Delnice, 13. ožujka 2015.

IZBORILI DRŽAVNI FINALE DELNIČKI OSNOVCI POBJEDNICI POLUZAVRŠNICE REGIONALNOG PRVENSTVA

Odradili 15 šahovskih okršaja bez ijednog poraza

Ovaj veliki uspjeh pod vodstvom trenerskog dvojca Danijel Lončar i Tomislav Sabalić ostvarili su Ena Cvitan, Antonio Mance, Jakov Jakovac, Matija Sabalić i Edin Jusić, učenici OŠ I. G. Kovačića, koji su time stekli pravo nastupa na završnici državnog prvenstva početkom sljedećeg mjeseca u Vukovini 

DELNICE » Pobjedom na poluzavršnici državnog prvenstva u Karlovcu šahisti Školskog sportskog kluba »Petehovac« OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Delnica stekli su pravo nastupa na završnici državnog prvenstva koja će početkom sljedećeg mjeseca biti održana u Vukovini kod Velike Gorice. Ovaj veliki uspjeh pod vodstvom trenerskog dvojca Danijel Lončar i Tomislav Sabalić ostvarili su Ena Cvitan, Antonio Mance, Jakov Jakovac, Matija Sabalić i Edin Jusić. Prije plasmana na državno prvenstvo mali su delnički šahisti u konkurenciji 26 ekipa Primorsko-goranske županije podijelili prvo mjesto te uz još pet ekipa stekli pravo nastupa na poluzavršnici državnog prvenstva s ponajboljim klubovima iz Ličko-senjske, Istarske i Karlovačke županije. Tu je njihov nastup bio još bolji jer su ostvarili tri čiste i visoke pobjede, osvojivši 10,5 bodova i visoko porazivši sve ekipe od kojih je druga OŠ S.S. Kranjčevića, treća OŠ Ivan Goran Kovačić (Duga Resa) te četvrta OŠ Kaštanjer (Pula). Odličnim nastupom zadovoljan je delnički šahovski doajen Danijel Lončar koji kaže: 
    »Ovo je velik uspjeh malih šahista, a sretni smo i stoga što je tradicija šaha u Delnicama jako duga jer se ovdje šah kontinuirano igra od 1950. godine, pri čemu je bitno spomenuti da su prvi šahovski klub osnovali upravo gimnazijalci. Kad je o šahu u osnovnoj školi riječ, rad u sekciji pokrenut je 1972. godine. Do 2000. godine radili smo kao dio Šah kluba »Delnice«, a od te godine počinjemo raditi u okviru Šahovskog kluba Šahovske škole Delnice, kojemu je sjedište baš u delničkoj osnovnoj školi i vrlo smo zadovoljni s pomoći koju nam škola pruža, a vraćamo joj velikim zanimanjem i masovnošću jer svake godine u klubu radi 30 do 35 osnovaca, po čemu smo u vrhu naše županije«, govori Lončar. 
    

»Majstorski« doprinos

On dodaje kako je veliki doprinos ovim odličnim rezultatima dala najmlađa hrvatska majstorica Ena Cvitan koja nije izgubila ni jedan susret u 15 mečeva, a »Petehovac« je kao ekipa u tih 15 susreta ostvario 14 pobjeda i jedan neriješen rezultat. Plasman na državno prvenstvo poklopio se, dakle, s okruglom obljetnicom 65 godina igranja šaha u Delnicama, ali i dvadesetom obljetnicom prvog osvajanja naslova prvaka Hrvatske (1995.) te desetom obljetnicom osvajanja posljednjeg županijskog naslova (2005. godine). 
    Petero mladih koji su ostvarili novi povijesni uspjeh delničkog šaha uživaju u šahu i svojoj mladosti pa je razgovor s njima pun vedrine i smijeha. Edin Jusić, najskloniji duhovitostima i zadužen za dobro raspoloženje, počeo se baviti šahom u prvom razredu osnovne škole i još uvijek uživa, mada, kaže, zna da prebrzo igra pa će to pokušati promijeniti. Antonio Mance također je u prvom razredu krenuo u šahovske vode i ostvario niz jako dobrih rezultata: »Počeo sam igrati doma još kao petogodišnjak, a kad sam krenuo u školu, to je postalo još ozbiljnije. Sad dnevno igram bar pola sata do sat uz redovne treninge tijekom tjedna. Šah mi se jako sviđa i sigurno ću se nastaviti baviti šahom«, kaže Mance. 
    
Odlična ekipa


Matija Sabalić trenutno je najmlađi u ekipi, a za njegovo bavljenje šahom zaslužan je djed: »Zasad sve ide dobro, odlična smo ekipa i zanimljivo je nastupati i igrati. Nadam se da ćemo na finalu odigrati najbolje što znamo«, kaže Sabalić, a Jakov Jakovac sedam je godina u šahu, ali je prije tri godine imao malu »stvaralačku krizu« i više se bavio nogometom: »Prije nekoliko mjeseci trener Lončar me pozvao da se priključim i ja sam prihvatio. Prvih mjesec dana nije baš išlo, ali onda je krenulo i sad odlično igramo pa vjerujem da možemo biti uspješni na završnici državnog prvenstva«, kaže Jakovac, a Ena Cvitan, jedina djevojka u ekipi i najmlađa šahovska majstorica u Hrvatskoj, igra s radošću, iako ima brojnih nastupa u daleko jačoj konkurenciji: »Ja treniram s osobnim trenerima i dolazim samo odigrati kad su natjecanja, pri čemu treba reći da i u ovoj konkurenciji ima odličnih igrača i igračica pa i nije tako lako doći do ovako dobrih rezultata i ostati neporažen. Na državnom prvenstvu očekujem dobre nastupe i malo više ozbiljnosti jer ćemo onda biti još bolji«, zaključila je Ena Cvitan.

Svakodnevni treninzi 
    
    Trener Tomislav Sabalić napominje da se redovno trenira dva puta u školi, ali individualno svaki dan. Uz prvu ekipu koja je nastupila na poluzavršnici, konstantno se radi s još petnaestak malih šahista koji se polako razvijaju i čekaju svoju priliku: »Za nastup u Velikoj Gorici pripremit ćemo se dodatno i nastojati u konkurenciji desetak hrvatskih osnovnoškolskih šahovskih družina ostvariti što bolji rezultat«, najavljuje Sabalić. 
    
Veliki uspjeh za malu školu 
    
    Ravnatelj OŠ I.G. Kovačića Delnice Mladen Bolf smatra da je plasman šahista na državno prvenstvo velika promidžba ne samo za školu, već i za Delnice i Gorski kotar u cijelosti: »Sretni smo i zbog toga što gotovo svake godine u nekom sportu sudjelujemo na završici državnog prvenstva, što je za jednu relativno malu školu veliki uspjeh. Čestitam šahistima i nadam se da će i na završnici državnog prvenstva imati dobar nastup«, rekao je ravnatelj Bolf.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice