Delnice, 23. travanj 2014.

ROTARIJANCI POMAŽU HUMANITARNI KONCERT I TRIBINA O PERSPEKTIVI GORSKOG KOTARA

Vujić: Gorani moraju mijenjati softver u glavi

»Brdski« zakon nije pomogao u zaustavljanju demografskog pada jer ta sredstva nisu išla za razvoj poduzetništva, već za komunalnu infrastrukturu, smatra Vidoje Vujić

DELNICE » Rotarijanci Hrvatske svoju su pomoć Gorskom kotaru pružili organiziranjem dobrotvornog koncerta u Delnicama na kojem je nastupio Hari Rončević s gostima, i čiji je dio prihoda namijenjen izgradnju rampe za invalide na ulazu u Srednju školu Delnice. Uz to, održana je u Radničkom domu i javna tribina na kojoj je četvero predavača pokušalo dati svoj pogled na goransku sadašnjost i budućnost. Tako je dr. sc. Viktor Simončić, savjetnik Svjetske banke na poslovima zaštite okoliša, istaknuo kako je temeljni problem Gorskog kotara kako vratiti ljude da tu žive, ponajprije u svjetlu činjenice da je u razdoblju od 1991. do 2011. godine Gorski kotar zabilježio pad od 25 posto stanovništva. Po Simončiću, treba se okrenuti aktivnostima vezanim uz korištenje voda i šuma, odnosno poljoprivredi i turizmu. Željko Kovač, direktor i vlasnik Centra za poduzetništvo Zagreb, svoje je izlaganje usmjerio ka zaključku kako je jedini spas u gospodarstvu, a pokrenuti ga ne mogu ni država, ni politika, već isključivo poduzetnici koji uz vlastitu inovativnost mogu računati i na različite državne pomoći o kojima mnogi i ne znaju dovoljno. 
    Prof. dr. sc. Vidoje Vujić, predsjednik Županijske komore Rijeka, na pitanje iz naslova svog predavanja koje je glasilo »Demografsko i gospodarsko propadanje – može li Gorski kotar bolje?«, odgovorio je kako može bolje, ali i gore. Da bi bilo bolje, mora se promijeniti »softver u glavi«, istaknuo je Vujić po čijem mišljenju jadikovke Gorana o lošem stanju njihova zavičaja nemaju temelja jer je isto stanje i svugdje drugdje: »U zadnjih 20 godina na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je 50.000 stanovnika manje, a gotovo isto toliko je i izgubljenih radnih mjesta pa je po tome Gorski kotar u prosjeku s ostalima«, konstatirao je Vujić po čijem mišljenju »brdski« zakon Gorskom kotaru nije pomogao u zaustavljanju demografskog pada stoga što se sredstva stjecana njime nisu koristila za razvoj gospodarstva i poduzetništva, već za komunalnu infrastrukturu, što u budućnosti treba mijenjati striktnim odredbama koje će takva ulaganja tražiti. Javnu tribinu zaključio je Damir Jugo predavanjem o načinima brendiranja Gorskog kotara.

(M.K.)

 

 

 
© Copyright Grad DELNICE • Izrada i održavanje Magdalena Delnice