Delnice, 20. siječanj 2015.

PUT DO EU FONDOVA GORANIMA PREDSTAVLJENI RAZLIČITI NATJEČAJI

Bez kandidiranja nema ni EU novca

Nužno je stalno pratiti natječaje kako bi se na vrijeme krenulo u pripremu kandidature, za koju nije nimalo jednostavno zadovoljiti uvjete. Stoga je nužna edukacija poduzetnika i potpuno posvećivanje tome ili zapošljavanje osobe koja će se time baviti 

DELNICE » Obrazovanje koje će omogućiti što kvalitetniju prijavu na natječaje za sredstva iz EU fondova te stalno praćenje svih natječaja kako bi se na vrijeme krenulo u pripremu kandidature, među najbitnijim su aktivnostima početne borbe za tzv. bespovratna EU sredstva, očito je nakon jučer u Delnicama održane dobro posjećene prezentacije natječaja za sredstva iz EU fondova namijenjena poduzetnicima u 2015. godini. Predstavljanje mogućnosti koje EU fondovi pružaju poduzetnicima u ovoj godini zajednički su organizirali Grad Delnice i Ministarstvo poduzetništva i obrta, a najviše korisnih podataka okupljenima je iznijela pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak, koja je konkretno govorila o nekoliko natječaja za sredstva iz EU fondova koja su dostupna poduzetnicima u 2015. godini, naglasivši da će ove godine hrvatski poduzetnici moći sudjelovati na natječajima koji ukupno nude 730 milijuna eura od kojih, naravno, treba pokušati dobiti što više. 
    Prvi od tih natječaja koji će biti objavljen krajem veljače je Program potpora za ulaganje u unapređenje postojećih tehnologija i razvoj novih proizvoda, procesa ili usluga koji predviđa ukupnu svotu od 197 milijuna eura, od čega je 147 milijuna namijenjeno gospodarstvu, a 50 milijuna eura turizmu. 
    

Lepeza programa


»Kad je riječ o gospodarstvu, moguće je kandidirati se za gradnju novih proizvodnih pogona, proširenje kapaciteta, osnivanje nove poslovne jedinice, ulaganje u infrastrukturu, nabavu opreme, poboljšanje učinkovitosti upravljanja i, općenito, u širenje poslovanja, a po kandidaturi je moguće dobiti sredstva u visini od 1,5 do 15 milijuna kuna, odnosno od 500.000 do 5 milijuna kuna za nabavu novih strojeva«, rekla je Bezjak, naglasivši da pri svakoj kandidaturi moraju biti zadovljeni svi temeljni zakonski uvjeti vezani uz vlasništvo i svu potrebnu dokumentaciju. 
Nakon natječaja vezanog uz gospodarstvo, već u ožujku bit će objavljen i natječaj za sredstva namijenjena razvoju turizma, točnije ulaganju u razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda ili poboljšanja postojećih, a potom će u tijeku ove godine još biti objavljeni i natječaji za 20 milijuna eura EU sredstva vezanih uz podršku poduzećima u ispunjavanju standarda i certificiranja proizvoda u svrhu povećanja konkuretnosti i pristupa međunarodnim tržištu, potom i za 70 milijuna eura namijenjenih podršci stvaranja napredne poslovne infrastrukture i povezanih naprednih poslovnih usluga koje se nude poduzetnicima, odnosno 3 milijuna eura vezanih uz primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa. 
    

Zahtjevni uvjeti


Naravno, konkretne i detaljne upute moguće je za svaki od spomenutih programa pronaći na službenim stranicama Ministarstva poduzetništva i obrta (www.minpo.hr), a isto je tako moguće puno saznati i od uposlenih u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (www.safu.hr), odnosno na adresi projekta BIZimpact (www.bizimpact.hr). Svote koje EU nudi su velike, ali do njih nije nimalo jednostavno doći jer su uvjeti kandidature vrlo strogi i zahtjevni pa je, želite li se ozbiljnije posvetiti traženju EU novca, nužno potpuno se posvetiti tom poslu, a to znači ili zaposliti čovjeka koji će se baviti samo time, ili angažirati nekoga tko se time već bavi. Naravno, sve to nije jamstvo da ćete u nastojanjima i uspjeti pa priče o silnim EU milijunima u Hrvatskoj, bliža prošlost to nam potvrđuje, uglavnom i ostaju samo priče. No, to ne znači da ne treba pokušati.

Korisni vodiči i aplikacije 
    
    Uz prezentaciju natječaja za sredstva iz EU fondova, jučer su goranaskim poduzetnicima stručnjaci projekta BIZimpact Marko Šilinger i Hrvoje Renka predstavili mini vodiče za poduzetnike te elektroničke aplikacije za savjetovanje s poduzetnicima, putem kojih poduzetnici mogu sudjelovati u procesu izrade novih ili izmjena postojećih zakona i propisa te iznositi svoje stavove kroz istraživanja, a nazočne je na početku skupa pozdravila i zamjenica delničkog gradonačelnika Katarina Mihelčić. (M.K.)


Hrvatskim poduzetnicima u 2015. godini dostupno 730 milijuna eura
DELNICE, 19. siječnja 2015. - u Gradskoj vijećnici Grada Delnica, Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavilo je natječaje za sredstva iz EU fondova za poduzetnike u 2015. godini. Predstavljanje je održano u sklopu regionalne informativne kampanje projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice - BIZimpact II“
Predstavljajući natječaje za EU sredstva, Dijana Bezjak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta je izjavila: „Hrvatskim poduzetnicima u 2015. godini dostupno je ukupno 730 milijuna eura od čega već u prvoj polovici godine 500 milijuna eura. Sredstva su dostupna za izgradnju i opremanje novih proizvodnih kapaciteta, savjetovanje, sudjelovanje na sajmovima i usavršavanje. Prvi natječaji se očekuju do kraja ožujka i bit će otvoreni do iskorištenosti sredstava“.
Pozvala je također poduzetnike da se uključe u javnu raspravu o prijedlogu natječaja, koja je otvorena do 22. siječnja i na taj način utječu na  njegovu konačnu verziju.  
Stručnjaci projekta BIZimpact, Marko Šilinger i Hrvoje Renka predstavili su mini vodiče za poduzetnike te elektroničke aplikacije putem kojih poduzetnici mogu sudjelovati u procesu izrade novih ili izmjena postojećih zakona i propisa te iznositi svoje stavove kroz istraživanja. Mini vodiči i elektroničke aplikacije su izrađene u sklopu projekta BIZimpact II. 

Do sada je izrađeno 12 tematskih mini vodiča za poduzetnike, koji donose najaktualnije informacije iz područja: zaštite tržišnog natjecanja i državnih potpora, zaštita intelektualnog vlasništva, sigurnosti hrane, normi za industrijske proizvode, poreza na dodanu vrijednost nakon pristupanja Europskoj uniji, javne nabave, sustava upravljanja energijom, upravljanja sustavom kvalitete i rizicima, radnog zakonodavstva, prijenosa poslovanja, zaštite okoliša i zaštite potrošača. Mini vodiči daju pregled i prikaz utjecaja propisa na poslovnu zajednicu te popis institucija i izvora gdje poduzetnici mogu potražiti dodatne informacije. Dostupni su putem web stranice projekta www.bizimpact.hr


 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice