Delnice, 11. veljače 2015.

GORANSKA DOBROTVORKA POTPISAN SPORAZUM VEZAN UZ OSTAVINU JANET MAJNARICH

J. Majnarich darovala još dva milijuna kanadskih dolara

Kanađanka hrvatskih korijena Janet Majnarich već je donirala 600.000 CAD za izgradnju Doma za psihički oboljele odrasle osobe. Sada će Grad Delnice dobivenim sredstvima preseliti knjižnicu i čitaonicu u prostor bivšeg Doma OSRH, a bivšu pučku i šumarsku školu preurediti u Etnografski muzej 

RIJEKA » Izvanredna i humana gesta Janet Majnarich, Kanađanke hrvatskog podrijetla jučer je dobila uvod u svoj epilog. U sjedištu Primorsko-goranske županije župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Delnica Ivica Knežević potpisali su sporazum vezan za provedbu projekata koji će se sufinancirati iz ostavine pokojne Delničanke Janet Majnarich, sukladno njezinoj posljednjoj želji. Sa strane pokojne Majnarich sporazum su potpisali izvršitelji oporuke Vilim Smiljanić i Tom R.I. Dusevic koji se nalaze u Kanadi. 
    Majnarich je u svojoj oporuci Gradu Delnicama namijenila svotu od približno dva miljuna kanadskih dolara. Sukladno njezinoj posljednjoj želji i utvrđenim potrebama Grada Delnica, Grad će premjestiti postojeću Narodnu knjižnicu i čitaonicu Delnice sa sadašnje lokacije u Delnicama u prostor bivšeg Doma OSRH, kao i prostor bivše pučke i šumarske škole koji se nalazi u Delnicama preurediti u Etnografski muzej. 
    Na pitanje novinara kada će prvi projekti biti realizirani gradonačelnik Grada Delnica odgovorio je da su sada učinjeni prvi koraci, da je zahvaljujući Županiji potpisan sporazum o financiranju projektne dokumentacije oba objekta u iznosu od 120.000 kuna. 
    – Projektni zadaci prijavit će se i Europskim fondovima kako bi se što prije krenulo u realizaciju. Janet Majnarich ranije je donirala 600.000 CAD za potrebe izgradnje nekadašnje podružnice Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić koja će sada biti samostalna ustanova u Delnicama, rekao je gradonačelnik Knežević. 
 – Potpisivanje današnjeg ugovora rezultat je koji smo vodili sa izvršiteljima oporuke, na način da se imovina koju je ostavila Janet Majnarich upotrijebi za dobrobit Gorskog kotara i mjesta gdje je rođena. U ovom slučaju od Županije je zatraženo da bude partner, odnosno jamac za dva projekta, a Županija će financijski pomoći i oko izrade projektne dokumentacije, rekao je župan Komadina. 
    Primorsko-goranska županija snositi će troškove izrade projektne dokumentacije potrebne za izdavanje građevinske dozvole za preuređenje Doma OSRH u prostor Narodne knjižnice i čitaonice Delnice sa pripadajućim sadržajima (multimedija, galerijski izložbeni prostor, za književne večeri i sl.) u iznosu najviše do 20.000 kuna te za preuređenje zgrade »stare pučke i šumarske škole« u Delnicama za potrebe Etnografskog muzeja u iznosu najviše do 100.000 kuna.

Ploča 
    
    Prije početka radova na bilo kojem objektu iz sporazuma stavit će se ploča na kojoj će pisati »Ovaj objekt se financira iz donacije gđe. Janet Majnarich za građane Grada Delnica«.

(M.K.)

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice