Delnice, 23. prosinac 2014.

SLIJEDE EUROPSKA ISKUSTVA DOM ZA PSIHIČKI BOLESNE ODRASLE OSOBE U NOVOM PROJEKTU

Štićenici doma za psihički bolesne sele u stanove

Uz kontrolu stručnog i medicinskog osoblja, štićenici će živjeti u uvjetima koji su puno sličniji klasičnim obiteljskim standardima od onih koje imaju u Domu, kaže ravnateljica Doma na Turniću Martina Kalčić

DELNICE » Od kraja ove godine Dom za psihički bolesne odrasle osobe Turnić kreće na području Gorskog kotara u projekt kojem je, po uzoru na vrlo uspješna europska iskustva, krajnji cilj štićenike ove ustanove koji su u stanju u većoj mjeri živjeti samostalno, smjestiti u stanove gdje će, uz stalnu kontrolu stručnog i medicinskog osoblja, živjeti u uvjetima koji su puno sličniji klasičnim obiteljskim standardima od onih koje imaju u Domu. Takav način života u zemljama EU i Americi nije ništa novo, pa će ga se pokušati oživjeti i u Primorsko-granskoj županiji, govori nam Martina Kalčić, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić. 
    

Pozitivna iskustva

– Bez obzira na sve prednosti koje domski smještaj nudi, činjenica je da je svaka ustanova sredina u kojoj nikad ne dolazi do potpune rehabilitacije, a ovakav način života tih ljudi u sredini koja je po svemu mnogo bliža svakodnevnom životu pomaže u njihovoj destigmatiziciji i ostalim nastojanjima vezanim uz želju da se izbjegne njihova izolacija od strane društva i da ih se u što većoj mjeri uključi u život sredine u kojoj se nalaze. Pozitivnih iskustava u Hrvatskoj već ima i mi smo se s njima upoznali u Osijeku gdje smo bili u prilici vidjeti koliko se pozitivnih promjena dogodilo na ljudima koji su domski smještaj zamijenili životom u stanovima. 
    Način rada je takav da se u početku sve njih prati puna 24 sata, a nakon toga se – s obzirom na njihovo stanje – ostavlja onima kojima je to moguće sve više samostalnosti i briga se vodi samo oko onoga bez čega ne ide, a to znači pripreme hrane, održavanje higijene, pranje odjeće i slično. Sukladno zakonskim odredbama u jednom stanu može boraviti maksimalno pet štićenika, a smještaj po stanovima određujemo po njihovim međusobnim željama i onome što struka nalaže. Naravno, u cijelom ovom projektu vrlo nam je bitna i suradnja s lokalnom samoupravom, jer nam je cilj da naše štićenike s područja Gorskog kotara ostavimo na goranskom području te da ih što uspješnije socijaliziramo. 
    

Moraju iz Domske vile


Dodaje da se u projekt na području Gorskog kotara krenulo stoga što za 28 štićenika turnićkog Doma trenutačno smještenih u delničkoj »Domskoj vili« krajem godine istječe najam. 
    – Lani su se štićenici ispostave u Radočaju zbog nesigurnosti boravka u već staroj i opasnoj za boravak zgradi premjestili u Dom za starije osobe »Domska vila« u Delnicama. Najam tog prostora ističe 31. prosinca i do tog trenutka sadašnjih 28 štićenike trebat će se razmjestiti u stanove na području Gorskog kotara. Uz razumijevanje PGŽ-a na deset godina Domu su u najam po vrlo povoljnim uvjetima dani stanovi u ambulantama u Lokvama i Mrkoplju, već je dogovoren i jedan stan u Delnicama, a preostala tri stana bit će pronađena ovih dana, najvjerojatnije u Delnicama, govori ravnateljica Kalčić dodajući da će u Lokvama u podrumskom prostoru zgrade osmisliti radionicu u kojoj će se, budući da je na razini Doma osnovana i Zaduga, kreirati određena zadružna djelatnost kojom će se lakše uključiti u život lokalne zajednice te možda malo i zaraditi.

Izložba radova 
    
    Jedna od štićenica, Marija Pertunaj, uvjerena je da će sve biti u redu i da će njen smještaj u Lokvama biti dobar, kao što je bio i dosadašnji u Radočaju, a budući da voli raditi već se vrlo aktivno uključila u uređenje stana u Lokavama koji će uskoro postati njen novi dom. A da štićenici turnićkog Doma mogu jako puno moguće je vidjeti na maloj izložbi njihovih radova u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice gdje se može vidjeti i kupiti niz božićnih ukrasa, pletenih košara i sličnih korisnih stvari. 
    
    Odnos sredine izrazito bitan 
    
    Vrlo je bitan odnos sredine za kojeg u Gorskom kotaru mogu reći da je vrlo pozitivan pa sam uvjerena da će se naši štićenici dobro snaći i biti korisni u sredinama gdje budu živjeli, tim više što većina od njih voli raditi jednostavne poslove i rado će, primjerice, prihvatiti da odnesu namirnice starijim ljudima i slične poslove, ističe ravnateljica Kalčić.

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice