Delnice, 03. ožujka 2015.

DELNICE ODLUKA GSC-a O ZATVARANJE SEZONE KLIZANJA I HOKEJA UZNEMIRILA SPORTAŠE

Zime ima – klizališta nema!

Kojeg smisla ima sada, kad Delnice i Gorski kotar napokon imaju zimu koja traje i u ožujku, zaustavljati rad klizališta, pitaju se mnogi navodeći da je u najmanju ruku apsurdno hvaliti se zimskim turizmom 

DELNICE » Odluka Goranskog sportskog centra da od početka ožujka delničko klizalište više ne radi, odnosno da se led prepusti topljenju i da se na njemu kliže još onoliko koliko izdrži bez pomoći strojeva, kod većine Delničana nije naišla na simpatije, ponajprije stoga što su Delnice još uvijek »ukrašene« visokim naslagama snijega, a meteorolozi najavljuju i nove, ne baš male količine za srijedu i četvrtak. Kojeg smisla ima u trenutku kad Delnice i Gorski kotar napokon imaju zimu koja traje i u ožujku, zaustavljati rad klizališta, pitaju se mnogi navodeći kako je u najmanju ruku apsurdno hvaliti se zimskim turizmom, a zatvarati klizalište. 
    

Nedovršen objekt

Ovom su odlukom najviše pogođeni hokejaši delničkog »Mamuta«, njih četrdesetak koji treniraju tri puta tjedno, govori nam predsjednik tog kluba Robert Mance. 
    – Navodno izrada i održavanje leda mjesečno traži 70.000 kuna i da bi se ti troškovi pokrili trebalo bi klizalište koristiti daleko veći broj ljudi no što to čini sada, kaže Mance. Po riječima odgovornih iz GSC-a, razlog prestanka rada kllizališta zadnjeg dana veljače je to što nema dovoljno zainteresiranih za korištenje klizališta. Pitam se kako će zainteresiranih i biti kad se marketingu poklanja tako malo pažnje pa mnogi ni u Rijeci, a kamo li šire, ne znaju da u Delnicama postoji klizalište. Još je veći problem to što je delničko klizalište nedovršeni objekt koji bez svlačionica i ograde od pleksiglasa ne može računati na dolazak hokejaških ekipa. Na to smo upozoravali GSC i prošle smo godine bili uvjeravani kako će i ograda i svlačionice biti gotove za ovu sezonu, ali to očigledno nije učinjeno i sve ostaje na obećanjima što je jako loše jer se klizalište u sadašnjem stanju i ne može kvalitetno komercijalizirati. 
    
Apsurd

Tragično je da od 2009. godine, kad je otvoreno, ništa nije napravljeno na izgradnji svlačionica i postavljanju ograde, odnosno završetku druge faze projekta koja je, koliko je meni poznato, daleko financijski manja od prve u kojoj je za 21 milijun kuna izgrađen sadašnji objekt koji ovako nedovršen jednostavno – nema smisla. No, umjesto da se ulaže u nešto što treba dovršiti i za što postoji interes, novci se sada izdvajaju za izgradnju skijaških skakaonica što je potpuni apsurd. Isto je takav apsurd odluka da se, dok je vani još sve pod snijegom, zatvori klizalište pa me zanima koji će odgovor ovog tjedna ili vikenda kad dođu gosti i pitaju zašto, uz sav ovaj snijeg, ne radi klizalište, dati odgovorni iz GSC-a! Bilo bi pošteno kad bi priznali da ga nisu u stanju iskomercijalizirati, da im je prevelik trošak i da im ga je stoga najjednostavnije – zatvoriti! Pitanje je samo zašto su ga onda uopće gradili, konstatira Mance. 
    
Ljetni kampovi

Vrlo ogorčen prestankom rada klizališta je i trener hokejaša »Mamuta, svojedobno i hokejaški reprezentativac Hrvatske, Aleksandar Car koji suludim proglašava odluku da jedno od rijetkih pravih klizališta u Hrvatskoj (Zagreb, Sisak i Karlovac te Delnice jedine imaju prava klizališta) »gasi« led krajem veljače. 
    – Uz ispravan pristup i svu potrebnu infrastrukturu ovdje bi klizalište moglo raditi cijelu godinu, a Delnice bi, kao i susjedna Slovenija, moglo biti mjesto održavanja ljetnih hokejaških kampova. No, uz ovakav pristup i kvalitetu rada GSC-a to je nemoguće. Primjerice, iako je korisnika klizališta malo, mi kao hokejaši termine za trening dobijamo tek u 18 i 19 sati uvečer što je vrlo nepovoljno za djecu koje je najveći broj. Da su ti termini i uvjeti rada bolji, djece bi na ledu bilo puno više, a broj onih koji u obližnjem parku piju alkohol sigurno bi bio manji. 
    
Nabili cijenu


Nadalje, mi smo kao klub prošle godine organizirali veliki hokejaški turnir na kojem je nastupilo 160 igrača koji su ostvarili isto toliko noćenja i ostavili znatne količine novca u Delnicama. Kad smo to htjeli ove godine GSC nam je nabio toliku cijenu da je bilo jasno da uopće ne razumiju logiku dobrog dugoročnog poslovanja i zarade. Također, nedavno je skupina zagrebačkih hokejaških veterana željela organizirati druženja petkom, ali su odbijeni, jer je termin petkom navodno zauzet. A tko god dođe u petak vidi prazan led. Dalo bi se ovakvih primjera redati još pa me je strah da, u stvari, GSC-u odgovara da klizalište što manje radi jer će oni svoje plaće, radilo klizalište ili ne, dobiti, oštar je Car.

Gubitak za turističku ponudu 
    
    Direktorica TZG Delnice Mirela Srkoč Šenkinc razumije odluku o zatvaranju zbog prevelikih troškova održavanja, ali ističe kako to za delnički i goranski turizam nije dobro. 
    – Mi smo već za narednu subotu imali upita o tome kada radi klizalište i morali smo odgovoriti da – ne radi. Po meni bi logično bilo da klizalište radi dok traju zimski uvjeti koji privlače ljude na skijanje, sanjkanje i klizanje. Prestanak rada klizališta početkom ožujka svakako je gubitak za našu zimsku turističku ponudu, rekla je Srkoč Šenkinc. 
    
Medvedec: Led nas košta 80.000 kuna mjesečno 
    
    Direktor GSC-a Delnice Dario Medvedec ističe da nije želja GSC-a zatvoriti klizalište, već na to tjeraju – brojke. 
    – U posljednjih 15 dana veljače mi smo na klizalištu prosječno imali zaradu od 150 kuna. To je jako malo, a iz prethodnih sezona se zna da u ožujku pada interes za klizanje što znači da bi bilo još manje prihoda. S druge strane nas »proizvodnja« i održavanje leda mjesečno košta oko 80.000 kuna i ukoliko se želimo ponašati racionalno logično je da smo donijeli odluku o prestanku rada klizališta jer nema smisla raditi s gubitkom. Usprkos svemu mi smo ove godine imali veći broj korisnika nego prethodne godine, a za sljedeću godinu ćemo sigurno urediti montažne svlačionice i postaviti pleksiglas što će, vjeruje, pridonijeti rastu broja korisnika, rekao je Medvedec.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice