Delnice, 15. siječanj 2015.

PROBLEMI DELNICE PRIVLAČNE ZA TRENING HOKEJAŠA, ALI NEMA SVLAČIONICA

Do izgradnje svlačionica »glumit« će ih kontejneri

Kontejneri su privremeno rješenje i služit će dok ne krenemo u drugu fazu koja predviđa izgradnju tribina ispod kojih će biti svlačionice, kaže direktor GSC-a Delnice Dario Medvedec. No, ta faza je zahtjevna pa se početak njezine realizacije još ne zna

DELNICE » Uz vanjski rub klizališta multifunkcionalne dvorane u Parku kralja Tomislava vjerojatno će već ovog proljeća biti postavljeni kontejneri-svlačionice koji će bitno upotpuniti ponudu jedinog županijskog stalnog klizališta. Naime, zanimanje zagrebačkih, pa i susjednih slovenskih hokejaških klubova već je u niz navrata dokazano – i to u raznim uzrastima – ali se svi brzo ohlade kad shvate da se presvlačiti moraju u autobusu, a na WC ići u kafić. Izgradnja svlačionica nužan je iskorak želi li se tom objektu dati puni smisao, ali izgradnja kontejnera-svlačionica nije u Delnicama naišla na jednodušnu podršku, što je bilo vidljivo i na sjednici Gradskog vijeća Delnica gdje je najava ovog posla izazvala različite reakcije. 
    

Protivnici


Dio Delničana toj se ideji protivi, jer je riječ o privremenom rješenju koje će, smatraju, postavljanjem kontejnera dodatno naružiti ionako nimalo lijep betonski okoliš klizališta. Druga skupina protivnika poziva se na činjenicu da je, umjesto u tu investiciju, potrebno krenuti u drugu fazu izgradnje klizališta kojom je obuhvaćena izgradnja tribina ispod kojih bi bile smještene i svlačionice. Tako je, napominju oni, i bilo u temeljnom planu izgradnje klizalište koje je od zamišljene tri faze realizirano samo u prvoj, a druga sa svlačionicom i tribinama te treća s restoranom i dalje su samo u planu. Nadalje, Grad Delnice svoj financijdski doprinos trebao bi dati preusmjeravanjem 70.000 kuna namijenjenih poslovima projektne dokumentacije za preuređenje nogometnog igrališta u izgradnju tih svlačionica. To i nije neki veliki novac, ali u okviru besparice koja je jako pogodila gotovo sve sportske klubove i udruge koje rade na području Grada Delnica, i to se čini velikim i nepotrebnim izdvajanjem u trenutku kad su brojni delnički sportski klubovi zaista na rubu opstanka. 

 No, u izgradnju se ipak ide jer Goranski sportski centar, kao d.o.o. ima pravo donijeti samostalnu odluku. Pojašnjavajući trenutačno stanje direktor GSC-a Delnice Dario Medvedec kaže: 
    – Kroz razgovore sa sportašima koji koriste klizalište, ponajprije hokejaškim klubovima, jasno je da bi oni željeli puno više koristiti klizalište, ali im jako nedostaje prostor svlačionica. O tome smo informirali predstavnike Primorsko goranske županije i Grada Delnice predloživši im privremeno rješenje uređenja svlačionica u kontejnerima koji bi ponudili mogućnost istodobnog korištenja šest sastava mlađih uzrasta, odnosno dva do tri sastava seniorskog uzrasta. Naravno, te svlačionice ne bi koristili samo hokejaši, već i svi ostali korisnici klizališta, ali i sportaši koji koriste prostore susjednog nogometnog igrališta. 
    Iz županijskog proračun rebalansom za 2014. godinu osigurano je 400.000 kuna, u proračunu za 2015. godinu osigurano je dodatnih 200.000 kuna, a sa 70.000 kuna uključio se i Grad Delnice. Gotov je idejni projekt, prikupljene sve suglasnosti nadležnih instutucija, glavni je projekt pri kraju te slijedi ishodovanje građevinske dozvole i početak radova za koje je izvođač već izabran i uskoro će početi radovi. Naglašavam da kontejneri neće izaći van prostora klizališta, odnosno svi se nalaze ispod nastrešnice i siguran sam da neće nagrditi okoliš. Kontejneri su privremeno rješenje i služit će nam dok ne krenemo u drugu fazu koja predviđa izgradnju tribina ispod kojih će biti svlačionice i to na istom mjestu na kojem ćemo i sada postaviti kontejnere-svlačionice. No, ta druga faza financijski je zahtjevna i trenutačno ne znamo kad ćemo u nju moći krenuti, rekao je Medvedec.

Mauhar: Potpuni promašaj 
    
    Mladen Mauhar (HDZ) upozorava da je riječ o daljnim ulaganjima koja neće vratiti uloženo. 
    – Još dok se klizalište gradilo HDZ je upozoravao da je riječ o promašenoj investiciji koja će samo stvarati trošak. To je danas kad gotovo svako veće mjesto uz more zimi napravi svoje klizalište više nego jasno. Da smo svotu koja je uložena u klizalište uložili u gospodarstvo danas bi sigurno imali manje nezaposlenih. Za koga ćemo uopće graditi te svlačionice? Klizalište je potpuno nerentabilno. Na njemu novac ne zarađuje ni kafić koji se tamo nalazi, upozorava Mauhar. 
    
    Po novac u Europu 
    
    Svlačionice su nedvojbeno potrebne, samo treba naći pravi način na koji će biti izgrađene. Naravno, bilo bi dobro kad bi se moglo krenuti bar u drugu od tri predviđene faze, ali tu je riječ o tako velikim sredstvima da je za njih nužna pomoć EU fondova. Po obećanjima zamjenice gradonačelnika Delnice Katarine Mihelčić to i jest u planu i čim se pojavi natječaj koji može pružiti mogućnost kandidature ovog projekta, Grad Delnice na njega će se prijaviti. (M.K.)


 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice