Delnice, 18. listopad 2014.

DELNICE/KUKULJANOVO SMOTRA VOZILA ZIMSKE SLUŽBE

Za zimu spremni!

Brigu o održavanju oko 2.000 kilometara cesta na području PGŽ-a, od toga je oko 900 km u planinskom, a 1.100 u obalnom području, vodit će 65 kamiona i specijalnih vozila Unimog, 10 utovarivača i 160 radnika


DELNICE » Ceste Rijeka d.o.o., poduzeće koje je na području Primorsko-goranske županije zaduženo za održavanje državnih, županijskih i lokalnih cesta, spremno je za predstojeću zimsku sezonu, jasno je nakon jučer na Kukuljanovu i u Delnicama održane smotre vozila, opreme i stacionara za potrebe zimske službe u sezoni 2014/15. U predstojećem zimskom razdoblju radnici i kooperanti Ceste Rijeka d.o.o. održavat će oko 1.400 km javnih cesta i oko 600 km nerazvrstanih, od čega je oko 900 kilometara u planinskom, a 1.100 u obalnom području. 
    

Dežurstva u bazama

Brigu o održavanju tih 2.000 kilometara cesta vodit će 65 kamiona i specijalnih vozila Unimog, 10 utovarivača i 160 radnika, a dio te jake mehanizacije bilo je moguće vidjeti i tijekom jučerašnjih smotri kojima su uz predstavnike Ceste Rijeka d.o.o. nazočili državni inspektor za ceste Ivan Vulić, predstavnici Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, policije te nekih lokalnih samouprava ovog područja.     
    Goran Spoja, voditelj Odjela održavanja, napomenuo je da je uz mehanizaciju spremno i oko 7 tisuća tona soli za posipavanje te kamenog agregata, a realizacija posla povjerena je, uz djelatnike samih Cesta Rijeka d.o.o., i brojnim dugogodišnjim kooperantima koji na području o kojem brinu, rade godinama i imaju sva iskustva potrebna za održavanje i čišćenje prometnica u zimskim uvjetima. Mirko Brumnjak, član Uprave Ceste Rijeka d.o.o. najavljuje kako se dežurstva u stalnim zimskim bazama u planinskom dijelu Primorsko-goranske županije uvode već 1. studenog, a u priobalnom području 15. studenog: »Osim ove dvije stalne zimske baze u Delnicama i Kukuljanovu, dežurstvo se organizira u još pet stalnih zimskih baza – Gornjem Jelenju, Čabru, Vrbovskom, Klenovici i Šapjanama te u tri povremene zimske baze – Krk, Cres-Lošinj i Breza. 
    
Apel vozačima


Ceste Rijeka d.o.o. ugovorni su izvoditelj Hrvatskih cesta za održavanje 530 km cesta na području naše županije te isto tako i ugovorni izvoditelj Županijske uprave za ceste za održavanje 890 kilometara županijskih i lokalnih cesta, a na području Primorsko-goranske županije ugovore za održavanje nerazvrstanih cesta imamo još i s gradovima Rijeka, Novi Vinodolski, Bakar i Kastav – rekao je Brumnjak. 
    O prognozama za predstojeću zimu teško je govoriti s obzirom na raznolikost klimatskih zbivanja vidljivu posljednjih nekoliko zima, a iz Ceste Rijeka d.o.o. posebo upućuju apel svim vozačima da se za predstojeću sezonu zimskih uvjeta na prometnicama što bolje pripreme te da ne čekaju prve snjegove bez zimskih guma i ostale potrebne zimske opreme. Uz to, kad zima krene, nužno je pridržavati se zakonom propisanih ograničenja, nastojati dobiti što više informacija o stanju na cestama kojima se putuje te, naravno, ne kretati na put ukoliko to baš nije prijeko potrebno.

Pripremiti vozila za snježne uvjete 
    
    Potpunije i opširnije informacije o zimskoj službi, kao i sve ostale vrlo bitne informacije o stanju na cestama, moguće je dobiti na web stranici Ceste Rijeka, a uvijek je vrlo korisno slušati i radijske informacije, napominju stručnjaci iz Ceste Rijeka d.o.o. naglašavajući kako je već po tradiciji najteže za prvog snijega, koji ne iznenadi cestare, već neke vozače koji se dobro ne pripreme pa se upravo zbog njih najčešće događaju oni početni zastoji. Stoga je priprema vozila za zimu jedan je od najbitnijih zadataka svakog vozača koji zimi vozi planinskim i gorskim dijelom zeleno-plave županije.

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice