Delnice, 30. srpnja 2014.

TURISTIČKO VIJEĆE DELNICA USVOJEN NOVI PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI RADNIH MJESTA

Knežević: Poslovanje TZ-a uz samo jednu zaposlenu osobu

Gradonačelnik je objasnio da je cilj svesti broj uposlenika na minimum radi financijske konsolidacije te najavio da bi u drugom dijelu kolovoza delnički TZ trebao dobiti novog direktora

DELNICE » Turističko vijeće grada Delnica na svojoj je petoj sjednici usvojilo izmjenu i dopunu Pravilnika o organizaciji, ustroju i sistematizaciji radnih mjesta. Sukladno novom pravilniku, koji je propisao ministar turizma, definirani su uvjeti za radno mjesto direktora što je bio preduvjet da bi se nakon razrješavanja dužnosti mogao prirediti i objaviti natječaj, ističe delnički gradonačelnik, ujedno i predsjednik te trenutačni direktor TZG-a Delnica Ivica Knežević, i pojašnjava: »Kao prvi korak u toj izmjeni ukinuto je dosadašnje mjesto stručnog suradnika što znači da sada slijedi donošenje odluke o otkazivanju ugovora o radu iz poslovno uvjetovanih osnova. Također će i bivšoj direktorici biti otkazan ugovor jer je cilj svesti broj zaposlenih na jednu osobu što je trenutačno jedino moguć troškovno opravdan broj uposlenih. 
    

Štednja nema alternative

Zbog svega ovoga nismo natječaj za novog direktora mogli objaviti, kako smo planirali, 24. srpnja, već će to biti učinjeno nekoliko dana kasnije što bitnije neće poremetiti onaj naš temeljni plan po kojem bi u drugom dijelu kolovoza delnički TZG trebao dobiti novog direktora. 
    Napravili smo i prvi, da ga tako nazovemo grubi prijedlog programa financijske konsolidacije kojim ćemo se na operativnoj razini rukovoditi u smislu poduzimanja svih daljnjih aktivnosti i radnji vezanih uz financijsku konsolidaciju i poslovanje Turističkog ureda Delnice. Poslovanje sa samo jednim zaposlenim pridonijet će konsolidaciji, a trenutačno je jedino i moguće prihvatljivo rješenje koje je, po mom mišljenju, s obzirom na opseg poslova moguće i održivo. Ukaže li se potreba, postoji uvijek mogućnost da kroz stručno osposobljavanje pripravnika, dakle bez zasnivanja radnog odnosa, riješimo poslove kad ih bude više no što ih može jedna osoba realizirati, a ako se znatno povećaju izvorni prihodi Ureda, što bi značilo daleko uspješniji i bolji turistički rezultat, koji svakako treba biti rezultat i pojačanih aktivnosti Turističkog ureda, tada je moguće i novo zapošljavanje. U svakom slučaju, ono mora biti troškovno opravdano i održivo! Ovakvo ponašanje i štednja nema alternative i osnovni je uvjet i obveza u ovim danima kad je svaka kuna bitna. Moramo svesti sustav da bude financijski opravdan, održiv i efikasan, a iako će možda ovo izgledati drastično smanjenje broja uposlenih, mislim da će istodobno potvrditi da broj ljudi koji je do sada bio uposlen jednostavno nije bio opravdan«. 
    Drugim riječima, u Turističkom uredu Delnice, ostvare li se najave delničkog gradonačelnika, uskoro će umjesto tri raditi samo jedan uposlenik ili uposlenica što je, smatraju mnogi, sasvim dovoljno za količinu posla u ovom goranskom TZ-u. 
    
Sličnih primjera bit će još

Naravno, smanjivanje broja radnih mjesta nikad i nigdje nije popularno, ali će ovakvih primjera u goranskim lokalnim samoupravama – i ne nužno samo na području turističke djelatnosti – vjerojatno u bliskoj budućnosti biti još, ponajprije stoga što će prestanak primjene »brdskog« zakona od sljedeće godine ugroziti proračune u tolikoj mjeri da će novca za sve biti znatno manje pa će u opasnost početi dolaziti i donedavno sigurna radna mjesta u gradskim i općinskim službama. Sustav turističkih zajednica pritom će biti među najugroženijima što se vidi iz delničkog primjera, ali naslućuje i iz najava koje stižu iz nekih drugih sredina, kao i iz odluke nadležnih državnih turističkih tijela po kojima će od 1. siječnja sljedeće godine zaživjeti novi sustav rada TZ-a, sustav koji će, navodno, postaviti vrlo rigorozne financijske uvjete što bi moglo dovesti do dodatnih poteškoća vezanih uz sufinanciranje rada TZ-a od strane lokalnih samouprava. U delničkom slučaju uz sve te opće probleme u pitanju je bio i financijski dug koji je u posljednje tri godine sve više i više rastao opterećuzjući rad TZG-a Delnica i stvarajući nimalo ugodno ozračje u okviru kojeg su se brojne sjednice Skupštine Turističke zajednice ili Turističkog vijeća grada Delnica svodile na sukobe i kritike što bi, nadaju se mnogi, sada trebalo biti privedeno kraju što znači da će se na sjednicama tih tijela napokon početi pričati o onome zbog čega su i osnovana - o turizmu

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice