Delnice, 08. studeni 2014.

UDAR NA PRORAČUNE ČETRNAEST LOKALNIH JEDINICA IZ PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE OSTALO »KRATKIH RUKAVA«

IZGUBLJENE POTPORE 
PGŽ gubi 66 milijuna kuna, od čega Gorski kotar čak trećinu

Sve jedinice ostaju bez pomoći jer njihov indeks razvijenosti prelazi 75 posto državnog prosjeka. U sljedeće tri godine pomoć će im se postupno smanjivati, tako da će u 2018. godini u potpunosti ostati bez nje


ZAGREB » Jedinice lokalne samouprave iz Primorsko-goranske županije, njih 14, koje gube potporu što su je imale na osnovi statusa brdsko-planinskog područja ili područja od posebne državne skrbi, u prošloj su godini zahvaljujući tom statusu od države dobile 66,34 milijuna kuna. Sve te jedinice lokalne samouprave ostaju bez pomoći jer njihov indeks razvijenosti prelazi 75 posto državnog prosjeka. 
    

Indeks razvijenosti

U sljedeće tri godine ta će im se pomoć postupno smanjivati, tako da će u 2018. godini u potpunosti ostati bez nje. Kako je pomoć zapravo odobravana kroz veći udio u porezu na dohodak, udio u porezu na dobit te državni udio u naknadi za iskorištavanje mineralnih sirovina, od takvog načina poticanja više su koristi imale najbogatije općine. 
    Tako je više od 35 posto ukupne pomoći otišlo u Općinu Matulji koja je u prošloj godini prema podacima što smo ih dobili od Ministarstva regionalnog razvoja na račun statusa brdsko-planinskog područja dobila 23 milijuna kuna iz državnog proračuna, što je jedna četvrtina njihovog proračuna za 2013. godinu. Ta općina ima i najveći indeks razvijenosti među onima koje ostaju bez potpora i on iznosi gotovo 112 posto državnog prosjeka. Po više od sedam milijuna kuna kuna dobivale su općine Čavle i Jelenje te Grad Delnice. 
    U Gorskom kotaru, status gubi osam općina i grad Delnice, koje su u prošloj godini primile ukupno 22,09 milijuna kuna pomoći. Preostala 44 milijuna kuna otpada na pet općina koje nisu na području Gorskog kotara, ali su imale status brdsko-planinskog područja, a riječ je o općini Čavle, Jelenje, Klana, Matulji i Vinodolskoj općini. Potpora koju će dobivati u sljedeće tri godine ovisit će o njihovom indeksu razvijenosti jer će smanjenje biti veće za one koji imaju viši indeks. 
    Tako će pet općina, Brod Moravice, Čabar, Jelenje, Ravna Gora i Vrbovsko, gdje indeks razvijenosti još nije dosegnuo državni prosjek, u sljedećoj godini dobiti 65 posto iznosa koji im je kao potpora pripadao od poreza na dohodak i poreza na dobit. U 2016. godini taj će postotak pasti na 45 posto, a u 2017 na 30 posto. To bi primjerice značilo da Čavle, koje su u 2013. godini dobile pomoć od oko tri milijuna kuna, u sljedećoj godini, ako ne bude značajnih promjena u zaradama njezinih stanovnika i tvrtki, dobivaju 1,95 milijuna kuna, u 2016. taj iznos pada na 1,36 milijuna kuna, a godinu dana kasnije na 900 tisuća kuna. 
    
Novi fondovi

Preostalih devet jedinica lokalne samouprave čiji indeks razvijenosti premašuje državni prosjek, ali ne za više od 25 posto, u sljedećoj godini »padaju« na 40 posto, u 2016. na 25 posto, a u 2017. godini na 15 posto pomoći što su je inače dobivale. Ta je pomoć, napominju iz Ministarstva regionalnog razvoja, namjenska i vlasti je mogu koristiti isključivo za financiranje materijalnih rashoda, plaćanje energije i kapitalne programe. Uz to, Hrvatskoj slijede i izmjene u financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.Prošle godine 56 jedinica dobilo ukupno 247 mil. kuna 

    U prošloj godini je 56 jedinica lokalne samouprave koje su ostvarivale pomoć iz državnog proračuna, a sada to pravo gube jer im indeks razvijenosti prelazi 75 posto državnog prosjeka, dobilo 247 milijuna kuna pomoći na ime poreza na dohodak i dobit. Preostalih devet jedinica koje također gube taj status samo su dijelom bile na potpomognutim područjima i samo su dijelom ostvarivale pomoć, a kolika je ona bila, nismo doznali. 

Lanjska pomoć na ime poreza na dobit i dohodak 
    
    » Brod Moravice 794 tisuće kuna 
    » Čabar 3 milijuna kuna 
    » Čavle 7,7 milijuna kuna 
    » Delnice 7,5 milijuna kuna 
    » Fužine 1,54 milijuna kuna 
    » Jelenje 7,1 milijun kuna 
    » Klana 3 milijuna kuna 
    » Lokve 673 tisuće kuna 
    » Matulji 23 milijuna kuna 
    » Mrkopalj 763 tisuće kuna 
    » Ravna Gora 2 milijuna kuna 
    » Skrad 984 tisuće kune 
    » Vinodolska općina 3,3 milijuna kuna 
    » Vrbovsko 4,7 milijuna kuna 

Jagoda MARIĆ

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice