Delnice, 26. veljače 2015.

PAO DOGOVOR NEKOĆ POPULARNA DRUŽENJA OPET ĆE ZBLIŽAVATI DJECU HRVATSKE I SLOVENIJE

Obnova školskih sportskih susreta u pograničju

sastajali, ogledajući se u nizu sportova, a ta su druženja urodila brojnim prijateljstvima. Raspadom Jugoslavije i to se ugasilo, no sada su čelnici tih sredina dogovorili obnovu te lijepe tradicije, i to već ovog proljeća 

DELNICE » Ostvare li se lijepe želje i planovi predstavnika Delnica, Kočevja i Ribnice, od ovog bi proljeća mogli zaživjeti nekada vrlo popularni sportski susreti učenika osnovnih škola iz ovih hrvatskih i slovenskih sredina. Naime, tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća učenici osnovnih škola ove tri spomenute sredine redovno su se sastajali na sportskim i zabavnim druženjima ogledajući se u rukometu, nogometu, košarci, odbojci, stolnom tenisu i šahu, a ova su druženja urodila brojnim prijateljstvima i poznanstvima. Nažalost, promjene koje su krajem osamdesetih zahvatile tada zajedničku državu, dovele su do gašenja te lijepe tradicije, a na ideju o obnovi tih sportskih susreta nedavno je došao Davorin Klobučar, predsjednik Udruge »Kupa« koja kroz svoj rad, između ostalog, njeguje i suradnju sa susjedima iz Slovenije. 
    

Kočevje prvi domaćin

Upravo na temelju te ideje ovih su dana u posjet slovenskoj strani s prijedlogom obnove nekadašnjih druženja otišli gradonačelnik Delnica Ivica Knežević i Davorin Klobučar, predsjednik Odbora za sport i kulturu Grada Delnica, a u Kočevju su ih dočekali župan Vladimir Prebelič, pročelnik za sport Janez Maržič te predstavnik općine Fara dr. Stanko Nikolič. Prvi susret završio je dogovorom, ističe gradonačelnik Ivica Knežević, po kojem bi u svibnju, neposredno prije završetka škole, bio održan prvi susret, a prvi domaćin trebala bi biti Općina Kočevje, potom Ribnica, te zatim Delnice: »Vjerujem u obnovu ovih susreta koji su prekinuti krajem osamdesetih, a mnogi ih pamte kao zanimljiva i korisna druženja koja su poticala višestoljetno prijateljstvo naroda koji žive u ovom području Hrvatske i Slovenije. Vjerujem da ćemo podršku imati i u županijskom Uredu za školstvo jer je riječ o za sve korisnom projektu međunarodne suradnje i jačanja prijateljstva dvaju naroda koji stoljećima žive zajedno, a svakako ćemo se prijaviti i za sredstva EU fonodova«, najavljuje Knežević, a i Klobučar je vrlo optimističan kad je riječ o budućnosti ovog projekta: 
    
Velik interes PGŽ-a

»Slijede konkretni dogovori o organizaciji tih susreta, dakle o propozicijama natjecanja i sportovima u kojima će se ogledati naši i slovenski osnovci. Sigurno je već sada da će prvi susret biti održan u Kočevju u svibnju i da će sudjelovati tristotinjak osnovaca, po 150 sa svake strane. U budućnosti nam je cilj uključiti i ostale slovenske općine s ovog područja, odnosno ostale goranske općine i gradove, a prvi kontakti svjedoče kako je PGŽ zaista jako zainteresirana i to do te razine da se čak razmišlja i o širenju ovih susreta na županijsku razinu pa bi to za nekoliko godina moglo biti jedno veliko sportsko natjecanje osnovaca ovih dijelova Hrvatske i Slovenije. To je dobro ne samo zbog jačanja prijateljstva ljudi koji žive na ovim područjima, već i stoga što može pridonijeti razvoju Delnica kao sportsko-turističkog centra jer bogatom ponudom sportske infrastrukture može privući mnoge«, rekao je Klobučar.

(M.K.)

 
 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice