Delnice, 21. srpnja 2014.

BROD NA KUPI 2. MEĐUNARODNI KUPSKI NOĆNI POLUMARATON

Blaž Barac pobjednik Utrke prijateljstva

Tribaljski ultramaratonac je 21 km dugu stazu uz hrvatsku i slovensku obalu Kupe savladao za sat, 24 minute i 46 sekundi. Četiri minute nakon njega na cilj je stigao Ivan Stanić, dok je treće mjesto osvojio slovenski maratonac Stanko Broznič u vremenu 1.29.12 

ROD NA KUPI » Pobjednik 2. Međunarodnog kupskog noćnog polumaratona »Utrka prijateljstva« je poznati hrvatski triatlonac Blaž Barac iz Triblja koji je 21 kilometar dugu stazu uz hrvatsku i slovensku obalu Kupe savladao u vremenu od jednog sata, 24 minute i 46 sekundi. Drugo mjesto osvojio je poznati hrvatski maratonac Ivan Stanić, znan po tome što je istračao TOP 6 najtežih svjetskih maratona (New York, Boston, Delhi, Tokio, Chicago, London) i koji je na cilj stigao četiri minute nakon Barca. Treće mjesto osvojio je slovenski maratonac Stanko Broznič u vremenu 1.29.12, dok je u ženskoj konkurenciji pobjednica Delničanka Zvjezdana Veljković s odličnih 1.48.20, a drugo mjesto osvojila je Ana Kresojević (Maksimir, Zagreb) koja je stazu savladala u vremenu 2.10.18 utrčavši u cilj zajedno sa suprugom Franjom, čime su naglasili onu stranu ove priredbe koja nije toliko vezana uz natjecanje, koliko uz druženje i jedan od temeljnih ciljeva »Utrke prijateljstva« – isticanje vjekovne suradnje i suživota naroda Slovenije i Hrvatske koji žive uz ovaj dio graničnog područja tih država. 
    

Stigao i Picula

Sudionici su stazu od 21 km savladavali najprije uz slovensku, a potom hrvatsku obalu Kupe. Start utrke bio je ispred Kaštela Zrinskih, neposredno prije schengenskog graničnog prijelaza, a prva dionica vodila je uz slovensku obalu Kupe do Slovenskog Kuželja iz kojeg se mostom prelazilo u Kuželj na hrvatskoj strani te potom nizvodno trčalo prema Brodu na Kupi. Prije starta, organizator utrke Davorin Klobučar, predsjednik Udruge »Kupa«, Žarko Delač u ime Grada Zagreba i zagrebačkog društva »Goranin«, Valerij Jurešić, pročelnik županijskog Odjela za sport koji je i nastupio u utrci te delnički gradonačelnik Ivica Knežević pozdravili su 35 trkača. Simboličnom činu iskazivanja višestoljetne veze i prijateljstva hrvatskog i slovenskog naroda ovog područja doprinos je dala i činjenica da je start na hrvatskoj strani označio predstavnik slovenskog TŠD Kostel dr. Stanko Nikolič, a toj međunarodnoj poveznici svoj obol dolaskom na natjecanje dao je i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula. 
    Tijekom cijele večeri uz sportski program moglo se uživati i u pratećem glazbenom programu grupe »Unplugged 3«, a Davorin Klobučar, idejni začetnik i organizator ovog okupljanja ističe kako mu je cilj u idućim godinama podići masovnost utrke na taj način što će osmisliti kratku utrku za djecu te urku na 10 kilometara kako bi privukao sportaše i rekreativce koji su spremni savladati tu dužinu, a isto tako u sveukupna zbivanja planira se uklopiti planinare i ljubitelje nordijskog hodanja. 
    
Pohvale manifestaciji

Potencijala za jedno okupljanje takve vrste ima budući da su svi sudionici 2. Utrke prijateljstva izrazili zadovoljstvo kvalitetom i zanimljivošću staze. Organizatori ovog okupljanja bili su Udruga za sport, rekreaciju i turizam »Kupa« iz Broda na Kupi i TŠD Kostel iz Slovenije, dok su dodatnu pomoć pružili Goranski sportski centar Delnice, TK Rival Rijeka, a pokrovitelji su bili Grad Delnice, Primorsko-goranska županija i TZ Grada Delnica

(M.K.)

 

 

 

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice