Delnice, 11. veljače 2015.

SURADNJA SLOVENSKI DOM FARA I GRAD DELNICE POKRENULI PROJEKT NAMIJENJEN UČENICIMA

Školarci će preko Kupe na klizanje, u bazen i muzej, ili u adrenalinski park

Najavljena suradnja počet će se realizirati već sutra kada će prva skupina slovenskih učenika posjetiti dvorac Zrinski u Brodu na Kupi

FARA » Center šolskih in obšolskih dejavnosti Doma Fara u Općini Kostel i Grad Delnice, Goranski sportski centar Delnice te Prirodoslovni muzej Rijeka pokrenuli su zajednički projekt suradnje u okviru kojeg će se organizirati posjeti slovenskih učenika goranskim mjestima. Pojašnjavajući kako se prvenstveno radi o posjetima delničkim sportskim objektima te Brodu na Kupi voditelj Doma Fara Damir Marković na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavio je i širenje programa u okviru čega bi slovenski učenici obilazili i kvarnerska mjesta. 
    – Naš Dom godišnje posjeti do pet tisuća učenika iz cijele Slovenije. Postojimo već 17 godina, a ono što nudimo djeci su dva adrenalinska parka koji im omogućuju razvijanje motoričkih vještina te rafting. Imamo u ponudi višednevne programe, od trodnevnih do šestodnevnih, te u okviru tih programa želimo djeci ponuditi odlazak na klizalište ili bazen u Delnice, kao i skijališta Petehovac i Platak te dvorac Zrinski u Brodu na Kupi. Istovremeno ćemo djeci iz Hrvatske ponuditi dolazak kod nas i korištenje adrenalinskih parkova te raftinga, kazao je Marković. 
    Dom Fara, koji djeluje u sklopu Osnovne škole Fara, uz učenike različitih uzrasta tijekom cijele godine posjećuju i sportaši te predstavlja jedan od glavnih promotora turizma kostelskog kraja, a zajednički projekt organizacije slobodnog vremena slovenske i hrvastke djece prema najavama direktora Goranskog sportskog centra Delnice Davora Medvedeca bit će kandidiran i za financiranje iz fondova Europske unije, dok je predsjednica Gradskog vijeća Delnica Nada Glad istaknula kako se radi o projektu koji povezuje narode dviju obala. 
    – Rijeka Kupa nikada nije razdvajala, već je povezivala stanovnike pograničnih krajeva, što potvrđuje i ovaj zajednički projekt, istaknula je Glad. 
    Hrvatski će učenici, prema najavi Davorina Klobučara iz Goranskog sportskog centra Delnice u Sloveniju dolaziti preko Saveza skolskih sportskih društava Primorsko-goranske županije, a najavljena suradnja počet će se realizirati već u četvrtak kada će prva skupina slovenskih učenika posjetiti dvorac Zrinski u Brodu na Kupi. Taj dio projekta realizirat će Prirodoslovni muzej Rijeka koji je prije šest mjeseci preuzeo dvorac, a prema najvama ravnateljice Željke Modrić Surina za slovenske će se goste organizirati radionice. 
    – Velik dio rada Prirodoslovnog muzeja usmjeren je upravo djeci. Godišnje kroz muzej u Rijeci prođe 18 tisuća djece. Dvorac Zrinski nalazi se na samom graničnom prijelazu i sve aktivnosti koje se u njemu provode su trojezične, odnosno provode se na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku. Orijentirani smo široj regiji, a cilj je aktivnosti približiti djeci bogatsva ovog kraja, zaključila je Modrić Surina

I. ŠESTAN KUČIĆ

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice