djela. Gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel ističe da je ovaj sastanak na tragu svega što su do sada načelnici Gorskog kotara već radili. 
    – Razgovarali smo i s bivšim predsjednikom i sa sadašnjom Vladom pa logično da i novu predsjednicu želimo upoznati sa stanjem kako bi se založila za rješavanje našeg problema, tim više što ova prva tri mjeseca pokazuju da su naša upozorenja o sve težem stanju u koje će ulaziti Gorski kotar bila točna, rekao je Rajšel.
    
Dobra praksa


Čelni čovjek Fužina Marinko Kauzlarić značajnim smatra činjenicu da je vrlo brzo po početku obnavljanja svoje dužnosti nova predsjednica posjetila Gorski kotar. 
    – Vidim da je upoznata s tematikom, svoje je stavove uspješno argumentirala i nadam se da će nam nastavti pružati podršku, a posebno me raduje činjenica da je pažnju skrenula na sva slična planinska područja u Hrvatskoj, jer smatram da se za odgovarajući zakon lakše možemo izboriti ukoliko nas je više. Moramo se pozivati na dobru praksu i iskustva EU zemalja koje su ovakve probleme riješile, konkretno ponajprije nama susjedne Slovenije čiji zakoni jasnim odredbama o nadmorskoj visini, gustoći naseljenosti, starosnoj dobi i dužini infrastrukture omogućavaju ovakvim područjima opstanak i razvoj, rekao je Kauzlarić. 
    Dragutin Crnković, načelnik Brod Moravica, uvjeren je da je predsjednica bila vrlo iskrena što mu pruža nadu da će ovog puta pomoć biti konkretnija i kvalitetnija.

Mamula: Ohrabrujući posjet 
    
    Dožupan Petar Mamula naglasio je kako mu je drago da je predsjednica imala priliku od svih goranskih načelnika, kao i predstavnika Županije, čuti kakvo je trenutačno stanje. 
    – Njen je posjet ohrabrujući i za naša županijska nastojanja vezana uz pomoć Gorskom kotaru, a dobro je što su najavljeni sastanci s resornim ministarstvima te što je ukazano i na problem svih ruralnih sredina u Hrvatskoj koje čine dvije trećine Hrvatske i gdje je najveći problem depopulacija pa se očigledno nešto mora učiniti s državne razine, rekao je Mamula. 
    
Naplata korištenja prostora 
    
    Toni Štimac, načelnik Lokava, upozorio je na mogućnosti naplate korištenja prostora, od akumulacijskih jezera pa do prometno-energetskih koridora. 
    – Vjerujem da bi naplata korištenja tog prostora Gorski kotar dovela u situaciju da nikoga ne moramo moliti ni za kakvu pomoć, smatra Štimac.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice