Delnice, 03. studeni 2014.

»RAT U OAZI MIRA« PROMOCIJA KNJIGE SREDIŠNJE DOGAĐANJE OBILJEŽAVANJA 5. STUDENOGA

Gorski kotar zapostavljen u pogledu ratnih zasluga i strateške pozicije

Prema riječima Nade Glad, Memorijalni dan Gorskog kotara potreban je jer je riječ o datumu iz goranske novije prošlosti i podsjeća na dane kada su Gorani, u opasnom ratnom okruženju, sačuvali mir i naoružali Hrvatsku 


Ove će srijede, 5. studenoga, Gorani prigodno obilježiti datum kada su svojim doprinosom prije 23 godine bitno pripomogli u borbi za slobodnu i samostalnu Hrvatsku. Podsjetimo, tog su dana koordiniranom vojno-policijskom akcijom oslobođene velike količine oružja i streljiva koje su u mjesecima što su dolazili omogućili braniteljima Hrvatske diljem raznih bojišnica borbu za slobodu. Zbog karaktera tog doprinosa i ovogodišnje će obilježavanje tog datuma, kao i svih ranijih godina, teći pod radnim naslovom »Gorani Republici Hrvatskoj 1991.-2014.«, a ove je godine, na inicijativu predsjednice Gradskog vijeća Grada Delnica Nade Glad, upućen poziv svim goranskim lokalnim samoupravama da se 5. studenoga proglasi Memorijalnim danima Gorskog kotara. 
    Pojašnjavajući tu ideju Nada Glad, koja je u tim teškim vremenima bila direktorica Radija Delnice čiji je program tih ratnih dana bio izuzetno značajan, napominje da se ni nakon 23 godine ne smije zaboraviti važna uloga Gorana u procesu osamostaljivanja Hrvatske. 
    

Gorski kotar nepravedno zaobiđen

– Taj bi dan trebao biti Memorijalni dan Gorskog kotara stoga što je to datum iz naše novije svijetle prošlosti i podsjeća na dane kada su Gorani, u opasnom ratnom okruženju, sačuvali mir i naoružali Hrvatsku. Mnogi pojedinci iz toga vremena još nisu rekli sve što znaju o tom razdoblju, mnogi zaslužni iz tih dana nisu primili baš nikakav znak satisfakcije za osobni ulog u postignutom rezultatu, pa neki umjesto zahvalnice na komadu papira, nose u sebi ožiljke i uvrede ondašnjih suvremenika. Nadalje, u Delnicama, ali i u svim ostalim goranskim sredinama, mišljenja su da je Gorski kotar nepravedno zaobiđen i zapostavljen, i glede ratnih zasluga, i glede svoje strateške pozicije, svoga ljudstva i prirodnog bogatstva. Stoga je odlučeno da se baš na taj dan, kojeg valja memorirati s narodom i s najvišim uzvanicima iz hrvatske vlasti, ovi potonji očituju po pitanju kakva je sudbina Gorskog kotara u Republici Hrvatskoj. Zadnji je trenutak odrediti se naspram toga, jer otada do danas kopni gospodarska snaga Gorskog kotara, ovih dana glavinjaju zadnji kapaciteti drvne industrije, nestaju oslonci i gasnu zadnje nade. Ono što još nije, umire ovih dana samo još šuma raste ali – i ona za državu. Zato su među pozivnicama za 5. studenoga u Delnice, koje su otišle sudionicima akcije iz policije, vojske, kriznih štabova nekadašnjih Općina i Mjesnih zajednica, predstavnicima ondašnjih poduzeća, ustanovama, županiji, odaslane i one prema ministarstvima, Vladi kao i instituciji predsjednika države. Onda smo bili posebni i važni, a danas nam je potrebno uzvratiti za sve dobro što smo učinili, ističe Nada Glad, čelna osoba Organizacijskog odbora za obilježavanje Memorijalnog dana Gorskog kotara. 
    
Slavni dani pretočeni u knjigu


U članstvu tog odbora još su i Anton Crnković, Mirela Srkoč Šenkinc, Jelena Holenko i Zorica Crnković. Oni su uz zamjenicu gradonačelnika Katarinu Mihelčić dogovorili detalje događanja, a zajedno s gradonačelnikom Ivicom Kneževićem vjeruju da se država ne smije odreći Gorskog kotara i njegove sudbine. Pokrovitelj i domaćin ovogodišnjeg obilježavanja 5. studenoga upravo je Grad Delnice, a svake sljedeće godine bi bila neka druga goranska lokalna sredina. Uz određivanje naspram sudbine goranskoga područja središnje događanje vezano je ove godine na predstavljanje knjige »Rat u oazi mira« koju je, s prisjećanjem na prve hrvatske branitelje iz redova policije, njihova prva iskustva i spoznaje te u većem dijelu podsjećajući na spremanje obrane od tadašnjeg i našeg potencijalnog neprijatelja te vojnih skladišta u Delnicama, uspješno izvedene akcije napada i osvajanja tih opasnih mjesta, napisao Anton Crnković. Svih ovih godina nosio je te uspomene u sebi, a onda se, zajedno s nekadašnjim suborcima danas suradnicima, odlučio na pisanje i diobu sa svima onima kojima pripadaju ti slavni dani jednako onoliko koliko i njemu samome. Izdavači knjige su Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata Zagreb i Grad Delnice, materijalnu potporu za tisak uz njih su još osigurale goranske općine te brojni donatori.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE »RAT U OAZI MIRA« 
    
    Knjigu »Rat u oazi mira«, uz autora Antona Crnkovića, predstavit će u ime nakladnika dr. sc. Ante Nazor, dok će o sadašnjem trenutku Gorskog kotara, tražeći odgovor na pitanje što će biti s njime nakon ukidanja Zakona o brdsko-planinskom statusu, u ime pokrovitelja obilježavanja 23-godišnjice odlaska bivše vojske iz Delnica govoriti delnički gradonačelnik Ivica Knežević. Program, koji će biti održan u obnovljenom Radničkom domu u Delnicama, počinje u 18 sati.

 

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice