Delnice, 10. rujan 2014.

KOTAČ JE POKRENUT SELIDBA KNJIŽNICE VODI DO NAPRETKA

Etnografski muzej u Šumarskoj školi?

Očekuje se preseljenje knjižnice u nekadašnji Dom OSRH, opremanje i uređenje tog prostora, a moguća je i prenamjena prostora bivše Šumarske škole u etnografski muzej ili zbirku Gorskog kotara 

DELNICE » Projekt preseljenja Narodne knjižnice i čitaonice Delnice u puno prostraniju i funkcionalniju zgradu Doma OSRH (nekadašnji Dom HV-a) ne samo da se odvija po predviđenom planu, već je realizacija tog posla, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević, dovela do mogućnosti novog projekta koji bi Delnicama, pa i Gorskom kotaru u cijelosti, mogao donijeti napredak na području kulture, proučavanja povijesti i tradicije te rasta turističke ponude. Naime, predstavljajući u društvu investitora koji zastupaju ostavštinu delničke Kanađanke Jeanette Maynarić ovaj projekt čelnicima Primorsko-goranske županije, predstavnici Grada Delnica iznijeli su i ideju o obnovi stare zgrade nekadašnje Šumarske škole (danas je u njoj smješten HAK i Auto škola) u etnografski muzej ili zbirku Gorskog kotara. Obje ideje, ističe gradonačelnik, naišle su na razumijevanje župana Zlatka Komadine i njegovih suradnika. 
    

Interes Županije

»Zanimanje županijskih čelnika potakla je, uz nedvojbenu korist koju bi realizacija tih projekata donijela Delnicama i Gorskom kotaru, i činjenica da smo mi kao lokalna samouprava spremni financijski sudjelovati u njihovoj realizaciji, kandidirat ćemo ih za EU i državna sredstva, a zahvaljujući ostavštini Jeanette Maynarich već postoje određena financijska sredstva. Zahvaljujući svemu tome, zaključak tog vrlo kvalitetnog sastanka je da Županija pristaje finacirati dio projektne dokumentacije koji neće moći biti financiran sredstvima EU ili državnim vezano uz prenamjenu prostora sadašnjeg Doma OSRH-a u knjižnicu. Ovih dana bi trebalo biti provedeno potpisivanje tripartitnog sporazuma koji bi obuhvatio preseljenje knjižnice iz sadašnjih prostora u nove u nekadašnjem Domu OSRH, opremanje i uređenje tog prostora, kao i prenamjenu prostora nekadašnje Šumarske škole u etnografski muzej ili zbirku Gorskog kotara te, uz sve to, još i sufinanciranje vezano uz opremanje Radničkog doma. Ova susretljivost i razumijevanje koje je iskazala Primorsko-goranska županija predstavlja pažnje vrijednu pomoć zahvaljujući kojoj bi ti projekti mogli biti gotovi, nadamo se, u roku od dvije godine, što bi puno značilo za podizanje standarda kulturnog i društvenog života Delnica, pa i Gorskog kotara u cijelosti. 
    
Suradnja s državom

Naravno, s obzirom na stanje u kojem se nalaze objekti Doma OSRH Delnice i nekadašnje Šumarske škole logično je očekivati da bi poslovi preseljenja knjižnice u znatno funkcionalniji i atraktivniji prostor mogli biti prije gotovi, zbog sredstava potrebnih za izradu projektne dokumentacije koja bi za preuređenje Doma OSRH-a Delnice koštala oko 20.000 kuna, dok za obnovu stare Šumarske škole treba oko 100.000 kuna«, ističe Knežević, dodajući kako je realizacija projekta preseljenja knjižnice došla do suradnje gradskih tijela s državnom agencijom DUUDI na izradi snimki potrebnih geodetskih podloga kako bi bila napravljena potrebna parcelacija čestica, te slijedi daljnji postupak kod nadležnih državnih tijela. 
    Ostvare li se ovi planovi, a do sada postavljeni temelji ukazuju da je riječ o ozbiljnom poslu i izvedivom projektu, Delnice bi relativno brzo mogle dobiti knjižnicu koja bi zadovoljavala standarde i mnogo većih sredina, a nedvojbeno bi veliki dobitak bio prostor u kojem bi se nalazila etnografska zbirka, možda čak i muzej ovoga kraja. Nadu u pozitivno rješenje pruža i činjenica da EU s blagonaklonošću gleda na projekte ovakve vrste, što znači da bi i iz tog izvora mogla stići itekako značajna pomoć. U svakom slučaju kotač je pokrenut i treba poželjeti da što prije donese promjene i omogući rast na razinu kulturnog standarda koji Delnice i Gorski kotar zaslužuju

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice